Δράμα: Τα “Μπαμπούγερα Καλής Βρύσης” εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Με μια ακόμα νέα επιτυχία για το Νομό Δράμας, συνεχίζονται οι έντονες προσπάθειες των ανθρώπων της περιοχής, ώστε σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα να ενταχθούν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Θ.Πολυμένη στο proinnos-typos.gr
Αυτή τη φορά, στον Εθνικό Κατάλογο, εντάσσεται το δρώμενο των Μπαμπούγερων της Καλής Βρύσης, καθώς και τα Κάλαντα Κρυόνερου Ανατολικής Θράκης στο Καλαμπάκι.
Η αρχή για ένταξη δρώμενων από την περιοχή του Νομού Δράμας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είχε γίνει με την ένταξη του δρώμενου των Αράπηδων Μοναστηρακίου στις αρχές του 2022.
Από τότε, στα μέσα Ιουλίου 2023, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εντάχθηκαν και νέα δρώμενα όπως το Κουρμπάνι και η Καλογεροδευτέρα στο Καλαμπάκι Δράμας, καθώς και οι Ιπποδρομίες του Δοξάτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αναγνώριση των δρώμενων αυτών στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πράγμα που προσδίδει πλέον μια νέα διάσταση στην όλη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Και ο λόγος, ότι, αυτά τα δρώμενα, ανήκουν στα χωριά, στις τοπικές κοινωνίες και σε κανέναν άλλον.
Το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η ανακοίνωση για τις νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο, έγινε αργά το απόγευμα της Πέμπτης 17 Αυγούστου από το Υπ. Πολιτισμού. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην ανακοίνωση αυτή, η διαδικασία εμπλουτισμού του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι ετήσια και ξεκινάει τον Ιανουάριο, με τη δημόσια πρόσκληση που απευθύνει η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος εμπλουτίζει συστηματικά το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εφαρμόζοντας τη διαδικασία εμπλουτισμού του Ευρετηρίου, το οποίο και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η διαδικασία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ο λόγος δίνεται στις ίδιες τις κοινότητες, φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να τεκμηριώσουν και να αναδείξουν τα στοιχεία που οι ίδιες θεωρούν μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Επιπλέον, η διαδικασία εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας των κοινοτήτων με την διοίκηση και την επιστημονική κοινότητα, για την εκπόνηση σχεδίων και την εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στη διαφύλαξη των στοιχείων και τη μετάδοσή τους στις νεότερες γενιές.
Τα δέκα νέα στοιχεία μελετήθηκαν συστηματικά από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και τις ίδιες τις κοινότητες φορέων. Η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή γνωμοδότησε επί των προτάσεων, στην συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2023. Η εισήγησή τους έγινε αποδεκτή, στο σύνολό της από την Υπουργό Πολιτισμού.
Πηγή: proinos-typos.gr