Από την Κομοτηνή ξεκινάει το ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της γαστρονομίας

Από την Κομοτηνή ξεκινάει το ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της γαστρονομίας

-ΜΕ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Από το 2014 η σχολή έχει εκπαιδεύσει περίπου 300 σπουδαστές στην ειδικότητα
του Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρα (Chef), εφοδιάζοντας τους με
γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της μαγειρικής τέχνης

Μετράει 10 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, 300 σπουδαστές και εκατοντάδες ώρες
εκπαίδευσης σε κουζίνες από υψηλά καταρτισμένους εκπαιδευτές και συνεχίζει να
είναι η πλέον δημοφιλής ειδικότητα της Πειραματικής Σχολής Ανώτερης
Επαγγελματικής Κατάρτισης Κομοτηνής. Η ειδικότητα του Τεχνικού Μαγειρικής
Τέχνης – Αρχιμάγειρα (Chef) ετοιμάζεται να δεχθεί νέους σπουδαστές από τη νέα
σχολική χρόνια, με το ενδιαφέρον ήδη να εκφράζεται από όσους θέλουν να
αποκτήσουν γνώσεις στη μαγειρική τέχνη, αλλά και ένα ανταγωνιστικό εφόδιο στην
αγορά εργασίας.
Η ειδικότητα παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση στην Πειραματική Σχολή Ανώτερης
Επαγγελματικής Κατάρτισης Κομοτηνής και κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ανώτατο
όριο καταρτιζομένων, με τη λιγότερη διαρροή, συγκριτικά με τις υπόλοιπες
ειδικότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή αφορά έναν αναπτυσσόμενο κλάδο. Η ανάγκη
για στελέχη που κατέχουν την τέχνη της μαγειρικής σε επαγγελματικό επίπεδο είναι
μεγάλη και επιτακτική στην χώρα μας. Η Ελλάδα έχει αναπτυσσόμενη γαστρονομική
σκηνή, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για την υψηλή ποιότητα φαγητού και τις τοπικές
γεύσεις. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για μαγείρους με δεξιότητες και γνώσεις στην
παραδοσιακή και σύγχρονη κουζίνα. Η ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής προσφέρει ποιοτική
εκπαίδευση στην τέχνη της μαγειρικής, προετοιμάζοντας τους αποφοίτους με τις

απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να επιτύχουν στον τομέα. Ήδη απόφοιτοι
της σχολής Κομοτηνής απασχολούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας και
της Κύπρου, σε τοπικές και ευρύτερες επιχειρήσεις εστίασης, κατασκηνώσεις,
παιδικούς σταθμούς, δημόσια νοσοκομεία και πάρα πολλοί έχουν γίνει εκπαιδευτές
στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως και στην Π.Σ.Α.Ε.Κ.
Κομοτηνής.


