Από τα «παιδικά Χωριά ΣΟΣ» καλοκαιρινό πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής των Παιδικών Χωριών SOS υλοποίησε το καλοκαιρινό Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης, στο οποίο συμμετείχαν 30 παιδιά των οικογενειών που υποστηρίζει, ηλικίας 6 έως 12 ετών, διήρκεσε τρεις εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στην Κομοτηνή σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, κο Περικλή Πολυζωίδη. Συντονίστρια ήταν η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου, Παρασκευή Λυγκόζη με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών. Στόχο του Προγράμματος αποτέλεσε η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από δημιουργικές δράσεις.
Την πρώτη εβδομάδα του Προγράμματος, με τίτλο «Γνωριμία και Εξοικείωση», τα παιδιά γνωρίστηκαν και ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας, μέσα από ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Η δεύτερη εβδομάδα, «Αγαπώ Το Περιβάλλον», ήταν αφιερωμένη στο περιβάλλον. Σε συνεργασία με εθελοντές του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono του δήμου Κομοτηνής και της Οργάνωσης Νέων System & G από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης “Upgrade your Neighborhood- Brand your town- Summer edition”, οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στο Πάρκο Τσέπης με πολλά παιχνίδια, γέλια και δημιουργίες. Τα παιδιά συμμετείχαν με μεγάλη χαρά σε ένα παιχνίδι εξοικείωσης. Δημιούργησαν χαρτιά από χρησιμοποιημένα χαρτιά με την τεχνική του χαρτοπολτού με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της σκέψης με βάση την πράσινη οικονομία. Έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι, όπου τα παιδιά μάζεψαν πλαστικά, αλουμινένια και γυάλινα σκουπίδια και αφού τα συγκέντρωσαν, έκαναν διαλογή με βάση τους κανόνες ανακύκλωσης. Δημιούργησαν τα δικά μας κασπώ από χρησιμοποιημένα μπουκάλια, ζωγράφισαν στο ανακυκλώσιμο χαρτί που έφταιξαν μόνοι και μεταφύτεψαν λουλούδια στα χειροποίητα κασπώ.
Η τρίτη εβδομάδα με τίτλο: «Η Ζωή των Φυτών και των Μελισσών», αφορούσε την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για τη ζωή των φυτών και των μελισσών. Για τη ζωή των μελισσών ανέλυσε ο Μελισσοκόμος, Αναστάσιος Κίτσος, παραγωγός μελιού- Μελωδή, ο οποίος μίλησε για την οικία της μέλισσας, την αναπαραγωγή της και τα είδη της. Περιέγραψε το πώς φροντίζει και επιβλέπει τις μέλισσες ένας μελισσοκόμος και έδειξε τον τρόπο εξαγωγής του μελιού. Παρουσίασε τη στολή του μελισσοκόμου, κηρύθρες και κυψέλες. Επίσης, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με εξαγόμενο κερί, που δημιουργήθηκε από την κερήθρα και δοκίμασαν κηραλοιφές. Μίλησε για τις αποχρώσεις και την κρυστάλλωση του μελιού και έδειξε ορισμένα είδη μελιού του τόπου μας.
Μας υποδέχτηκε στο Γεωπονικό Κέντρο Φυτογαία- Βαλάντης Μολλάς, ο ιδιοκτήτης κύριος Βαλάντης Μολλάς και το προσωπικό, οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά για τον τρόπο φροντίδας φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, περιέγραψαν τη διαδικασία μεταφύτευσης με βιοδιασπώμενο κασπώ και τα παιδιά δοκίμασαν τη διαδικασία. Μας περιήγησαν στο χώρο τους και μας έδειξαν πολλών ειδών φυτά. Διευκρίνισαν τα χαρακτηριστικά της λεβάντας και τα παιδιά μύρισαν διάφορα μυρωδικά και σαπούνια. Ακολούθησε παιχνίδι, όπου τα παιδιά με κλειστά μάτια προσπάθησαν να καταλάβουν από τη μυρωδιά ποιο φυτό ήταν. Επίσης, τοποθέτησαν το λουλούδι τους πάνω σε χαρτί και με το φως του ήλιου ζωγράφισαν τη σκιά του.
Την τελευταία ημέρα του Προγράμματος τα παιδιά αποχαιρετίστηκαν με πολύ παιχνίδι, γέλια και δημιουργίες.
Το κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής ευχαριστεί θερμά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) για την παραχώρηση του χώρου για την υλοποίηση του καλοκαιρινού Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης, καθώς και τον πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, κο Περικλή Πολυζωίδη, για την άμεση ανταπόκριση και άψογη συνεργασία.
Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Εxagono για την αποδοχή της πρόσκλησης για συνεργασία και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτή τη δημιουργική εβδομάδα του Προγράμματος.
Ευχαριστούμε επίσης, το Μελισσοκόμο, Αναστάσιο Κίτσο για την αποδοχή την πρόσκληση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα και τη μύηση των παιδιών στον κόσμο των μελισσών, το Γαιωπόνο Βαλάντη Μολλά και το προσωπικό του, οι οποίοι μας υποδέχτηκαν στο χώρο τους, καθώς και τους εθελοντές του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής για την πολύτιμη βοήθεια, ενεργό συμμετοχή στο Πρόγραμμα και την κάλυψη των κολατσιών για τα παιδιά.
Το Κέντρο Στήριξης παιδιού και Οικογένειας εύχεται καλό καλοκαίρι σε όλους.
Πληροφορίες: Γραμματεία, Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής
τηλ.: 25310 82788, fax:25310 82711. e-mail: soskomotini@sos-villages.gr #sosvillagesgr #nochildalone
Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS & το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής
Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Ανάπτυξη και Προώθηση της Αναδοχής σε συνεργασία με τη UNICEF, ως εταίρος στο πρόγραμμα «Child Guarantee» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS και τον Παιδικό Ξενώνα SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους.
Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής λειτουργεί από το 2012, με στόχο την υποστήριξη οικογενειών σε κρίση και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ικανότητάς τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές τους δυνάμεις και να αποτελέσουν ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά. Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν από το επιστημονικό προσωπικό (Κοινωνική Λειτουργός, Ψυχολόγος, Λογοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός) και αφορούν τη συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των δυσκολιών που αφορούν στην οικογένεια, την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών / εφήβων και γονέων, την ψυχοθεραπευτική παρέμβαση για παιδιά και εφήβους, τη Λογοθεραπεία, την Ειδική Αγωγή για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τις Ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες, τη Δημιουργική Απασχόληση παιδιών, την υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και τη μαθησιακή υποστήριξη από εθελοντές.