Αρχαιολόγοι βρήκαν την “Πύλη του Κάτω Κόσμου” στην Κεντρική Αμερική
Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Μίτλα, στο πλαίσιο του προγράμματος Lyobaa, επαλήθευσαν την ύπαρξη ενός δικτύου από υπόγειους θαλάμους και τούνελ, στον «τόπο των νεκρών» των Ζαποτέκων.
Οι Ζαποτέκοι ήταν ιθαγενής προκολομβιανός πολιτισμός που άνθησε στην Κοιλάδα της Οαχάκα, στη Νότια Κεντρική Αμερική.
Κατά την προκολομβιανή περίοδο αποτέλεσαν έναν από τους κύριους πολιτισμούς της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη του πολιτισμού τους πριν τουλάχιστον 2500 χρόνια.
Ο πολιτισμός των Ζαποτέκων
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μίτλα, συνδέεται με τον πολιτισμό των Ζαποτέκων, στην κοιλάδα Οαχάκα στη σημερινή πολιτεία Οαχάκα στο νότιο Μεξικό.
Το έργο Lyobaa, διεξάγεται από μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικό (INAH), το Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικό (UNAM), και την Ένωση Αρχαιολογικής Έρευνας και Εξερεύνησης (ARX).
Η ομάδα αξιοποίησε προηγμένες γεωφυσικές μεθόδους, όπως το Ραντάρ Διείσδυσης Εδάφους (GPR), Τομογραφία Ηλεκτρικής Αντίστασης (ERT), και Σεισμική Τομογραφία Θορύβου, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη ενός μεγάλου κενού κάτω από το κύριο ιερό στην εκκλησία του Απόστολου Παύλου στη Μίτλα, καθώς και ένα δίκτυο από σήραγγες που εκτείνονταν σε αρκετές κατευθύνσεις.
“Η πύλη στον Κάτω Κόσμο»
Σύμφωνα με δελτίο τύπου για το έργο της Lyobaa: «Η νέα ανακάλυψη εναρμονίζεται με αρχαίες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων του ιστορικού του Δομινικανικού Τάγματος, Φρανσίσκο Μπούργκοα, ο οποίος περιγράφει έναν λαβύρινθο από θαλάμους και σήραγγες κάτω από τον χώρο, ο οποίος θεωρούταν, από τους αρχαίους Ζαποτέκους, η πύλη για τον Κάτω Κόσμο, ή αλλιώς η Lyobaa».
Επιπλέον, η ομάδα ταυτοποίησε και άλλες υπόγειες γεωφυσικές ανωμαλίες στα τμήματα Calvario και Arroyo, καθώς και στο νότιο τμήμα των επιφανειακών δομών, οι οποίες μπορεί να αντιστοιχούν σε περισσότερους ανεξερεύνητους θαλάμους ή τύμβους.
«Η τεχνολογία του Ραντάρ Διείσδυσης Εδάφους, αποκάλυψε πιθανά ευρήματα μίας πρώιμης σκάλας του μνημείου, κάτω από το ισόγειο του Παλατιού στο τμήμα με τους κίονες», γεγονός που βοήθησε τους ερευνητές να υπολογίσουν τη χρονολογία του χώρου, εξήγησαν οι εκπρόσωποι του έργου για τη Lyobaa.
Το έργο αποσκοπεί να επαληθεύσει τα στοιχεία με περισσότερες ανιχνεύσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές που θα προσδιορίσουν την ακριβή φύση των γεωφυσικών ανωμαλιών που έχουν αναγνωριστεί.
Πηγή: enikos.gr