Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ezgif 2 a2d6ac93b362

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 13 Μάρτιος 2019 14:29

Αθλητισμός για τις έγκυες γυναίκες :

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κύηση δεν είναι πάθηση αλλά χαρά.Και αυτή τη χαρά προσπαθούμε να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τόσο εμείς οι γυναικολόγοι όσο και οι υποψήφιες μητέρες.Υπάρχουνε βέβαια και κάποιοι κανόνες  που πρέπει να θεσπίζονται αλλά και να εφαρμόζονται στην καθημερινότητα των εγκύων.Ένας χρυσός κανόνας βέβαια είναι και η αποφυγή έντονων και εντατικών κινήσεων ασκήσεων και γενικά κούρασης είτε εργασιακού χώρου είτε οικίας!Θα μιλήσουμε τώρα  για την άθληση  'ένα σημαντικό κομμάτι που ενδιαφέρει τις έγκυες' στην κύηση και να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε!

--Προθέρμανση : θα πρέπει να διαρκεί περισσότερη ώρα από ότι συνήθως για την ομαλή προσαρμογή αλλά και για την επαναφορά του οργανισμού στην κατάσταση ηρεμίας (> 10 λεπτά).Σημασία πρέπει να δοθεί στην επαρκή λήψη υγρών όπως και στην σωστή διατροφή. Δεν τρώμε για δυο... αλλά ούτε κάνουμε δίαιτα αδυνατίσματος!!!

--Η ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες πρέπει να αυξηθεί κατά 300 περίπου θερμίδες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

'''ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΙΣΤΗ''' 

Για την αερόβια άσκηση:

1)Η συχνότητα να είναι 3-5 φορές/εβδομάδα

2)Η διάρκεια να είναι 30-40 λεπτά

3)Η ένταση να είναι ελαφριά προς μέτρια.(ΟΧΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ)

Ο ιδανικότερος τρόπος υπολογισμού της έντασης για εγκύους γυναίκες, είναι η υποκειμενική κλίμακα (RPE: Ratings of Perceived Exertion) και θα πρέπει να βρίσκετε στο 11-13. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο τρόπο με τον οποίο το ίδιο το άτομο εκλαμβάνει την ένταση της άσκησης υποκειμενικά.

Για την άσκηση με αντιστάσεις:

1)Η συχνότητα να είναι μέχρι και 3 φορές/εβδομάδα

2)Η διάρκεια να είναι μέχρι και 30 λεπτά

3)Η ένταση να είναι ελαφριά προς μέτρια, με μικρά βαράκια ή με χρήση λάστιχων.

Σημαντικός παράγοντας κατά την εκτέλεση των ασκήσεων είναι η σωστή εισπνοή-εκπνοή. Κατά την δύσκολη φάση της άσκησης γίνετε η εκπνοή και κατά την εύκολη φάση η εισπνοή. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις στις οποίες συμβαίνει το αντίθετο, όταν κατά την δύσκολη φάση της άσκησης οι εισπνευστικοί μύες διευρύνονται (π.χ. πλάγιες άρσεις με αλτήρες). Σε περίπτωση που δεν γίνει σωστή αναπνοή, αυξάνεται η ενδοθωρακική και ενδοκρανιακή πίεση (Φαινόμενο Valsava).

'''ΠΡΟΣΟΧΗ'''

Απαγορεύεται η άσκηση όταν η έγκυος γυναίκα έχει πυρετό, ενώ τα συμπτώματα που επιβάλλουν την διακοπή της άσκησης είναι: Πόνος κοιλιακός ή συσπάσεις (ανάλογα την ηλικία της κύησης) ,Αιμορραγία κολπική,Ζάλη,Τάση για λιποθυμία,Αίσθηση ανεπαρκούς αναπνοής,Μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και Ακανόνιστη καρδιακή συχνότητα.

'''ΠΡΟΣΟΧΗ''' 

Πάντα  αυστηρώς  η κυοφορούσα να ελέγχεται από τον γυναικολόγο της  πριν οδεύσει για γυμναστική για τυχόν παρουσία προβλημάτων που θα οφείλονται σε βαρύ ιστορικό της γυναίκας είτε από προηγηθείσα κύηση άσχημης έκβασης (απώλεια κυήματος .πρόωρη κύηση  κτλ) είτε από τωρινές  άσχημες/παθολογικές συνθήκες  της παρούσης εγκυμοσύνης ώστε να διαφυλάξουμε πιθανές επιπλοκές!ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ...όταν διαπιστωθεί η σωστή έκβαση της εγκυμοσύνης θα δώσουμε το Ο.Κ για εκγύμναση!

Στέργιος Κόκκορης, Γυναικολόγος – Χειρουργός

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2