Σε μία αναλυτική συνέντευξη με την διευθύντρια της Π.Σ.Α.Ε.Κ. Κομοτηνής Αιμηλία
Νικ. Καζάκου, ενημερωνόμαστε για τις προϋποθέσεις φοίτησης στην ΠΣΑΕΚ
Κομοτηνής, τον τρόπο επιλογής ειδικότητας, τη λειτουργία της ειδικότητας Τεχνικός
Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef), τα εκπαιδευτικά και εργασιακά εφόδια
που αυτή παρέχει και φυσικά τις επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους
της.
1.Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την φοίτηση στην ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής και πως
γίνεται η επιλογή ειδικότητας;
Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να εγγραφεί κάποιος και να φοιτήσει
στην Πειραματική Σχολή Ανώτερη Επαγγελματικής Κατάρτισης Κομοτηνής είναι να είναι
κάτοχος Απολυτηρίου Λυκείου (ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ ή ισότιμου τίτλου σπουδών, επίπεδο 4 του
Εθνικού Πλαισίου Προσόντων), όπως αυτά ορίζονται στον ν. 4763/2020, χωρίς όριο ηλικίας.
Στην Π.Σ.Α.Ε.Κ. μπορούν να εγγραφούν και να φοιτήσουν ακόμη και πτυχιούχοι
Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας το Απολυτήριο Λυκείου. Η φοίτηση στην
Π.Σ.Α.Ε.Κ Κομοτηνής παρέχεται δωρεάν.
Τρόπος επιλογής των ειδικοτήτων:
Περίπου στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου εκάστου έτους καταθέτουμε τις
προτάσεις ειδικοτήτων σε πληροφοριακό σύστημα προτάσεων της Γενικής
Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης & Δια Βίου Μάθησης του
Υ.ΠΑΙ.Θ.Α λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες οδηγίες, όπως για παράδειγμα:
1. Οι ανάγκες της τοπικής και ευρύτερης αγοράς εργασίας.
2. Ο πιθανός αριθμός των ενδιαφερόμενων καταρτιζόμενων για κάθε προτεινόμενη
ειδικότητα.
3. Η διαθεσιμότητα κατάλληλων αιθουσών, εργαστηρίων καθώς και η ύπαρξη
εκπαιδευτών στο Μητρώο, όλων των προβλεπόμενων μαθημάτων των
προτεινόμενων ειδικοτήτων.

4. Η συσσώρευση καταρτιζόμενων ειδικοτήτων οι οποίοι δεν δύνανται να
εκκινήσουν πρακτική άσκηση και η δυσκολία ανεύρεσης εργοδοτών.
5. Η αλληλοεπικάλυψη των ειδικοτήτων σε όμορες Σ.Α.Ε.Κ. ώστε να διασφαλίζεται η
πληρότητα των τμημάτων.
6. Η ύπαρξη επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις προτεινόμενες ειδικότητες.
7. Η ύπαρξη πιστοποιημένων οδηγών σπουδών/κατάρτισης και ερωτήσεων
πιστοποίησης για αποφυγή προβλημάτων με τις αναθέσεις μαθημάτων και τις
εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων.
8. Η στελέχωση της κάθε Σ.Α.Ε.Κ. με διοικητικό προσωπικό προκειμένου να
ανταποκρίνεται στις απαραίτητες διοικητικές εργασίες όπως αυτές προκύπτουν από
τις αρμοδιότητες οι οποίες ορίζονται στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ι.Ε.Κ.,
Ν. 4763/2020 (Α΄254), Κανονισμός Λειτουργίας Ι.Ε.Κ. (Β΄5837),
Επισημαίνεται ότι, ως η μοναδική Πειραματική ΣΑΕΚ στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στις
10 πανελλαδικά, έχουμε την δυνατότητα να προτείνουμε και τις πειραματικές
ειδικότητες, που ταιριάζουν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της τοπικής
κοινωνίας και ευρύτερης περιοχής. Έτσι από το 2023 (χειμερινό εξάμηνο
κατάρτισης 2023Β)  στη ΣΑΕΚ Κομοτηνής λειτουργεί για πρώτη φορά η πειραματική
ειδικότητα: «Στέλεχος ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο» σε
συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του
ΔΙ.ΠΑ.Ε Θεσσαλονίκης.


