Δώρα Αυγέρη : «Αντί να ζητούν συγγνώμη, ζητούν και τα ρέστα !»
Ο ΕΟΠΥΥ βολικώς και επιμελώς δείχνει να αγνοεί ότι ασθενείς που χρήζουν οξυγονοθεραπείας με αέριο ή υγρό οξυγόνο βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη και άκρως επικίνδυνη εξέλιξη: οι γιατροί τους δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αφότου τέθηκε σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 302 Β/31.1.2022).
Την ώρα που οι ασθενείς προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί άλλαξε η διαδικασία χορήγησης ρευστού οξυγόνου- αφού η εν λόγω ΚΥΑ αφορούσε στη διαδικασία χορήγησης οξυγονοθεραπείας με συμπυκνωτή- ο ΕΟΠΥΥ προέβη στην πρώτη διευκρινιστική ανακοίνωση στις 10.2.2022. Η οποία κάθε άλλο παρά απάντησε στους φόβους και τις ανησυχίες των ασθενών, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει ανάγκη οξυγονοθεραπείας με αέριο ή υγρό οξυγόνο, δύναται να υποβάλλει ατομικό αίτημα στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ του τόπου κατοικίας του, όπως ορίζεται στο άρθρο 62 του ΕΚΠΥ». Σημειωτέον ότι το άρθρο 62 του ΕΚΠΥ αφορά στην αποζημίωση παροχών εκτός ΕΚΠΥ, για παροχές κατ’ εξαίρεση!
Με ερώτησή τους 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφεραν το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας στις 11-2-2022.
Ο ΕΟΠΥΥ επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση, στις 13.2.2022( ημέρα Κυριακή), με την οποία επιτέθηκε τόσο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση, όσο και στα ΜΜΕ που ανέδειξαν το θέμα.
Σ’ αυτή τη δεύτερη ανακοίνωση, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζοντας ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με ειδικότερες παθήσεις, ενδεχομένως να κρίνεται από τους ιατρούς τους αναγκαία η χορήγηση αερίου ή υγρού οξυγόνου και όχι συμπυκνωτή οξυγόνου, προέβλεψε τη δυνατότητα της συνέχισης της παροχής υγρού ή αερίου οξυγόνου, εφόσον αυτή εγκριθεί από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος του θεράποντος ιατρού. …Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά την αναγκαία παροχή οξυγονοθεραπείας, με μόνη διαφορά ότι για την παροχή του αερίου ή υγρού οξυγόνου απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου».
Οι αποκλίσεις των δύο ανακοινώσεων είναι εμφανείς σε σημείο που αναρωτιέται κάποιος ποια από τις δύο λέει ψέματα! Και τι τελικά θα γίνει με τους ασθενείς που έχουν ανάγκη το οξυγόνο και δεν μπορούν να το πληρώνουν για να το έχουν.
Ακόμη και σήμερα, θεράποντες γιατροί οι οποίοι επιχείρησαν να συνταγογραφήσουν προς τους ασθενείς τους οξυγόνο σε υγρή ή αέρια μορφή, διαπιστώνουν ότι ο σχετικός κωδικός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει καταργηθεί, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνουν.
Το σύστημα ήταν προφανώς απροετοίμαστο ως προς την εκκίνηση της όποιας νέας διαδικασίας είχε κατά νου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Δείγμα της επίμονης σύγχυσης στην οποία διατελούν οι επιτελικοί του ΕΟΠΥΥ είναι ο ισχυρισμός τους ότι όλη διαδικασία έγινε φανερά κι όχι εν κρυπτώ. Όμως, μία φανερή διαδικασία δεν θα οδηγούσε ποτέ στον απόλυτο αιφνιδιασμό ασθενών και γιατρών. Και σε κάθε περίπτωση, εγείρονται ερωτήματα για το ποιος πήρε την απόφαση να κλείσει αιφνιδιαστικά το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για χορήγηση οξυγονοθεραπείας με αέριο ή υγρό οξυγόνο.
Καλό θα ήταν, όταν αναδεικνύονται οι αστοχίες της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να μην επιδεικνύει αλαζονική και επιθετική συμπεριφορά. Ας μην παίρνουν κάποιοι θάρρος από το γεγονός ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοί έχουν απεκδυθεί των κυβερνητικών τους ευθυνών και αγνοούν τη θεσμική υποχρέωσή τους για λογοδοσία.
Κι αν όντως ισχύουν οι τελευταίες διευκρινίσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ πως η τροποποίηση των παροχών οξυγονοθεραπείας δεν οδηγεί σε προπληρωμή της όποιας δαπάνης, αυτό έρχεται μετά από την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και αν κάποιοι αναμένουν αυτό να αποδειχθεί στην πράξη, είναι οι ίδιοι οι ασθενείς που μέχρι στιγμής δεν έχουν απάντηση σε πολλά ερωτήματα, όπως: σε πόσο διάστημα και με τι κριτήρια θα δίνεται η έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο; Κατόπιν, θα πρέπει να ακολουθήσει έγκριση και από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 62 του ΕΚΠΥ; Κι αν ναι, πόσο χρόνο θα διαρκέσει όλη αυτή η διαδικασία; Και πόσο χρόνο πριν από την στιγμή που θα χρειαστεί το οξυγόνο ο ασθενής, θα πρέπει να υποβληθεί η αίτησή του;
Περιμένουμε τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αρμοδίως και όχι μέσω τρίτων. Και συστήνουμε στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ακολουθεί καλές πρακτικές, ώστε να μην αναγκάζεται σε εκ των υστέρων και αντικρουόμενες διευκρινίσεις.
Αντί για υποδείξεις προς βουλευτές και δημοσιογράφους, θα αρκούσε μια συγγνώμη προς τους ασθενείς που περίμεναν τις διευκρινίσεις χωρίς οξυγόνο!
Δώρα Αυγέρη
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία