Αυστηροί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ
Λύσεις θα υπάρχουν για όσους δηλώσουν αδυναμία, καθώς οι εφοριακοί θα τους ενημερώνουν για τις διαθέσιμες ρυθμίσεις. Οι υπόλοιποι θα βρίσκονται σε επόμενη φάση αντιμέτωποι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Οι προγραμματισμένες τηλεφωνικές κλήσεις φτάνουν για φέτος τις 55.000, ενώ το σχέδιο αυτό θα συνδυαστεί με την εφαρμογής του νέου εργαλείου του EISPRAXIS, ώστε να αντληθούν τουλάχιστον 2,2 δισ. ευρώ από τα παλιά ληξιπρόθεσμα και 500 εκατ. ευρώ από τους μεγαλοοφειλέτες. Ταυτόχρονα θα «τρέξει» και η έκδοση 15.000 εκκαθαριστικών με φόρους προκάτ σε 15.000 φορολογούμενους που δεν δήλωσαν εισοδήματα προηγούμενων ετών.
Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε ελέγχους πολλών ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι θα ξεκινούν από τυχαία δείγματα και θα φτάνουν μέχρι και σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Στόχος είναι να εντοπιστούν ποσά επιστροφών που πιστώθηκαν σε φορολογούμενους, αλλά οι έλεγχοι αποκαλύπτουν ότι οι φορολογούμενοι επιχείρησαν να παραπλανήσουν την εφορία με πλαστά παραστατικά ή στοιχεία.
Στην διαδικασία των διασταυρώσεων θα αξιοποιηθούν και εμβάσματα από αντίστοιχες αρχές ξένων χωρών ενώ θα πραγματοποιηθούν και πολλοί τελωνειακοί έλεγχοι και διασταυρώσεις. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Ειδικοί έλεγχοι θα γίνουν προκειμένου να εντοπιστούν τουλάχιστον 120 έμποροι οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά , με τα διαφυγόντα έσοδα να ξεπερνούν τις 280.000 ευρώ. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οι οποίες ενώ προχώρησαν κανονικά στην έκδοση ΑΦΜ με την έναρξη της δραστηριότητας στη συνέχεια επιχείρησαν να σβήσουν τα φορολογικά τους ίχνη για να καταστεί ευκολότερη η διαφυγή τους από τα δίχτυα της ΑΑΔΕ.
Το σχέδιο των 200.000 ελέγχων της ΑΑΔΕ για την αύξηση των εσόδων του κράτους στα 52 δισ. ευρώ το 2022 παρά τις αβεβαιότητες από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία προβλέπει:
1. Πραγματοποίηση τουλάχιστον 55.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό τη συμμόρφωση και την ενημέρωση των φορολογουμένων.
2. Διενέργεια τουλάχιστον 25.000 φορολογικών ελέγχων, εκ των οποίων:
- 8.100 στοχευμένοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και σε επιτηδευματίες με μεγάλο φορολογικό κενό που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία
- 700 στο ΦΠΑ
- 1.000 σε δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων
- 5.500 έκτακτοι σε επιτηδευματίες που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις την περίοδο της πανδημίας
- 4.000 σε περιπτώσεις εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων
- 200 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών και νομικών προσώπων, καθώς και σε περιπτώσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας
3. 5.500 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής φόρων
4. 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου
5. Διενέργεια τουλάχιστον 900 υποθέσεων έρευνας από τις ΥΕΔΔΕ, εκ των οποίων:
- 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
- 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
- 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
- 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
6. Διενέργεια 34.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ
7. Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα
8. Διασταυρώσεις για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων
9. Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων
10. Διενέργεια 75.000 ελέγχων δίωξης εκ των οποίων 50.000 από τα Τελωνεία και 25.000 από τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου.
dikaiologotika.gr