Τρόποι εισαγωγής των υποψηφίων καταρτιζομένων:
Η εισαγωγή των σπουδαστών για όλες τις ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης και
της ειδικότητας: «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)» στην
Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Κομοτηνής γίνεται με
δύο τρόπους:
1Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ /ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Η υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει κατά την περίοδο
υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
(μηχανογραφικού δελτίου πρώτης φάσης) και θα αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό
θέσεων (20)για τους τελειόφοιτους ή υποψήφιους που συμμετέχουν στις
πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2023-2024 και θα συμπληρώσουν το
Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο.
Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων στην Π. Σ.Α.Ε.Κ. Κομοτηνής, θα ανακοινωθούν
την χρονική περίοδο που θα γνωστοποιηθούν αυτά των επιτυχόντων στην
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εγγραφή των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθεί το
πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία των
εγγραφών στις Σ.Α.Ε.Κ. θα ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής
Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η κατάρτιση των πινάκων κατάταξης των ενδιαφερομένων και τα κριτήρια επιλογής
των υποψηφίων στις Σ.Α.Ε.Κ. θα είναι τα ίδια για όλες τις Σ.Α.Ε.Κ., σύμφωνα με όσα
προβλέπονται από την νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα διαδικασία θα είναι η πρώτη φάση για την
εισαγωγή σε Σ.Α.Ε.Κ. δεδομένου ότι θα ακολουθήσει, όπως κάθε χρόνο, η
διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής καταρτιζόμενων Δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ.,
την περίοδο Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σ.Α.Ε.Κ.
(ΦΕΚ 5837/2021).
Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει μέχρι και τριάντα (30) συνολικά προτιμήσεις
Σ.Α.Ε.Κ. και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού
Δελτίου.


2Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ/ΜΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
Η δεύτερη αυτή φάση θα αφορά στις θέσεις ανά ειδικότητα που δεν καλύφθηκαν
από την διαδικασία υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνία που θα ορίσει
η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια βίου
Μάθησης (με βάση τα περσινά δεδομένα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις έγιναν το
διάστημα 31/7/2023-12/11/2023), μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος
Υποβολής Αίτησης Για Εισαγωγή Σε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην Ι.Ε.Κ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι διαδικασίες επιλογής καταρτιζόμενων, σύμφωνα με τα
κριτήρια επιλογής και εγγραφών που ισχύουν σε κάθε Σ.Α.Ε.Κ. για την έναρξη του
εξαμήνου κατάρτισης: «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής
Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) που υπάγονται στη Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.& Ν. του Υ.ΠΑΙ.Θ όπως ισχύει.
Διευκρινίζεται ότι, υποψήφιοι που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό
δελτίο αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα/ειδικότητα της Π. Σ.Α.Ε.Κ.,
διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στην προαναφερόμενη διαδικασία υποβολής
αιτήσεων, επιλογής και εγγραφών καταρτιζομένων Σ.Α.Ε.Κ., κατά την περίοδο του
Σεπτεμβρίου.
Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα
ανακοινωθούν από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης για τις
Σ.Α.Ε.Κ. αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και
από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις των Σ.Α..Ε.Κ. αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων,
μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. και τις Σ.Α.Ε.Κ.
2. Μεταξύ των ειδικοτήτων που ανακοινώθηκαν για την ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής 2024-
2025, είναι και ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef). Γιατί να
επιλέξω για τις σπουδές μου αυτήν την ειδικότητα;
Η ειδικότητα του Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρα (Chef) όντως
παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση στην Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής
Κατάρτισης Κομοτηνής και κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ανώτατο όριο

