Δόσεις και μικροδάνεια για στριγμωμένους και όχι μόνο
Τα νοικοκυριά αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν τις φωτιές που έχει ανάψει η ακρίβεια στα εισοδήματα – Το φαινόμενο «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» αποτελεί τον νέο, εναλλακτικό τρόπο πληρωμής
Με δόσεις και καταναλωτικά δάνεια προσπαθούν τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν τις φωτιές που έχει ανάψει η ακρίβεια στα εισοδήματα. Αλλά και το γεγονός ότι έχουν φουσκώσει οι πιστωτικές κάρτες για πληρωμή φόρων, πετρελαίου θέρμανσης και άλλων υποχρεώσεων όπως οφειλές προς Ταμεία, με άτοκες δόσεις. Επίσης, υπάρχει και η νέα γενιά πελατών, η οποία δεν έχει συνηθήσει να επισκέπτεται καταστήματα τραπεζών για να πάρει δάνειο. Εχει συνηθίσει να γίνονται όλα μέσω εφαρμογών και κινητών.
Έτσι, το σύγχρονο τεφτέρι εμφανίστηκε ξανά για να δώσει λύσεις στην αποπληρωμή υποχρεώσεων και στην κάλυψη οικειακών αναγκών. Από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησαν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, λογαριασμούς και σουπερμάρκετ, ξεκίνησαν τα καταναλωτικά να κερδίζουν την κούρσα της χορήγησης δανείων, αφήνοντας πίσω τα στεγαστικά.
Το φαινόμενο των άτοκων δόσεων ή το «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» αποτελούν τον νέο, εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, αλλά και της προώθησης προϊόντων, ούτως ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα ια τους εμπόρους αλλά και να διευκολύνει τους στριμωγμένους, από το αυξημένο κόστος ζωής, καταναλωτές. Λύνει και το θέμα προσέγγισης νέων πελατών, αλλά των εμπόρων (προώθηση και ρευστότητα).
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο 8μηνο, δηλαδή από τις αρχές του έτους έως τον Αύγουστο, δόθηκαν καταναλωτικά δάνεια αξίας 800 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 18%. Ενώ στο εννεάμηνο, τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά επιπλέον 60 εκατ. ευρώ από τις νέες εκταμιεύσεις τον Σεπτέμβριο. Τα στεγαστικά, το αντίστοιχο διάστημα, ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ , τα οποία αν και αυξήθηκαν, το συνολικό ποσό είναι μικρότερο από την χορήγηση καταναλωτικών δανείων, δείγμα της αντιστροφής του κλίματος στην ελληνική αγορά και της αυξημένης πλέον ανάγκης των νοικοκυριών να ψωνίσουν σε δόσεις προιοντα, αντί της ανάγκης μίας μακροχμίας επένδυσης σε στέγη.
Το νέο τοπίο
Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν τα «ΝΕΑ» αποτυπώνουν το νέο τοπίο καθώς το 15-20% των καταναλωτικών δανείων χορηγούνται εκτός του τραπεζικού δικτύου και από συνεργαζόμενους λιανέμπορους. Το σύγχρονο τεφτέρι είναι δημιούργημα των τραπεζών, οι οποίες μέσω ανάπτυξης λογισμικού δίνουν πρόσβαση στον λιανέμπορο και εντός ολίγων λεπτών μπορούν να λάβουν έγκριση ή απόρριψη ενός καταναλωτικού δανείου. Περίπου στο εννεάμηνο υπολογίζεται ότι έχει δοθεί το ποσό των 180 εκατ. ευρώ.
Τα μικροδάνεια, τα λεγόμενα fast loans, μέσω κινητού ανέρχονται σε περίπου 30-40 εκατ. ευρώ, τα οποία, με τους ρυθμούς που αυξάνονται οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα φτάσουν σε διπλάσιο και τριπλάσιο επίπεδο. Ενδεικτικά, ξεκίνησαμε πριν από δύο χρόνια με μέσο ποσό τα 250-500 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει φτάσει στα 1.500-2.000 ευρώ.
Οι τράπεζες αναμένουν πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με αυξανόμενο ρυθμό, μέσω τρίτων επιχειρήσεων και από software ή άλλων μη τραπεζικών υπηρεσιών από τα ψηφιακά τους κανάλια. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνει υπηρεσίες, όπως η πώληση τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών γενικότερα από επιχειρήσεις του μη τραπεζικού κλάδου. Η υπηρεσία αυτή παράγει σχεδόν το 12% των καταναλωτικών δανείων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αγορά αυτοκινήτου.
Πηγή: Tanea.gr