Δράμα: Παρατείνεται η έκθεση “Αυτοκρατορική Κίνα” στον εκθεσιακό χώρο Σαντριβάν
Με αμείωτο το ενδιαφέρον συνεχίζεται η επισκεψιμότητα στον πολιτιστικό εκθεσιακό χώρο Σαντριβάν της εταιρείας Raycap στη Δράμα, όπου φιλοξενείται από τις αρχές Δεκεμβρίου η
έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με κεντρικό τίτλο «Αυτοκρατορική Κίνα».
Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση στην Ελλάδα, η οποία θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο του Σαντιρβάν έως την Κυριακή 12 Μαΐου.
Το ωράριο για το κοινό παραμένει από Πέμπτη ως Σάββατο 10.00-14.00 και 17.30-20.30 και Κυριακή 11.00-14.00 και 17.30-20.30, ενώ από την 1η Απριλίου το απογευματινό ωράριο θα είναι 18.00-21.00.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αντικείμενα που εκτίθενται – αυθεντικά κινεζικά – μας διηγούνται εν συντομία την ιστορία του πολιτισμού της Κίνας, ξεκινώντας από τον πρώτο αυτοκράτορα (259 – 210 π.Χ.) μέχρι και τον τελευταίο αυτοκράτορα της δυναστείας των Τσινγκ στον 20ο αιώνα (1912 μ.Χ.), όταν πλέον αυτός παραιτείται και αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα το κομμουνιστικό καθεστώς μέχρι και σήμερα.
Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στην έκθεση για την «Αυτοκρατορική Κίνα» στο Σαντιρβάν στη Δράμα, είναι μια ρόμπα, την οποία φορούσε ένας από τους αυτοκράτορες. Είναι από μετάξι και χρυσοκλωστή, με επίχρυσα κουμπιά της δυναστείας των Τσινγκ τον 19ο αιώνα μ.Χ. (δωρεά Μάρκου Πάλλη στο Μουσείο Μπενάκη). Είναι τόσο εντυπωσιακή, που ο επισκέπτης θα δυσκολευτεί να πάρει τα μάτια του από πάνω της ενώ ο διάκοσμός της είναι γεμάτος συμβολισμούς: εννέα δράκοι με πέντε νύχια που συμβολίζουν τον αυτοκράτορα, ευοίωνα σύμβολα που κολυμπούν μέσα στα κύματα: νομίσματα, μουσικοί λίθοι από νεφρίτη, κοχύλια, σκήπτρα. Ακόμα τα Δώδεκα Αρχαία Σύμβολα της Αυτοκρατορικής Εξουσίας που από το 1766 μόνο ο αυτοκράτορας μπορούσε να φέρει στα ενδύματά του και άλλα πολλά.
Ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας – όπως ο ίδιος έδωσε τον τίτλο αυτό στον εαυτό του – ήταν εκείνος που ένωσε όλα τα μέχρι τότε οχυρωματικά έργα βόρεια της Κίνας, ενοποιώντας έτσι το λεγόμενο Σινικό Τείχος και είναι αυτός που ενοποίησε την χώρα. Ο ίδιος, διέταξε την καύση όλων των βιβλίων που είχαν γραφτεί μέχρι τότε (ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία) εκτός από βιβλία οικονομικών. Διέταξε μάλιστα να εξαφανιστεί και ό,τι άλλο υπήρχε πριν απ’ αυτόν και όρισε ότι από εκείνη την χρονική θα μετράει μόνο, ορίζοντας έτσι το έτος μηδέν!
Όποιος αρνιόταν να κάψει τα βιβλία καταδικαζόταν σε καταναγκαστικά έργα στο Σινικό Τείχος. Στο πιάτο αυτό που θα δει ο επισκέπτης πρώτο στην έκθεση για την «Αυτοκρατορική Κίνα», μπροστά στον ένθρονο Πρώτο Αυτοκράτορα στέκει ο πρωθυπουργός του Λι Σι (280-208 π.Χ.), που είχε και την ιδέα γι’ αυτό το «ολοκαύτωμα» βιβλίων.
Πηγή: proinos-typos.gr