καταρτιζομένων, με τη λιγότερη διαρροή, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο κλάδο. Ο τουρισμός και
η εστίαση στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και
Θράκης, παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη, δημιουργώντας αυξημένη ζήτηση για
εξειδικευμένο προσωπικό κουζίνας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αρκετές
επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, από Ελλάδα και Κύπρο απευθύνονται στη Σχολή μας,
αναζητώντας έναν εξειδικευμένο μάγειρα. Επίσης, η καριέρα ως Τεχνικός
Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef) ανοίγει πλήθος ευκαιριών σε διάφορες
εργασιακές θέσεις, με πολύ καλές απολαβές, όπως:
Εστιατόρια: Σε όλα τα είδη εστιατορίων, από παραδοσιακές ταβέρνες έως γκουρμέ
εστιατόρια.
Ξενοδοχεία: Σε ξενοδοχειακές μονάδες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την
οργάνωση και λειτουργία των κουζινών.
Catering: Σε εταιρείες catering, παρέχοντας υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
και γάμους.
Κρουαζιερόπλοια: Σε κρουαζιερόπλοια, προσφέροντας γαστρονομικές εμπειρίες σε
επιβάτες από όλο τον κόσμο.
Εκπαίδευση: Σε μαγειρικές σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταλαμπαδεύοντας
τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε νέες γενιές μαγείρων.
Η μαγειρική τέχνη απολαμβάνει μεγάλη κοινωνική αναγνώριση και σεβασμό. Οι
σεφ θεωρούνται καλλιτέχνες και δημιουργοί, που προσφέρουν στους ανθρώπους
γευστικές εμπειρίες και ευχαρίστηση. Συγχρόνως προσφέρει απεριόριστες
δυνατότητες για δημιουργικότητα και εξέλιξη. Οι σεφ έχουν την ευκαιρία να
πειραματιστούν με νέες γεύσεις και τεχνικές, να δημιουργήσουν καινοτόμα πιάτα
και να αναδειχθούν σε πρωτοπόρους στον γαστρονομικό τομέα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η επιλογή της ειδικότητας Τεχνικού
Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρα (Chef) στην ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής αποτελεί μια σοφή
επένδυση για το μέλλον, προσφέροντας μια σειρά από πλεονεκτήματα και
ευκαιρίες για μια επιτυχημένη και γεμάτη ικανοποίηση καριέρα.
3. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef), είναι μία ειδικότητα με
ζήτηση στην ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής. Γιατί;
Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας – Chef είναι ο επαγγελματίας που έχει
τις ικανότητες να διοικήσει και να διευθύνει, το υφιστάμενο προσωπικό της
κουζίνας και μπορεί να απασχοληθεί σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακής και
επισιτιστικής μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα. Ο
Chef αποτελεί ένα από τα πλέον περιζήτητα και υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα Η
ανάγκη για στελέχη που κατέχουν την τέχνη της μαγειρικής σε επαγγελματικό
επίπεδο είναι μεγάλη και επιτακτική, ιδιαίτερα σε μια χώρα της Μεσογείου, όπως η
Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει αναπτυσσόμενη γαστρονομική σκηνή, με αυξανόμενο

ενδιαφέρον για την υψηλή ποιότητα φαγητού και τις τοπικές γεύσεις. Αυτό
δημιουργεί ευκαιρίες για μαγείρους με δεξιότητες και γνώσεις στην παραδοσιακή
και σύγχρονη κουζίνα. Η ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση στην
τέχνη της μαγειρικής, προετοιμάζοντας τους αποφοίτους με τις απαραίτητες
δεξιότητες και γνώσεις για να επιτύχουν στον τομέα. Διαθέτουμε άριστο
καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνουμε έμφαση στο γνωστικό υπόβαθρο
και την επαγγελματική καταξίωση του ακαδημαϊκού μας προσωπικού. Προωθούμε
τους αποφοίτους μας και είμαστε συνοδοιπόροι στη διαδρομή τους προς την
επαγγελματική αποκατάσταση.
4.Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές ενός αποφοίτου της ειδικότητας
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef); Μπορώ ως απόφοιτος να
δουλέψω και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα; Παραδείγματα απασχόλησης
αποφοίτων.
Η απόκτηση τίτλου σπουδών στην ειδικότητα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης –
Αρχιμάγειρα (Chef) από την Π.Σ.Α.Ε.Κ ανοίγει μια πληθώρα ευκαιριών για καριέρα
στον συναρπαστικό και δυναμικό χώρο της μαγειρικής. Οι απόφοιτοι, μπορούν να
εργαστούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα:
Ιδιωτικός Τομέας: Η πλειοψηφία των ευκαιριών απασχόλησης εντοπίζεται στον
ιδιωτικό τομέα, σε εστιατόρια, σε θέσεις όπως μάγειρας, βοηθός μάγειρα, souschef,
ή και Executive Chef, ηγούμενοι μίας ολόκληρης κουζίνας. Σε ξενοδοχειακές
μονάδες διαφόρων κατηγοριών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την οργάνωση και
λειτουργία των εστιατορίων, μπαρ και catering. Σε εταιρείες που παρέχουν
υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, γάμους, εταιρικά events και άλλες
κοινωνικές εκδηλώσεις. Μπορεί επίσης κάποιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του
ως ιδιώτης μάγειρας, αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό και την προετοιμασία
γευμάτων για ειδικές περιστάσεις ή καθημερινά γεύματα σε σπίτια ή γραφεία. Σε
βιομηχανίες τροφίμων, αναλαμβάνοντας ρόλους όπως υπεύθυνος παραγωγής,
υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου ή σύμβουλος σε θέματα γαστρονομίας. Υπάρχει και η
δυνατότητα κάποιος να υλοποιήσει το δικό του όραμα, ανοίγοντας το δικό του
εστιατόριο ή επιχείρηση catering.
Δημόσιος Τομέας: Μπορεί κάποιος να εργαστεί σε δημόσιες δομές, όπως
στρατιωτικά σώματα, νοσοκομεία, σχολεία, ή φοιτητικές εστίες, αναλαμβάνοντας
την τροφοδοσία και την οργάνωση των μαγειρείων τους. Άλλωστε το δίπλωμα που
αποκτά κάθε σπουδαστής είναι ισότιμο του Ελληνικού Δημοσίου και του παρέχει
150 μόρια στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που θα συμμετάσχει (Π.Δ. 50/27-2/2001,
ΦΕΚ 39τ. Α΄/5-3-2001).


