ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ – ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ – ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ
Μια από τις συχνότερες εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ.) εκτός από την αρθροπάθεια, την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα και την σπονδυλολίσθηση, είναι με διαφορά η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (ΚΜΔ).
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία περίπου το 55% των Νευροχειρουργικών ασθενών πάσχουν από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών,δεν είναι αρκετά ενήμεροι σχετικά με αυτήν την παθολογία και καταλήγουν να υποβάλλονται σε θεραπείες, που δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, για την απελευθέρωσή τους από τα συμπτώματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συμπτωμάτων και εξέλιξη της νόσου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οδηγώντας σε σοβαρότερα προβλήματα της Σπονδυλικής Στήλης.
Η κήλη, γενικότερα, αποτελεί την προβολή ή έξοδο μέσα από μια σχισμή ή στόμιο μιας συγκεκριμένης δομής.Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος,(κατά πολλούς παρομοιάζονται ως «μαξιλαράκι» με λειτουργία αυτή του «αμορτισέρ»), είναι η χόνδρινη δομή που βρίσκεται μεταξύ ενός σπονδύλου και του γειτονικού του στην σπονδυλική στήλη. Αποτελείται από ένα κεντρικό τμήμα που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας, το περιφερειακό τμήμα που αποτελείται από χόνδρινο ιστό (ινώδης δακτύλιος) και τέλος από το άνω και κάτω μέρος που ονομάζεται τελική πλάκα. Επομένως, Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (ΚΜΔ) ή δισκοκήλη είναι η έξοδος του πηκτοειδούς πυρήνα μέσω ρήξης ή ρωγμής του ινώδους δακτυλίου.
Η εξώθηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πίεση ή ακόμα και την πλήρη παγίδευση ενός ή περισσοτέρων νεύρων (ριζών), με διαφορετική συμπτωματολογία.
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ
Τα διάφορα στάδια εξέλιξης της παθολογίας (δισκοκήλης), απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις και θεραπείες, με βάση πάντοτε τον βαθμό εκφυλισμού της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί, λοιπόν, ο δίσκος να είναι ακέραιος (άθικτος), να υπάρχει διόγκωσή του, (αρχικό στάδιο της παθολογίας), να είναι προεξέχον (πρόπτωση ή προβολή) και τέλος να δημιουργηθεί κήλη, (όπου ο ινώδης δακτύλιος ρήγνυται επιτρέποντας στο περιεχόμενο του δίσκου να βγεί προς ταέξω).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα πιο κοινά συμπτώματα, είναι ο εντοπισμένος πόνος σε περιοχές όπου ο δίσκος είναι παθολογικός και αυτοί οι πόνοι μπορούν να μεταδοθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν η κήλη αφορά την αυχενική ή θωρακική μοίρα της Σ.Σ., ο πόνος αντανακλά κυρίως στα άνω άκρα, τα χέρια και δάχτυλα ή/και στον ώμο. Εάν η δισκοκήλη αφορά την κατώτερη περιοχή της Σ.Σ. (οσφυική), ο πόνος αντανακλάται στα κάτω άκρα, δηλ. τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ενοχλήσεων στην περιοχή της λεκάνης. Μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή,είναι η Ιππουριδική συνδρομή, κατά την οποία η δισκοκήλη συμπιέζει τα νεύρα της ιππουρίδας, (ενός συμπλέγματος νεύρων που αποτελεί συνέχεια του νωτιαίου μυελού). Αποτελεί μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση, που προκαλεί μερική ή ολική απώλεια της κινητικότητας των κάτω άκρων,με συνοδεία ή άνευ ορθοκυστικών διαταραχώνκι αποτελεί μέρος των επειγόντων καταστάσεων της Νευροχειρουργικής στη Σπονδυλική στήλη.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες για εμφάνιση κήλης. α) Το αυξημένο σωματικό βάρος, λόγω του ότι αυξάνεται η μηχανική καταπόνηση των δίσκων και μάλιστα επηρεάζει πολύ περισσότερο τους δίσκους στην κατώτερη μοίρα (οσφυική). β) τα επαγγέλματα που απαιτούν σωματικό έργο όπως ανύψωση, ώθηση ή τράβηγμα βαρέων αντικειμένων ενέχουν κίνδυνο εκδήλωσης κήλης καθώς και επαγγέλματα όπως οδηγοί, πιλότοι και αεροσυνοδοί. Τέλος γ) έχει αποδειχθεί η ύπαρξη ενός γενετικού μηχανισμού που καθιστά ορισμένα άτομα επιρρεπή στην πάθηση (κληρονομικότητα).
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Για την σωστή διάγνωση απαιτείται η κλινική εξέταση και η λήψη ιατρικού ιστορικού από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα, το είδος της παθολογίας και το εκφυλιστικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Ενδεχομένως, για μια περισσότερο εμπεριστατωμένη εικόνα του ασθενούς, να ζητηθούν ακτινολογικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, μυελογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Τον πρώτο λόγο στην θεραπεία των περισσότερων εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης τον έχει η συντηρητική θεραπεία και όχι το χειρουργείο.
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗvsΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε όλες τις μη επείγουσες επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης, αξίζει να γίνει μια προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης του προβλήματος πχ. με φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, ανάπαυση κλπ., έως και διηθήσεις (ενέσεις) επισκληρίδιες ή ενδοτρηματικές (δηλαδή γύρω από το νεύρο). Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να εφαρμοστεί η συντηρητική αγωγή, δεν είναι σαφές, και εξαρτάται φυσικά και από την ένταση των συμπτωμάτων, αλλά ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 – 12 εβδομάδων είναι το πιο σύνηθες.
Αν τα συμπτώματα επιμένουν, παρά τη συντηρητική θεραπεία και εφόσον ο Νευροχειρουργός μπορεί να εντοπίσει σαφές πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, τότε μπορεί να συζητηθεί η χειρουργική επέμβαση.
ΑΝΟΙΧΤΕΣ vsΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Παραδοσιακά, η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης (κυρίως στην οσφύ) περιλάμβανε μεγάλες τομές και μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, μια και γινόταν «ανοιχτά». Η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει όμως, πλέον να εφαρμόζουμε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Επειδή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης (MISS) δεν περιλαμβάνει μεγάλες τομές, αποφεύγεται η καταστροφή των μυών και των ιστών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη ανάκαμψη.
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
Δισκεκτομή: Γίνεται είτε με τη χρήση μικροσκοπίου είτε με τη χρήση ενδοσκοπίου.
Πεταλοτομή: Γίνεται μικροσκοπικά ή ενδοσκοπικά και είναι η ελάχιστα επεμβατική εναλλακτική στην πεταλεκτομία.
Τρηματεκτομή: Χειρουργική διάνοιξη του τρήματος, δηλαδή του σημείου εξόδου του νεύρου.
Σπονδυλοδεσία: Η σπονδυλοδεσία μπορεί να γίνει ανοιχτά (δηλ. με ευθεία τομή στη μέση γραμμή) ή ελάχιστα επεμβατικά (διαδερμική σπονδυλοδεσία).
Κυφοπλαστική / Σπονδυλοπλαστική: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική έγχυσης οστικού τσιμέντου εντός ενός σπονδυλικού σώματος, ειδικά σε κατάγματα σπονδύλων.
Δισκοπλαστική: Έγχυση gel εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου, με στόχο να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ανατομία του.
ΤΙ ΝΑΡΚΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση κήλης γίνονται τόσο με γενική νάρκωση όσο και με χρήση μέθηςεφόσον επιλεγεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ
Ο ασθενής παραμένει στην κλινική από 1 έως 2 ημέρες – αναλόγως της επέμβασης μπορεί να επιστρέψει σπίτι του και την ίδια ημέρα!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ
Εξαρτάται από το είδος της εργασίας, αν είναι χειρωνακτική ή γραφείου. Σίγουρα θα χρειαστεί άδεια κάποιων ημερών πρίν την επιστροφή του.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;
Οι Νευροχειρουργικές πλέον επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη είναι από τις πλέον ασφαλέστερες με ποσοστό επιτυχίας 99,9%. Στατιστικά μια ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών από το χειρουργείο δεν αποκλείεται.
Τέλος οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και ειδικά η δισκοκήλη απαιτούν εξειδικευμένους ιατρούς με κατάλληλη εμπειρία σε κλινικό αλλά και χειρουργικό έργο. Για να λάβετε τη σωστή θεραπεία απευθυνθείτε πάντα σε έναν ειδικό. Θα είναι σε θέση να διαγνώσει και να συζητήσει μαζί σας τις καταλληλότερες θεραπείες για την παθολογία σας.
Dr Σακαλής Ελ. Πολυχρόνιος MD, MSc
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Επιστημονικός συνεργάτης ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Αθήνα
Ιατρείο Κομοτηνής – Βασιλέως Παύλου, 23 (μέγαρο ΚΑΜΕΛΙΑ)
Τηλ. 25310-85078