Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Κυριακή, 29 Νοέμβριος 2020 07:30

Το χρονικό της κατάθλιψης στις πισίνες

Γράφτηκε από τον

Από αρχαιοτάτους χρόνους επικρατούσε η πεποίθηση ότι είναι προτιμότερο να νοσήσει το σώμα παρά η ψυχή ή το μυαλό, διότι το σώμα είναι εκ προορισμού αναλώσιμο, ενώ η ψυχή δυνητικά άφθαρτη. Οι ιατρικές γνώσεις όμως δεν έμειναν στάσιμες, προχώρησαν και εξελίχθηκαν ή μάλλον προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα της ζωής. Το αποτέλεσμα αυτής της κομβικής προόδου είναι δημιουργία σχεδόν άτρωτων σωμάτων με πολύ εύθραυστους εσωτερικούς κόσμους.

Το ανθρώπινο αυτό μειονέκτημα θα έπρεπε να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαλειφθεί , αν αυτό είναι εφικτό. Στα πλαίσια αυτής της σκέψης στρέφονται και τα πολυάριθμα άρθρα σχετικά με την ωφέλιμη συνδρομή της κολύμβησης στον αγώνα αυτόν. Επαναλαμβάνεται διαρκώς το γνωστό σε όλους μας ρητό «νους υγιης εν σωματι υγιει» σε μία προσπάθεια να πείσουν το κοινό ότι η ενασχόληση αυτή καθαυτή με την γυμναστική θα δώσει την πολυπόθητη λύτρωση. Πόσο μάλλον , όταν αυτή γίνεται σε έναν τόσο ευχάριστο χώρο όπως τα κολυμβητήρια , οπού υπάρχει το νερό , ένα από τα πιο βασικά συστατικά του ανθρώπου.

Πράγματι, ο χώρος της κολύμβησης φαίνεται κάθε τι άλλο παρά επιζήμιος για το υπέρτατο αγαθό της υγείας εν ευρεία εννοία. Όμως, με ποιον τρόπο δύναται να εξηγηθεί ο μεγάλος αριθμός ¨ κρουσμάτων ¨ του αόρατου εχθρού της κατάθλιψης στις πισίνες;

Δεν είναι μικρός ο αριθμός των αθλητών που σιγά σίγα ανοίγεται και ρίχνει τον δυναμισμό του στα μάτια του κοινού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξης : Μαικλ Φελπς, Ιαν Θορπ, Αμαντα Μπιαρντ, Αλισον Σμιτ, Μισι Φρανκλιν και άλλοι. Εντύπωση προκαλούν τα λόγια του ολυμπιονίκη Ματ Γκρεβερς «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να έχεις μία πνευματική γαλήνη, να έχεις καθαρό μυαλό. Αν δεν έχεις νικήσει τους δαίμονές σου , πιθανώς η κολύμβηση δεν είναι το άθλημα για εσένα» . Τι προκαλεί άραγε έναν αθλητή να δηλώσει το προαναφερθέν ;

Στο βωμό του θεάματος και της προσδοκίας πλουτισμού θυσιάστηκε η αγνότητα του αθλητισμού. Ο όρος αυτός είναι ο προθάλαμος του πλέον αυτοσκοπού, του πρωταθλητισμού. Το πνεύμα αυτό καλλιεργείται από μικρές ηλικίες όχι μόνο μέσω του προσφερόμενου εκ της τεχνολογίας θεάματος αλλά και μέσω της οικογένειας. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις όπου γονείς χρησιμοποιούν συνειδητά ή μη τα παιδιά τους για να καλύψουν τη ματαιοδοξία τους.

Ο θαυμασμός του κοινού προξενεί αναπόφευκτα τόνωση , όμως αυτή είναι βραχυπρόθεσμη , δυνάμενη να κρατήσει από δευτερόλεπτα μέχρι ελάχιστες μέρες. Μετά ακολουθεί η αφάνεια και το μόνο που κάνει αίσθηση είναι το χλώριο… μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι απαιτήσεις για μία τέτοια παροδική ευφορία είναι δυσανάλογες με τους κόπους και την προετοιμασία του εκάστοτε πρωταθλητή. Ο τελευταίος εν τοις πράγμασι είναι ένας υπάκουος στρατιώτης που λειτουργεί μηχανικά , προμελετημένα και αυστηρά με απώτερο στόχο να μην παρεκκλίνει καθόλου των οδηγιών που θα τον οδηγήσουν στην κορυφή. Οι συνθήκες των προπονήσεων πολλές φορές είναι απάνθρωπες , καθώς οι θερμοκρασίες εντός και εκτός πισινών δεν είναι ιδανικές.

Η κολύμβηση είναι ένα μοναχικό άθλημα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ένας αθλητής καλείται να περάσει τουλάχιστον 4990 ώρες μέσα στο νερό ετησίως με την αντίστοιχη προσαύξηση των απαιτούμενων ωρών στα λοιπά γυμναστήρια. Απαιτείται μία κίνηση , που αφενός περιορίζει το οξυγόνο και αφετέρου σε φέρνει αντιμέτωπο με σκέψεις που η πλειονότητα των ανθρώπων προσπαθεί μανιωδώς να αποφύγει μέσω της καθημερινότητας.

Δεν είναι τυχαίος ο ισχυρισμός ότι σε τελική ανάλυση ο κολυμβητής είναι μόνο αυτός και η πισίνα.

Πάντα κάτι χάνουμε και κάτι κερδίζουμε.

 

ΚΑΡΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ - ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2