Αρκετοί απόφοιτοί μας απασχολούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας και
της Κύπρου, σε τοπικές και ευρύτερες επιχειρήσεις εστίασης, κατασκηνώσεις,
παιδικούς σταθμούς, δημόσια νοσοκομεία και πάρα πολλοί έχουν γίνει Εκπαιδευτές
στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως και στην Π.Σ.Α.Ε.Κ.
Κομοτηνής.

5.Πως ολοκληρώνεται η φετινή χρονιά για την ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής
Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef); Τα εφόδια που δόθηκαν στους σπουδαστές, οι
συνεργασίες με επαγγελματίες/επιχειρήσεις του είδους στην περιοχή, η
δυνατότητα πρακτικής άσκησης.
Η φετινή χρονιά για την ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας
(Chef) στην Π.Σ.Α.Ε.Κ βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, με τους σπουδαστές να
προετοιμάζονται για τις τελικές εξετάσεις και την αποκόμιση του τίτλου σπουδών.
Εφόδια που δόθηκαν στους σπουδαστές:
Θεωρητική Γνώση: Οι σπουδαστές έλαβαν εις βάθος γνώσεις σε όλες τις πτυχές της
μαγειρικής τέχνης, από τις βασικές τεχνικές και μεθόδους έως τις πιο σύγχρονες
τάσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.
Πρακτικές Δεξιότητες: Η πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα αποτελεί
αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης, προσφέροντας στους σπουδαστές την
ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία σε επαγγελματικά εξοπλισμένες κουζίνες και να
τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων σεφ –
Εκπαιδευτών της ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής.
Επαγγελματικά Προσόντα: Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, οι
σπουδαστές, μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις Πιστοποίησης του
Ε.Ο.Π.Π.ΕΠ. θα λάβουν τίτλο σπουδών επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
αναγνωρισμένο από το κράτος, ο οποίος τους ανοίγει τις πόρτες για μια
επιτυχημένη καριέρα στον κλάδο και τους πριμοδοτεί με 150 μόρια σε
διαγωνισμούς του Δημοσίου, στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π.
Συνεργασίες με Επαγγελματίες/Επιχειρήσεις:
Η Π.Σ.Α.Ε.Κ φροντίζει για την ομαλή ένταξη των αποφοίτων της στην αγορά
εργασίας, μέσω:
Δικτύου Συνεργασιών: Συνεργάζεται με εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες
επιχειρήσεις του κλάδου στην περιοχή και ενημερώνουν τους αποφοίτους για τις
προσφερόμενες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και μετέπειτα εργασία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών υλοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις και
πραγματοποιούνται δράσεις εξωστρέφειας σε συνεργασία με τοπικούς δημόσιους
και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά γίνεται μνεία σε ορισμένους εξ αυτών, όπως η
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση
Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΕΚΕΠΑΚ), ο Σύλλογος Μέριμνας
ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι», ΑΞΙΖΩ ΙΚΕ, το Κέντρο Νεολαίας &
Εθελοντισμού «Exagono» του Δήμου Κομοτηνής, το Europe Direct, σχολικές
μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, με διάθεση
φιλανθρωπικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο
συμμετέχουν κάθε χρόνο σε δράσεις ανιδιοτελούς συνεισφοράς και κοινωνικού
χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, κατά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις

του Δήμου Κομοτηνής, οπότε προετοιμάζουν, μαγειρεύουν και προσφέρουν γλυκές
και αλμυρές λιχουδιές στους δημότες και τους επισκέπτες.
Μπορείτε να δείτε όλες τις δράσεις μας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΣΑΕΚ
Κομοτηνής, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Instagram).
Δυνατότητα Πρακτικής Άσκησης:
Η πρακτική άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης στην ΠΣΑΕΚ,
δίνοντας στους σπουδαστές την ευκαιρία:
Να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους σε πραγματικό εργασιακό
περιβάλλον.
Να αποκτήσουν εμπειρία σε επαγγελματικές κουζίνες και να τελειοποιήσουν τις
δεξιότητές τους.
Να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου και να χτίσουν επαγγελματικές
σχέσεις.
Να ενισχύσουν το βιογραφικό τους σημείωμα και να αυξήσουν τις πιθανότητες
εύρεσης εργασίας μετά την αποφοίτησή τους.
Συνολικά, η Π.Σ.Α.Ε.Κ προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών στην
ειδικότητα: «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)», το οποίο
προετοιμάζει τους σπουδαστές για μια επιτυχημένη καριέρα στον συναρπαστικό
και δυναμικό χώρο της μαγειρικής, με συνεχή ζήτηση.
6. Πόσα χρόνια λειτουργεί η ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης –
Αρχιμάγειρας (Chef) στην ΠΣΑΕΚ Κομοτηνής και πόσους αποφοίτους έχει σε αυτά
τα χρόνια;
Από το 2014, η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Κομοτηνής προσφέρει
με επιτυχία την ειδικότητα "ΣΕΦ". Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η σχολή έχει
εκπαιδεύσει περίπου 300 σπουδαστές, μοιράζοντας γνώσεις και δεξιότητες στον
τομέα της μαγειρικής τέχνης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μισοί από τους αποφοίτους, κατά μέσο όρο, έχουν
ολοκληρώσει επιτυχώς την Πρακτική Άσκηση. Αυτό το στατιστικό στοιχείο
υπογραμμίζει την υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στην ΣΑΕΚ
Κομοτηνής, η οποία προετοιμάζει τους σπουδαστές άριστα για την ένταξή τους στην
αγορά εργασίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η μαγειρική δεν είναι απλά η προετοιμασία
φαγητού, αλλά μια μορφή τέχνης που αγγίζει όλες τις αισθήσεις. Μέσα από τη
δημιουργία πιάτων, εκφράζουμε την αγάπη μας για τους ανθρώπους που
φροντίζουμε, μοιραζόμαστε την κουλτούρα μας και χαρίζουμε μοναδικές εμπειρίες
γεύσης.

«Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΚΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ,
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ &ΕΜΠΝΕΥΣΗ»

Εάν η αγάπη για τη μαγειρική συνδυάζεται με όραμα για μια επιτυχημένη καριέρα,
η Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Κομοτηνής αποτελεί το
εφαλτήριο για μια λαμπρή καριέρα στον συναρπαστικό κόσμο της γαστρονομίας.
Αποτελεί την ιδανική επιλογή!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό