Διάγγελμα Ζελένσκι: Μας λένε ότι στις 16 Φεβρουαρίου θα έχουμε επίθεση
Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Το CBS μετέδωσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν φωτογραφίες δορυφόρου που δείχνουν πως οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία κινούνται σε θέσεις μάχης.
Συγκεκριμένα ανάφερε: «Σπουδαίοι άνθρωποι μιας σπουδαίας χώρας! Υπήρξαν σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις μπροστά στη χώρα μας, οι οποίες απαιτούν υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και συγκεκριμένες ενέργειες από εμένα και τον καθένα μας.
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών στη Δύση για μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, μια δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έρχεται να ρίξει μια «αχτίδα» αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Παρόλο που οι διπλωματικές επαφές της Μόσχας με δυτικούς ηγέτες έχουν αποβεί ως τώρα άκαρπες, ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα ότι δεν πιστεύει πως οι ευκαιρίες για διάλογο έχουν εξαντληθεί, μιλώντας με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση.
«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.
Οι διπλωματικές επαφές που έπεσαν στο κενό
Οι διπλωματικές προσπάθειες που σηματοδοτήθηκαν το Σάββατο από μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ δυτικών ηγετών και της Μόσχας, δεν πέτυχαν την άμβλυνση των εντάσεων σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.
Από τη μία, το Κρεμλίνο καταγγέλλει αμερικανική «υστερία» και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απειλεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για «σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις» σε περίπτωση επίθεσης.
Από την άλλη, η Ουάσινγκτον επέμεινε την Παρασκευή στον κίνδυνο «επικείμενης» εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη γείτονά της και μόλις άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και την Λευκορωσία, πλαισιώνοντας ντε φάκτο τη χώρα.
Μια εισβολή θα είχε «σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις» για τη Ρωσία, προειδοποίησε το Σάββατο ο Μπάιντεν τον Ρώσο ομόλογό του, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.
«Η υστερία έφτασε στο απόγειό της», σχολίασε ο διπλωματικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γιούρι Ουσακόφ, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του προειδοποίησε το Σάββατο, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά μιας πιθανής ρωσικής «πρόκλησης» σε ένα πρόσχημα για πόλεμο.
«Κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν η Ρωσία ξεκινήσει μια πρόκληση ή ένα περιστατικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να αιτιολογήσει μια στρατιωτική δράση την οποία είχε σχεδιάσει από την αρχή», σημείωσε.
Κίεβο καλεί Κρεμλίνο, με στόχο την αποκλιμάκωση
Στο μεταξύ, η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.
Σε ανακοίνωσή που δημοσιεύθηκε χθες (13/2) το βράδυ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.
«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», επεσήμανε ο Κουλέμπα.
Η Ρωσία «πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών» του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.
typos.gr