Δήμαρχος Κομοτηνής  από το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης: “Χρειαζόμαστε σταθερό θεσμικό πλαίσιο στήριξης κι ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος”

Δήμαρχος Κομοτηνής από το 1ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης: “Χρειαζόμαστε σταθερό θεσμικό πλαίσιο στήριξης κι ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος”

Στο 1ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης που λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή συμμετείχε και ο δήμαρχος Κομοτηναίων Ιωάννης Γκαράνης. Ακολοθεί η εισήγησή του στο συνέδριο:
“Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω κι εγώ το Πρώτο Συνέδριο Αγροτική Ανάπτυξης του Νομού μας.
Ένα συνέδριο, που θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αναδείξουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.
Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνικής μας διαστρωμάτωσης είναι οι αγρότες μας.
Είναι οι άνθρωποι, που πασχίζουν να κρατήσουν όρθια την ακριτική γη της Ροδόπης.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες.
Προβλήματα δομικά, αλλά και συναρτώμενα από τις ευρύτερες οικονομικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Το οργανωμένο κεντρικό κράτος πρέπει να διαμορφώσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο στήριξης κι ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.
Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να αναδειχτεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο της Θράκης, αλλά και συνολικά της χώρας μας.
Εμείς- ως Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση- ήδη από τη θεσμική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχουμε μια σειρά αρμοδιότητες, που άπτονται της αγροτικής ανάπτυξης.
Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε τους πόρους, ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό για να τις ασκήσουμε.
Μπορούμε, όμως, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την αιρετή Περιφέρεια και -εφόσον υπάρχει και η βούληση του κεντρικού κράτους για στήριξη των πρωτοβουλιών μας- να εργαστούμε για τη δημιουργία υποδομών.
Υποδομές, που στον τόπο μας έχουν εδώ και δεκαετίες ένα κύριο όνομα:
Κατασκευή φράγματος Κομψάτου: Η κατασκευή του φράγματος θα αποτελέσει ένα έργο μεγάλης σημασίας, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και αναπτυξιακή βαρύτητα για την περιοχή. Και αυτό για μια σειρά από λόγους, που συσωρευτικά καθιστούν αναγκαίο το έργο. Ειδικότερα:
1. Η κατασκευή του φράγματος θα σταματήσει τη μεταφορά φερτών υλικών στη Λίμνη Βιστωνίδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και την διαφύλαξη της περιβαλλοντικής ιδιαιτερότητάς της,
2. Μειώνεται δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της άρδευσης σε περίπου 300.000 στρέμματα διότι θα μειωθούν οι απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας για όλη την διαδικασία άρδευσης,
3. Τερματίζεται η συνεχής υποβάθμιση των εδαφών του κάμπου της Νοτιοδυτικής Ροδόπης, η οποία συντελείται λόγω της άρδευσης με υφάλμυρα νερά, που καθιστά ορατό τον κίνδυνο ερημοποίησης του κάμπου. Η κατασκευή του φράγματος θα αναστρέψει αυτήν την κατάσταση.
4. Η κατασκευή του φράγματος προσφέρει επιπλέον λύσεις και δυνατότητες ως προς την διαχείριση του πόσιμου νερού στην Νοτιοδυτική Ροδόπη,
5. Μειώνεται το κόστος παραγωγής για τους αγρότες της Ροδόπης. Σήμερα για την άρδευση της περιοχής (περίπου για 500.000 στρέμματα) χρησιμοποιούνται 5.000 γεωτρήσεις. Η κατασκευή και λειτουργία μιας γεώτρησης έχει κόστος περίπου 30.000 ευρώ και το μέσο κόστος άρδευσης ανά στρέμμα κυμαίνεται περίπου σε 50 με 60 ευρώ σε ετήσια βάση.
6. Θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα υπάρξουν δυνατότητες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και θα ενισχυθεί το γεωργικό εισόδημα στην περιοχή μας. Η μείωση του κόστους παραγωγής θα δώσει μια βαθιά ανάσα στους αγρότες της Ροδόπης που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας και τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια το εισόδημά τους έχει μειωθεί σημαντικά,
7. Πιθανότατα να υπάρχει η δυνατότητα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φράγμα που θα κατασκευασθεί.
Ένα έργο, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την αγροτική μας παραγωγή.
Ένα όραμα δεκαετιών, που ελπίζουμε και παλεύουμε να πάρει σάρκα και οστά στο άμεσο μέλλον. Και θα δώσει στον τόπο μας αναπτυξιακή πνοή και προοπτική.
Ολοκλήρωση αναδασμών: Είναι περισσότερο από αναγκαίο για την περιοχή μας να ολοκληρωθεί άμεσα ο αναδασμός των γεωργικών εκτάσεων. Η διαδικασία έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια ή σε ορισμένες περιπτώσεις προχωράει με πολύ αργά βήματα και χωρίς συγκεκριμένο και σαφώς προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα. Έτσι διατηρείται ο πολυτεμαχισμός του γεωργικού κλήρου στην περιοχή μας, που ως γνωστόν αυξάνει το κόστος παραγωγής, αποτελώντας άλλον έναν ανασχετικό παράγοντα για την αγροτική οικονομία στην Ροδόπη.
Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα: Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελεί η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού στους δημόσιους φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, τόσο σε αριθμό, όσο και στις απαραίτητες επιστημονικές ειδικότητες. Η υποστελέχωση των τεχνικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών των δήμων και της Περιφέρειας ΑΜΘ σε επίπεδο ΠΕ Ροδόπης καθιστούν πρακτικά αδύνατη την εκτέλεση έργων υποδομής στον αγροτικό τομέα.
Αξιοποίηση των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ): Το Αγροτικό Ταμείο και οι αντίστοιχοι πόροι, που διατίθεται από την Ε.Ε. σε κάθε προγραμματική περίοδο, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Ωστόσο σε αυτόν τομέα εντοπίζουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά την εξειδίκευση και στόχευση των διαθέσιμων πόρων. Ζητάμε λοιπόν να προκηρύσσονται αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της περιοχής μας, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο οι διαθέσιμοι πόροι θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία και θα συντελέσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, αγαπητέ Περιφερειάρχη, γιατί δείχνετε τόση αποφασιστικότητα, όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, που είναι η μεγάλη διεκδίκηση των αγροτών μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι εμπνεύστηκαν τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου.
Και ιδιαιτέρως, τους αγαπητούς φίλους: τον Σάκη τον Αντωνίου και τον Κυριάκο τον Κρόκο, που με σοβαρότητα προσεγγίζουν τα θέματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας.
Είναι η δεύτερη εκδήλωση στην οποία συμπράττουμε και είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εξίσου σημαντικές.
Γιατί μπορεί ως Δήμος να έχουμε ελάχιστες δυνατότητες παρεμβάσεων στα αγροτικά ζητήματα.
Όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους- και ιδιαίτερα τους αγρότες μας ότι είμαστε πάντα εδώ, έτοιμοι να συμπαραταχθούμε μαζί σας και να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά σας.
Αλλά και να βοηθήσουμε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας στην υλοποίηση των υποδομών.
Όπως για παράδειγμα, αναλαμβάνοντας την εκπόνηση μελετών και την κατάθεση προτάσεων.
Αρκεί εσείς οι αγρότες να έχετε σαφή και συγκεκριμένα οράματα και σχέδιο για το πώς θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια.
Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή.
Γιατί η αγροτική ανάπτυξη του Δήμου μας και του Νομού μας ευρύτερα, είναι για μας -ως Δημοτική Αρχή- ο κεντρικός πυλώνας που θα κρίνει το μέλλον του τόπου μας”.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό