Χρηματιστήριο ενέργειας: Σε χαμηλά επταμήνου η τιμή ρεύματος-Αποκάλυψη από Σκρέκα: Πότε θα σταματήσει η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Χρηματιστήριο ενέργειας: Σε χαμηλά επταμήνου η τιμή ρεύματος-Αποκάλυψη από Σκρέκα: Πότε θα σταματήσει η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο ρόλος των ΑΠΕ και πώς επηρεάζουν την «τσέπη των καταναλωτών»

Μεγάλη βουτιά σημειώνει η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Χθες 17 Ιανουαρίου η μέση χονδρεμπορική τιμή έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα του επταμήνου. Για την ακρίβεια διαμορφώθηκε στα 132,48 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και έπεσε κατά 35,19% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα των συναλλαγών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ΑΠΕ

Η υποχώρηση της μέσης χρηματιστηριακής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στη μεγάλη συμμετοχή των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σήμερα έφεραν τις ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 51,97% του συνολικού ενεργειακού μίγματος. Οι εισαγωγές ρεύματος κατέχουν το 24,46%, ενώ το ακριβό φυσικό αέριο αντιστοιχούσε μόλις στο 9,39%.

Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη, όπως έχει επανειλημμένα αποδειχτεί. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι η τιμή σήμερα του ρεύματος να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα επταμήνου.

Η αποκλιμάκωση

Πάντως, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες πτωτική τάση.

Την 1η Ιανουαρίου η μέση τιμή ήταν στα επίπεδα των 270 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και σταδιακά αποκλιμακώνεται. Κινείται τις τελευταίες μέρες στα επίπεδα των 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι μειώσεις της ευρωπαϊκής τιμής του φυσικού αερίου TTF, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, σταδιακά περνούν και στην ελληνική αγορά ενέργειας. Να θυμίσουμε πως στην εγχώρια αγορά η τιμολόγηση αερίου γίνεται με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα.

Οι λογαριασμοί

Η πτωτική τροχιά των τιμών του αερίου και της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα περάσουν στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τους τιμοκαταλόγους του επόμενου μήνα. Οι πληροφορίες μιλούν για εύρος τιμών (ονομαστικές χωρίς τις επιδοτήσεις) στα 0,20 με 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο περιθώριο της παρουσίασης του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ.

Συγκεκριμένα αποκάλυψε πότε θα σταματήσει η κυβέρνηση να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος.

Είπε πως αυτό θα γίνει όταν «οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0.15 με 0.16 ευρώ ανα κιλοβατώρα, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».

Ο υπουργός Ενέργειας όταν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ύψος εννοούσε τους τιμοκαταλόγους που ανακοινώνουν οι πάροχοι ρεύματος.

Τι περιλαμβάνει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός

Αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιλαμβάνονται στους στόχους του νέου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) για την περίοδο ως το 2030 που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Βασικοί μοχλοί του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ενδεικτικά το 2030 το 80 % της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ), ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, μεταφορές κ.α.

“Οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειωμένες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή και αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτό που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα είναι μειωμένο σε σχέση με το κόστος που θα πλήρωνε χωρίς την υλοποίηση του ΕΣΕΚ, όπως θα είναι μειωμένη και η συμμετοχή της ενεργειακής δαπάνης στο εισόδημα”, τόνισε κατά την παρουσίαση της πρότασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δράσεις που περιελήφθησαν στο σχέδιο δίνουν έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία και διαρθρώνονται σε 7 άξονες: ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξηλεκτρισμός των μεταφορών, εισαγωγή του πράσινου υδρογόνου και των συνθετικών καυσίμων καθώς και δέσμευση – αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικότερα, ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 30 δισεκ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2026-2030 (περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών και για αγορές οχημάτων), ή 15 δισεκ, ευρώ χωρίς τη δαπάνη για μεταφορές, 38.000 περισσότερες θέσεις εργασίας (σε σχέση με το σενάριο μη υλοποίησης του ΕΣΕΚ) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 55 % σε σχέση με το 1990.

Θεαματική είναι η ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που προβλέπεται για την επόμενη 7ετία καθώς το συνολικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας προβλέπεται να φθάσει στα 75 γιγαβάτ, από 22 γιγαβάτ το 2022. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται στα φωτοβολταϊκά που θα φθάσουν στα 34,5 GW (4,8 GW το 2022) και στα αιολικά (27,8 GW από 4,6 GW το 2022) ενώ μηδενίζονται οι λιγνίτες και το φυσικό αέριο παραμένει στα 5 GW. Αντίστοιχα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να εκτοξευθεί σε 173,7 τεραβατώρες από 56,6 το 2022.

Σημαντικά αναβαθμισμένοι σε σχέση με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ είναι οι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που προβλέπουν ότι το 2030 το 19 % των κατοικιών θα έχουν υλοποιήσει εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση ενώ το 20 % θα διαθέτουν αντλίες θέρμανσης. Αντίστοιχα στον τομέα των μεταφορών προβλέπεται ότι ένα στα τρία νέα οχήματα το 2026-2030 θα είναι ηλεκτρικό και το 0,8 % θα λειτουργούν με υδρογόνο.

Το νέο ΕΣΕΚ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: dikaiologitika-news.gr, ΟΤ.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό