Ανατροπές στον χάρτη των καλλιεργειών από το τέλος συνδεδεμένων

Ανατροπές στον χάρτη των καλλιεργειών από το τέλος συνδεδεμένων

Εκτός της νέας λίστας συνδεδεμένων μένουν μέχρι στιγμής βιομηχανική ντομάτα, ρύζι, σταφίδα, μήλα, ζαχαρότευτλα, καρποί με κέλυφος, πορτοκάλια και ροδάκινα χυμοποίησης σπαράγγια και σηροτροφία και όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου να εντείνονται και να κλιμακώνονται είτε με τη μορφή πιέσεων στη Βουλή είτε με την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων.

Μεγαλύτερο αντίκτυπο φαίνεται ότι έχει η απόφαση εξαίρεσης σε παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, ρυζιού και μήλων, ενώ εξαιτίας και της φετινής συγκυρίας, η νέα λίστα ρίχνει λάδι στη φωτιά που καίει το διάστημα αυτό σε παραγωγικά κέντρα σταφίδας. Σημαντική κρίνεται και η εξαίρεση των οσπρίων ανθρώπινης κατανάλωσης από τη λίστα των νέων συνδεδεμένων, αφού τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για επιστροφή της καλλιέργειας σε ένα δυναμικό επίπεδο που δίνει επιλογές στους αγρότες. Μάλιστα τα ψυχανθή για ανθρώπινη κατανάλωση φαίνεται ότι διατηρούν πλέον και μεγαλύτερη από ποτέ σημασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κλιματική βιωσιμότητα που συνεπάγεται η ευρεία κατανάλωσή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η νέα λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται στη λογική του να περιοριστούν το δυνατόν περισσότερο τα κονδύλια που απαιτεί το ταμείο χρηματοδότησής τους. Ο προϋπολογισµός των συνδεδεµένων µειώνεται ώστε να πάνε περισσότερα χρήµατα στη βασική ενίσχυση, με τις διαχειριστικές αρχές να εξοικονομούν έτσι 117 εκατ. ευρώ, προβάλλοντας την ανάγκη να µην µειωθούν τα δικαιώµατα στη νέα ΚΑΠ. Η βασική ενίσχυση θα είναι 1,0575 δις ευρώ υποστήριξε αντί για 840 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασµός.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση με τη λίστα των συνδεδεμένων δεν έχει κλείσει, αφού ακόμα υπολείπονται οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη δεδομένη λίστα συνδεδεµένων να αποτελεί «πρόταση» και όχι τελική επιλογή.

 

Αντιδράσεις Θεσσαλών για την κατάργηση συνδεδεµένων σε µήλα και βιοµηχανική 

Στη Βουλή έχουν µεταφερθεί οι αντιδράσεις παραγωγών για την πρόταση κατάργησης της συνδεδεµένης ενίσχυσης για τα µήλα, τη βιοµηχανική ντοµάτα και τους καρπούς µε κέλυφος (αµύγδαλα, φιστίκια, κάστανα καρύδια και φουντούκια) στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ. Συγκεκριµένα, σε Κοινοβουλευτική παρέµβαση προχώρησαν οι βουλευτές Λάρισας, Μάξιµος Χαρακόπουλος (Ν∆), Βασίλης Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Ευαγγελία Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ), ζητώντας την άµεση ένταξή των σχετικών προϊόντων στο σχεδιασµό των συνδεδεµένων πληρωµών.

Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Σύλλογος Αγιάς και η ΕΟΑΣΝΛ καλούν σε σύσκεψη στις 24 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθεί ένα πλάνο κινητοποιήσεων με αιχμή την πρόταση κατάργησης της συνδεδεμένης στα μήλα, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η προοπτική καθόδου των αγροτών στην Αθήνα.

Συνολικά 8 συνδεδεµένες ενισχύσεις ύψους 142,5 εκατ. ευρώ, µε νέες προσθήκες το κριθάρι και το µαλακό σιτάρι και διαχωρισµό ανάµεσα σε ελληνικές και εισαγόµενες εκτροφές βοοειδών, περιλαµβάνει το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2023-2027.

 

Συγκεκριµένα η λίστα σύµφωνα µε τον ∆ηµήτριο Λιανό της ΛΚΝ Ανάλυσις (σύµβουλος για τη νέα ΚΑΠ) µαζί µε την ενδεικτική τιµή ανά στρέµµα/κεφάλι και ο προϋπολογισµός έχουν ως εξής:

1) Σκληρό σιτάρι: 8 ευρώ το στρέµµα, 12,8 εκατ. ευρώ

2) Μαλακό σιτάρι: 8 ευρώ το στρέµµα, 4,65 εκατ. ευρώ

3) Κριθάρι: 8 ευρώ το στρέµµα, 6,6 εκατ. ευρώ.

4α) Βόειο γάλα (τύπος Α): 32 ευρώ το ζώο, 6,7 εκατ. ευρώ.  Αφορά ζώα γαλακτοπαραγωγής.

4β) Βόειο κρέας (τύπος Β): 160 ευρώ το ζώο, 2,06 εκατ. ευρώ. Αφορά εισαγόµενα µοσχάρια τα οποία είναι άνω των 6 µηνών.

4γ) Βόειο κρέας (τύπος Γ): 200 ευρώ το ζώο, 28,1 εκατ. ευρώ. Αφορά ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν κλείσει τους 6 µήνες.

5) Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή: 15,4 ευρώ το στρέµµα, 11,5 εκατ. ευρώ.

6) Σπόροι σποράς: 53,7 ευρώ το στρέµµα, 5 εκατ. ευρώ.

7) Αιγοπρόβειο κρέας: 10 ευρώ το ζώο, 51,8 εκατ. ευρώ.

8) Σανοδοτικά ψυχανθή: 6,7 ευρώ το στρέµµα, 12 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισµός για τις συνδεδεµένες θα είναι 142,5 εκατ. ευρώ (την τρέχουσα περίοδο είναι κοντά στα 180 εκατ. ευρώ).

Όπως φαίνεται επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, και από τα καθεστώτα συνδεδεµένες σύµφωνα µε την πρόταση που παρουσιάστηκε απουσιάζουν όλες οι δενδρώδεις και η βιοµηχανική ντοµάτα.

Μάλιστα, για τη βιοµηχανική ντοµάτα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι στις προτάσεις καθώς δεν συνάδει η καλλιέργειά της µε την οδηγία 2000/60/ΕΚ (Οδηγία για τα Νερά). Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως στο στρατηγικό σχέδιο της Ισπανίας, η βιοµηχανική ντοµάτα έχει προβλεφθεί στα προϊόντα προς στήριξη.

Ρόλο παίζει και το αν τρέχουν τοµεακά προγράµµατα σε κάποιους τοµείς (π.χ οπωροκηπευτικά) τα οποία θεωρείται ότι υποστηρίζουν επαρκώς τις σχετικές καλλιέργειες.

AgroNews

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό