Δημόσιο: Ποιοι εργαζόμενοι θα λάβουν έως και 2 μισθούς μπόνους
Oυσιαστικά οι δικαιούχοι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή από 6% έως 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.
Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 560% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.
Ποιοι θα λάβουν επιπλέον έναν μισθό
Σχεδόν 400.000 υπάλληλοι που θα κριθούν με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν από το υπουργείο ή την υπηρεσία τους και θα πιστοποιηθούν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών θα έχουν «αύξηση» μέχρι και έναν μισθό. Από το 2025 το μπόνους παραγωγικότητας θα επεκταθεί πολύ περισσότερο καλύπτοντας όλες τις ειδικές θέσεις του δημόσιου τομέα. Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο αν και αυτό θα είναι από τα θέματα συζήτησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η επέκταση του μέτρου έχει δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα είναι νόμιμο με βάση τον σχεδιασμό. Σε πρώτη φάση θα καθορίζονται οι προς ανταμοιβή στόχοι των φορέων του Δημοσίου, κατόπιν επεξεργασίας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά υπουργείο. Εφόσον οι στόχοι επιτευχθούν, οι υπάλληλοι που έχουν συμβάλλει στην επίτευξή τους, θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας.
Το νέο καθεστώς
Για κάθε φορέα του Δημοσίου θα ορίζεται ένα ανώτατο ποσό που θα διατίθεται για το μπόνους παραγωγικότητας το οποίο δεν θα είναι εκ των προτέρων δεδομένο ότι θα εξαντληθεί. Για παράδειγμα, εάν οι στόχοι επιτευχθούν σε ποσοστό 70% αυτό θα είναι το ποσό που θα διατίθεται από το συνολικό ποσό. Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους προϊστάμενους τους.
Δημόσιο: Τι ισχύει για όσους δεν λάβουν μπόνους
Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματοδοτικών ανταμοιβών (πχ κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα)
Πηγή: enikonomia.gr