Ας γνωρίσουμε τον Πέτρο Κουλουμή !
Ο Πέτρος Κουλουμής σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής με έδρα την Άρτα, όπου εκεί τελείωσε με άριστα την ειδικότητα της φωνητικής με τον σπουδαίο παραδοσιακό τραγουδιστή Μάνο Κουτσαγγελίδη. Μετά, συνέχισε τις σπουδές του στο İstanbul Teknik Üniversitesi κονσερβατόριο της Κωνσταντινούπολη όπου εκεί έκανε θεωρητικά μαθήματα τούρκικης μουσικής και οθωμανικού τραγουδιού με καταξιωμένους καθηγητές και τραγουδιστές της Τουρκικής μουσικής.
Το 2010 δημιουργεί μαζί με πέντε καταξιωμένους κύπριους μουσικούς το μουσικό σύνολο ¨Μακάμ¨. Το σύνολο αυτό έχοντας ως σημείο αναφοράς τα μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου, έδωσε παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό.
Μετέπειτα, ο Πέτρος Κουλουμής ως ιδρυτικό μέλος του “Τρίο Λεβάντε¨ το 2014, αρχίζει να παρουσιάζει παραστάσεις σε όλη την Κύπρο και το εξωτερικό με θέμα οι συνθέτες της Σμύρνης.
Το 2015 ξεκινάει μια συνεργασία με τον γνωστό Εβραίο τραγουδιστή Αviran Maron κάνοντας παραστάσεις σε πολύ γνωστά θέατρα στο Ισραήλ όπως (Suzzane Dellal, Beit Shmuel κ.α) παρουσιάζοντας ένα μικρό κομμάτι απο τον μουσικό πλούτο της Ελλάδας.
Το 2016 συνεργάζεται με τους καταξιωμένους δημιουργούς μεγάλων επιτυχιών, Κυριάκο Παπαδόπουλο και Ηλία Φιλίππου, γράφοντας το πρώτο του τραγούδι στη δισκογραφία με τίτλο “Πως φεύγεις έτσι”.
Το 2017 λαμβάνει μέρος στη συναυλία του Διεθνούς Φήμης Ακκορντεονίστα Dasho Kurti “Ξένε τι ζητάς εδώ” πλάι στους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη κ.α.
Το 2017 επίσης ξεκινά η συνεργασία του με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου εκεί διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι.
Το Δεκέμβριο 2017 κυκλοφορεί ο 1ος προσωπικός δίσκος του συνόλου “Τρίο Λεβάντε” με τίτλο ¨Αστικά Λαϊκά Τραγούδια¨.
Το Σεπτέμβριο 2018 ξεκινά επίσης η διδασκαλία του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση “Μουσικά Σχολεία” στον τομέα του παραδοσιακού τραγουδιού.
Παρουσιάστηκε σε αρκετά ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής σε χώρες όπως Γερμανία, Τσεχία, Ισραήλ, Σλοβακία, Ελλάδα, Ολλανδία (Rotterdam Conservatory Codarts) και συνεργάστηκε επί σκηνής με τους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Θέμη Αδαμαντίδη, Δημήτρη Μπάση, Κατερίνα Κούκα, Σοφία Παπάζογλου, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Μυστακίδη κ.α.
Ας γνωρίσουμε τον Πέτρο Κουλουμή !
1.Τι ήταν αυτό που σας ώθησε ν’ ασχοληθείτε με τη μουσική;
Μεγαλώνοντας σε μουσική οικογένεια τραγουδιστών και μουσικών και από τους δύο γονείς θα ήταν σίγουρα αναπόφευκτο να μην ασχοληθώ με την τέχνη του τραγουδιού και συνάμα με τη μουσική. Αυτό που έπαιξε σε μένα καθοριστικό ρόλο στο να γίνει δηλαδή η μουσική τρόπος ζωής, ένιωσα από πολύ νωρίς την σημαντικότητα και την σπουδαιότητα που προσφέρει αυτή η
τέχνη αλλά και πόσο αναγκαία είναι στο κοινωνικό σύνολο.
2.Πως φαντάζεστε το μέλλον της δουλειάς σας μέσα από την κάθε μορφή κρίσης που βιώνουμε;
Όπως κάθε μορφή τέχνης έτσι και η μουσική επηρεάζεται αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο και επιβιώνει αντιδρώντας σε κάθε μορφή κρίσης που βιώνει η ανθρωπότητα. Στην Ελλάδα το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Αν κοιτάξουμε λίγο το ιστορικό παρελθόν της χώρα μας θα συναντήσουμε πολλά τέτοια παραδείγματα όπως για παράδειγμα τα τραγούδια της κατοχής, τραγούδια που μιλούν για την αντίσταση, τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο του εμφυλίου κ.α. Σε δύσκολους και άσχημους καιρούς κάτι που μπορεί να σου δώσει χαρά είναι η τέχνη σε κάθε της μορφή.
3.Ποια ήταν η πιο αξέχαστη εμπειρία σου, το σημαντικότερο μάθημα ζωής από τη διαδρομή σου έως εδώ.
Θα σας πω δύο αξέχαστες στιγμές, το 1996 σε ηλικία 10 χρονών, συμμετείχαμε με τον πατέρα και τον αδερφό μου ως εκπρόσωποι της Κύπρου σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικής και χορού στην Θεσσαλονίκη, με πολλές χιλιάδες κόσμου. Όταν ακούστηκε το όνομα μας και η Κύπρος σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και χειροκροτούσαν ασταμάτητα, κλαίγαμε από συγκίνηση. Και η δεύτερη σημαντική στιγμή ήταν όταν με κάλεσε ο σπουδαίος Γιώργος Νταλάρας να συμμετέχω σε συναυλία του, ένας άνθρωπος πρότυπο που με επηρέασε πάρα πολύ στην καλλιτεχνική μου πορεία. Το σημαντικότερο μάθημα ζωής το οποίο πηγάζει μέσα από την ενασχόληση μου με τη μουσική είναι να είσαι συνεπείς στην τέχνη σου και να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις.
4.Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Αν πρέπει να πω μόνο ένα θα έλεγα τον Βασίλη Τσιτσάνη.
5.Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που κάνει βήματα μουσικά να αντέξει στις μέρες μας ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών και τι είναι εκείνο που πιστεύεις ότι τον κάνει να ξεχωρίσει;
Πάντα υπήρχε μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών άσχετα αν δεν έφταναν όλοι στα αυτιά μας. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει για να ταξιδέψεις μακριά στον κόσμο της μουσικής είναι το ταλέντο και να είσαι συνεπείς δηλαδή να μην επαναπαύεσαι. Αυτό και μόνο σε κάνει να ξεχωρίζεις.
6.Τις τελευταίες δεκαετίες είναι αυξανόμενο το ενδιαφέρον των νέων για την παραδοσιακή μουσική. Πού οφείλεται αυτό;
Αυτό οφείλετε σε αρκετούς παράγοντες θα αναφέρω μερικούς:
· Η δημιουργία μουσικών σχολείων και πανεπιστημίων με τμήματα παραδοσιακής μουσικής.
· Η ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου του Ross Daly δημιουργώντας το 1982 στην Κρήτη το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με στόχευση την εξερεύνηση διαφορετικών τροπικών μουσικών παραδόσεων ανά τον κόσμο αλλά και τη δυνατότητα της δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ τους μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις και παραστάσεις, όπου αυτό βέβαια έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία κι άλλων μουσικών εργαστηρίων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
· Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυλούρης, Γλυκερία, Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου κ.α όπου την δεκαετία 80 και 90 αναβίωσαν μέσα από την δισκογραφία, τραγούδια παραδοσιακά από διάφορες περιοχές του ελληνισμού.
· Η δημιουργία μουσικών ραδιοφωνικών – τηλεοπτικών εκπομπών με αφιερώματα στις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας.
· Σήμερα μέσα από τη δισκογραφία υπάρχουν αρκετοί συνθέτες οι οποίοι χρησιμοποιούν στις ηχογραφήσεις τους παραδοσιακά όργανα είτε γράφουν μουσική βασισμένοι σε παραδοσιακά ηχοχρώματα όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Παντελής Θαλασσινός, Ορφέας Περίδης, Αντρέας Κατσιγιάννης, Dasho Kurti, Δημήτρης Σίντος, Νίκος Σαμαράς κ.α.
7.Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αυτή την περίοδο γράφω συνεχώς σε στούντιο ηχογραφήσεων για 2 δισκογραφικές δουλειές οι οποίες θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2024.
Η κυκλοφορία της 1 ης δισκογραφικής μου δουλειάς με συμμετοχές σημαντικών δημιουργών της νέας γενιάς και η κυκλοφορία του 1 ου από τα τρία άλμπουμ παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου. Παράλληλα ετοιμάζω στην Κύπρο την παράσταση ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ που θα πραγματοποιηθεί 7 & 8 Φεβρουαρίου σε Λευκωσία και Λεμεσό.
8.Kλείνοντας μια λέξη που σε εκφράζει και μια ευχή για τον κόσμο που θα διαβάσει αυτή την συνέντευξη.
Η λέξη που με εκφράζει είναι η ”Ελπίδα”.
Εύχομαι το 2024 να φέρει σε όλους μας υγεία για να ζήσουμε με Ευτυχία και
Χαρά το έτος που ακολουθεί.
Official Links