Δράμα: Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «ΜΙΣΙΑ/МИШΑ αριστοκρατία, πόλεμος, επανάσταση, προσφυγιά»

Δράμα: Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «ΜΙΣΙΑ/МИШΑ αριστοκρατία, πόλεμος, επανάσταση, προσφυγιά»

Εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «ΜΙΣΙΑ/МИШΑ αριστοκρατία, πόλεμος, επανάσταση, προσφυγιά», του Δραμινού συγγραφέα  Μιχάλη Α. Ανδρέοβιτς, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 23 του μηνός και ώρα 19.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Εβριτών Δράμας, ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, ο Σύλλογος Πολιτισμού «Κλειδί» και οι εκδόσεις Γκοβόστη, με την υποστήριξη των βιβλιοπωλείων «Βιβλιογνώση» και «Μανιφέστο».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Γεωργία Μυλωνά και Χριστίνα Παπαγγελή, ενώ θα συντονίζει η Σταυρούλα Συμεωνίδου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η ηθοποιός και δισέγγονη του Μίσια, Αντριάνα Ανδρέοβιτς. Τη βραδιά θα πλαισιώσει η χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Δράμας. Ο συγγραφέας θα συζητήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αρχές του 20ου αιώνα. Σαν τυφώνας θα περάσει ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος από τη ζωή του για να ανατρέψει ότι περίλαμπρο του υποσχόταν μέχρι τότε η γεμάτη προνόμια καταγωγή του. Για να έρθουν στη συνέχεια οι επαναστάσεις, -του Φλεβάρη και του Οκτώβρη- αλλά και κυρίως ο αιματοβαμμένος εμφύλιος, για να σαρώσουν ότι είχε απομείνει.

Ο Μίσια -παππούς του συγγραφέα- γόνος γαιοκτημόνων – μεγαλοτσιφλικάδων, ενός οίκου που οι απαρχές του χάνονται σε χρόνους παλιότερους της εποχής του Ιβάν του Τρομερού, θα δει έναν κόσμο να γκρεμίζεται γύρω του αλλά θα νιώσει και την ελπίδα ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι πιθανό να υπάρξει.

Η Νατάσσα, ο νεανικός του έρωτας, θα τον συντροφεύσει στις χαρές αλλά και στις δυστοπίες που θα ακολουθήσουν.

Στο Χάρκοβο -γενέτειρα του- αλλά και στην Πετρούπολη και στην Γενεύη και στην Κριμαία, θα ζήσει, θα ερωτευτεί, θα ονειρευτεί. Θα πολεμήσει αλλά και θα κινδυνεύσει η ζωή του στη Γαλικία ενάντια στους Αψβούργους. Το Τσαρίτσιν και το Βορονέζ, το Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ θα τον δουν έφιππο ίλαρχο να καταδιώκει τους «λευκούς» αντιπάλους του. Για να τον υποδεχτεί, φυγάδα πλέον, το Κίεβο και μετά η Κριμαία, ώσπου στα τέλη του 1920, ως εμιγκρές, θα φτάσει στον Πειραιά. Θα αφήσει την τελευταία του πνοή το 1954 στον Πέπλο του Έβρου.

Πηγή: proinos-typos.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό