Colloquium ΤΕΦ/ΔΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Colloquium ΤΕΦ/ΔΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

ΕΝΝΕΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ COLLOQUIUM ΤΕΦ/ΔΠΘ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Πρώτη διάλεξη από την Μαρία Κωνσταντινίδου σήμερα  Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

Εννέα διαλέξεις περιλαμβάνει το καθιερωμένο Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023. Σκοπός του Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας των μελών ΔΕΠ του Τμήματος μεταξύ τους, η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και ο επιστημονικός διάλογος με μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να αναδυθούν δυνατότητες διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του διδακτικού-ερευνητικού δυναμικού του Τμήματος και επιστημόνων από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας ή του εξωτερικού και να διαμορφωθούν επιστημονικές συνέργειες που θα οδηγήσουν στη χάραξη της ερευνητικής πολιτικής του Τ.Ε.Φ και στον καθορισμό των ερευνητικών προτεραιοτήτων.

Η πρώτη διάλεξη πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου με ομιλήτρια  την κ. Μαρία Κωνσταντινίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πρώιμης Βυζαντινής Φιλολογίας ΤΕΦ ΔΠΘ, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Εξετάζοντας τα Ομηρικά Έπη με στατιστικά γλωσσικά μοντέλα. Αρχικά συμπεράσματα από πειράματα ανάλυσης πατρότητας (authorship analysis)». Το περιεχόμενο της διάλεξης Σε σημείωμά της η κ. Κωνσταντίνου επισημαίνει για το περιεχόμενο της διάλεξης: «Η μηχανική μάθηση και η χρήση της για την επεξεργασία φυσικού λόγου χρησιμοποιείται με επιτυχία για την ανάλυση πατρότητας σύγχρονων κειμένων εδώ και δεκαετίες. Η εφαρμογή αντίστοιχων μεθόδων σε αρχαία ελληνικά κείμενα είναι πρόσφατη εξέλιξη και αριθμεί λίγες μόνο σχετικές εργασίες. Σ’ αυτήν την μελέτη επιχειρείται ένα πρώτο βήμα για την ανάλυση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας με γλωσσικά στατιστικά μοντέλα. Έχοντας ως αφετηρία ερωτήματα που εντάσσονται στο ομηρικό ζήτημα, αναζητούνται μέθοδοι που θα οδηγήσουν σε μετρήσιμα συμπεράσματα και κυρίως, θα δημιουργήσουν υλικό που να λειτουργεί επικουρικά στην έρευνα των φιλολόγων. Τα θέματα που προσεγγίζονται περιλαμβάνουν το αν τα δύο έπη έχουν διακριτή γλωσσική ταυτότητα (δεδομένης της διαδικασίας σύνθεσής τους), τον εντοπισμό στίχων ή και εκτενέστερων αποσπασμάτων διαφορετικής πατρότητας, καθώς και την αναζήτηση στενότερων γλωσσικών σχέσεων μεταξύ συγκεκριμένων ραψωδιών».

Το πρόγραμμα της φετινής χρονιάς Αναλυτικά το πρόγραμμα του Colloquium ΤΕΦ/ΔΠΘ 2022-2023 περιλαμβάνει: Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, 6 μμ Μαρία Κωνσταντινίδου / Επίκουρη Καθηγήτρια Πρώιμης Βυζαντινής Φιλολογίας Τ.Ε.Φ. Δ.Π.Θ. Εξετάζοντας τα Ομηρικά Έπη με στατιστικά γλωσσικά μοντέλα. Αρχικά συμπεράσματα από πειράματα ανάλυσης πατρότητας (authorship analysis) Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, 6 μμ Sofia Delijorgii / Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Λεξικολογίας και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Τιράνων Τα δάνεια της ελληνικής γλώσσας στην αλβανική: ανάλυση του φαινομένου σε φωνολογικό, μορφολογικό και σημασιολογικό επίπεδο Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, 6 μμ Μαρίνα Ροδοσθένους- Μπαλάφα/ Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ”Δροσιά ’ναι το λαμπρόν μου”: Οξύμωρα και παράδοξα στην ελληνική αναγεννησιακή λογοτεχνία. Μορφή, λειτουργία και θεματική Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, 6 μμ Andi Rembeci / Λέκτορας Βυζαντινής Ιστορίας και Ελληνικής Παλαιογραφίας, Τμήμα Ιστορίας Πανεπιστημίου Τιράνων Η Βυζαντινή Αλβανία: Ιστορία – Τέχνη – Πολιτισμός Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, 6 μμ Αθανασία Ζωγράφου / Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μυθικά παραδείγματα σε τελετουργικά κείμενα Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, 6 μμ Στέλιος Παναγιωτάκης / Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Κοραής και Ηλιόδωρος: Ξαναδιαβάζοντας τα σχόλια στα Αιθιοπικά (1804) Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, 6 μμ Dora E. Solti / Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd και Προϊσταμένη του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών Το ουγγρικό φιλελληνικό κίνημα και η Eλληνική Επανάσταση Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, 6 μμ Ελένη Γκαστή / Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Η καταλογική τεχνική στην Ilias Latina: Μετάφραση και πρωτοτυπία Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, 6 μμ Δημήτριος Γεωργακόπουλος / Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Η κριτική έκδοση των Στίχων του Σπανέα

Πηγή : www.paratiritis-news.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό