Αυξήσεις σε τουλάχιστον 19 επιδόματα από την 1η Απριλίου – Ποια θα αναπροσαρμοστούν
Έρχονται αυξήσεις σε τουλάχιστον 19 επιδόματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) από την 1η Απριλίου: Τα συγκεκριμένα επιδόματα είναι «συνδεδεμένα» με τον κατώτατο μισθό και κάθε μεταβολή του, παρασύρει και αυτά. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Β. Δουράκη στο enikonomia.gr, δεδομένου ότι όπως όλα δείχνουν έως και τις 22 Μαρτίου θα έχει καθοριστεί το ποσοστό της αύξησης των κατώτατων αποδοχών τα εν λόγω επιδόματα θα αναπροσαρμοστούν σε αντίστοιχο ποσοστό.
Ενδεικτικό είναι ότι η επερχόμενη αύξηση του βασικού μισθού θα συμπαρασύρει σημαντικά επιδόματα, όπως αυτά της ανεργίας και της μητρότητας.
Σε τι ποσοστό θα αναπροσαρμοστούν τα επιδόματα
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πρόκειται να αναπροσαρμοστεί εκ νέου φέτος κατά 5% με 6%, με αποτέλεσμα να φθάσει στην περιοχή των 820-830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό αύξησης και των επιδομάτων της ΔΥΠΑ θα είναι ανάλογο.
Η διαδικασία και οι σχετικές διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται πως θα έχουν «κλείσει» μέχρι και τις 22 Μαρτίου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός την 1η Απριλίου.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της αύξησης τότε ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν σχεδόν 120 με 130 ευρώ – επιπλέον – ώστε έως το 2027 να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ), με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 950 ευρώ δηλαδή σε ποσό που θα προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ.
Ποια επιδόματα «συνδέονται» με τον κατώτατο μισθό
Κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού, λοιπόν, επηρεάζει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με αυτόν. Έτσι, η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα συμπαρασύρει και (τουλάχιστον) 19 επιδόματα της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), τα οποία και θα αυξηθούν σε αντίστοιχο ποσοστό με εκείνο που θα καθοριστεί για τον κατώτατο μισθό.
Ποια είναι όμως εκείνα τα επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές και θα αυξηθούν και εκείνα από Απρίλιο;
Εκτός του επιδόματος ανεργίας που επίσης θα αναπροσαρμοστεί (αν και «πιλοτικά» θα ενεργοποιηθεί την ίδια περίοδο το νέο «μοντέλο» καταβολής του, το οποίο θα εξαρτάται από τον μισθό του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά) υπάρχουν και οι εξής ενισχύσεις, οι οποίες επηρεάζονται:
- Ειδική παροχή μητρότητας: Πρόκειται για ποσό που είναι ίσο με αυτό του κατώτατου μισθού
- Επίδομα γονικής αδείας: Επίσης πρόκειται για ποσό που είναι ίδιο με αυτό του κατώτατου μισθού
- Βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισοδυναμεί με 13 ημερήσια επιδόματα
- Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
- Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
- Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
- Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. Ημερομισθίων
- Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. Ημερομισθίων
- Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων
- άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. Ημερομισθίων
- Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
- Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
- Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου
- Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
- Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
- Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
- Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
- Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.
Πηγή: enikonomia.gr