Άτμισμα: Επικίνδυνο για τη στοματική υγεία, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα
Αυστηρή προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας για τις επιπτώσεις του ατμίσματος στη στοματική υγεία. Τι λέει στο oloygeia.gr ο Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ν.Κουβελάς.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί της στοματικής υγείας για το άτμισμα, τη δημοφιλή συνήθεια που υιοθετείται ως «πιο υγιεινή» σε σχέση με το κάπνισμα, και επιλέγεται με ενθουσιασμό από νέους και πρώην καπνιστές.
Οι περισσότεροι «ατμιστές» όμως, παραμένουν σε άγνοια για τις βλάβες που προκαλεί η συνήθεια, όχι μόνο στην καρδιά και τους πνεύμονες, άλλα και στα δόντια και την στοματική υγεία, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας, EFP, απευθυνόμενη στο κοινό, αλλά και στους οδοντιάτρους.
«Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται τα τελευταία χρόνια, και διευρύνονται οι σχετικές μελέτες που συνδέουν τη συνήθεια του «ατμίσματος» με τους κινδύνους για την υγεία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας, ιδιαίτερα δε, όσο οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου πολλαπλασιάζονται και η περίοδος χρήσης μεγεθύνεται», τονίζει στο oloygeia.gr ο επίκουρος Καθηγητής Οδοντιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κουβελάς, που επί σειρά ετών έχει εκπονήσει προγράμματα Προληπτικής Οδοντιατρικής για τους μικρούς ασθενείς και τους εφήβους.
Το γεγονός αυτό, προσθέτει, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας (EFP) να εκπέμψει αυστηρή προειδοποίηση απευθυνόμενη σε ατμιστές όλων των ηλικιών, καθώς και σε επαγγελματίες της στοματικής υγείας.
Για τα ούλα και τη στοματική υγεία, το άτμισμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων καπνού, υπογραμμίζει η EFP.
Σχολιάζοντας την προειδοποίηση της EFP για τις επιπτώσεις του «ατμίσματος» σε ούλα και δόντια, ο κ. Κουβελάς, τονίζει: «Τα τελευταία δύο χρόνια κλινικές μελέτες σε συνδυασμό με εργαστηριακές αποδεικνύουν ότι όσο συχνότερα και για μεγαλύτερο διάστημα κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου οι ατμιστές τόσο μεγαλύτερη και μη αναστρέψιμη είναι η βλάβη που παρατηρείται στα DNA κύτταρα του στόματος». Ο κ. Κουβελάς εκπέμπει SOS ειδικά για τους εφήβους που τα ποσοστά ατμίσματος παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία
Τα νεότερα στοιχεία των ερευνών δείχνουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της βλάβης στα ούλα και στην στοματική υγεία γενικότερα, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας, σημειώνοντας ότι τα ανησυχητικά ευρήματα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο του ατμίσματος είναι σχετικά νέο σε σύγκριση με το κάπνισμα, και ως εκ τούτου, οι ερευνητικές λεπτομέρειες δεν έχουν καταστεί ακόμη εκτεταμένες.
Σε αντίθεση με τους καπνιστές, οι οποίοι γνωρίζουν περισσότερα για τους κινδύνους του καπνίσματος σε σχέση με τις ασθένειες των ούλων, οι ατμιστές υφίστανται συχνά παραπλάνηση, όπως καταγράφεται στις μελέτες, και χαρακτηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό από άγνοια, ειδικά για τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην στοματική υγεία.
Οι βλάβες σε δόντια και ούλα
Η EFP εκτιμά ότι αποτελεί χρέος του οδοντιατρικού κόσμου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για το θέμα σε όλους τους ατμιστές, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστές οι βλάβες που προκαλούνται στην στοματική κοιλότητα και τα δόντια από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβελά, για τον ανθυγιεινό αντίκτυπο του ατμίσματος ευθύνονται, μεταξύ άλλων,
- η νικοτίνη, η οποία, είτε αν καπνίζεται είτε αν «ατμίζεται», περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα
- ο συνδυασμός με άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων (συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης, της προπυλενογλυκόλης και του βενζολίου) απειλούν να αυξήσουν επιθετικά τη βλάβη στο στόμα, ξεκινώντας από την προοδευτική καταστροφή του περιοδοντίου, των ιστών που στηρίζουν τα δόντια.
Επιπλέον, το «άτμισμα» μπορεί να βλάψει τη στοματική υγεία με διάφορους πρόσθετους τρόπους, προκαλώντας:
- κακή αναπνοή,
- ερεθισμό του στόματος και του λαιμού,
- λαρυγγίτιδα,
- μαύρη γλώσσα,
- στοματίτιδα από νικοτίνη,
- τριχωτή γλώσσα,
- πονόδοντο,
- αποχρωματισμό των δοντιών,
- τερηδόνα,
- ευαισθησία και απώλεια δοντιών,
- αυξημένη τερηδόνα,
- μειωμένη σκληρότητα σμάλτου
- παρατραχειακό οίδημα,
- αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο.
Τι ζητά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας από τους Επαγγελματίες Οδοντιατρικής Υγείας
Η βλάβη στα ούλα και στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια περιλαμβάνει μόνιμη απορρόφηση των ούλων και του οστού που διατηρούν τα δόντια στο στόμα. Η θεραπεία αυτών των προβλημάτων, ανάλογα με την έκταση, είναι συχνά επίπονη και δαπανηρή, τονίζει η Επιτροπή Επιστημονικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Σταυρόπουλος, αναφέρει ο κ. Κουβελάς.
Για τους λόγους αυτούς η EFP προτρέπει τους οδοντιάτρους και τους επαγγελματίες της στοματικής υγείας να μην προτείνουν το «άτμισμα» ως μεταβατική στρατηγική για τη διακοπή του καπνίσματος. Αντίθετα η EFP ζητά από τους οδοντιάτρους της Ευρώπης να συμβάλλουν στην ενημέρωση του πληθυσμού (σε νέους ατμιστές, εφήβους, γονείς αλλά και σε ενήλικες πρώην καπνιστές- νυν ατμιστές), παρέχοντας πληροφορίες για την επιζήμια επίδραση του «ατμίσματος» στα ούλα και τη στοματική υγεία.
Πηγή: oloygeia.gr