Δύο νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τις Εκδόσεις “Παρατηρητής της Θράκης”

Δύο νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τις Εκδόσεις “Παρατηρητής της Θράκης”

Από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης κυκλοφορούν δύο νέες μελέτες:

ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ-Συλλογικό έργο Τα κατά την ανακήρυξιν του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή Λαογραφίας Εμμανουήλ Βαρβούνη σε Επίτιμο Δημότη Κομοτηνής.

Η έκδοση αυτή, που εγκαινιάζει τη νέα σειρά των Θρακικών Μελετών του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ, αφιερώνεται σε έναν «πι­στό στρατιώτη μιας πατρίδας που δεν τον γέννησε».

Έτος Έκδοσης 2024- Επιμέλεια Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη-Αριθμός Σελίδων 80
ISBN ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 978-618-5709-38-9
ISBN ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 978-618-5709-35-8
Σχήμα Βιβλίου 16×23

Περιγραφή βιβλίου

«Τα κατά την ανακήρυξιν του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή Λαογραφίας Εμμανουήλ Βαρβούνη σε Επίτιμο Δημότη Κομοτηνής» είναι τα πρακτικά της τελετής Επιτιμοποίησής του, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2024, με αφορμή τον εορτασμό των «Ελευθερίων» της πόλης. Η έκδοση αυτή, που εγκαινιάζει τη νέα σειρά των Θρακικών Μελετών του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ και αφιερώνεται σε έναν «πιστό στρατιώτη μιας πατρίδας που δεν τον γέννησε», διαρθρώνεται σε τρία μέρη:
—Το πρώτο περιέχει τα κατά την Ανακήρυξιν, ήτοι την Προσφώνηση του Δημάρχου Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, την ανάγνωση της απόφασης του ΔΣ του Δήμου Κομοτηνής από τον Πρόεδρό του, Χρήστο Χατζηπέμου, την επίδοση του παπύρου και την Αντιφώνηση του Μανόλη Γ. Βαρβούνη.

—Το δεύτερο, και εκτενέστερο, μέρος φιλοξενεί τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική ημερίδα που ακολούθησε την Ανακήρυξη, με θέμα «Κομοτηνή: Όψεις της Ιστορίας και του Πολιτισμού μιας Πρωτεύουσας της Θράκης».
Σ’ αυτήν συμμετείχαν, η Ελπίδα Βόγλη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ, με την ομιλία της, «Από τον Θρακικό Αγώνα στη 14 η Μαΐου της Κομοτηνής: Όψεις της πολιτικής ιστορίας», στην οποία εξέτασε τις απαρχές του Θρακικού Αγώνα, τα κυριότερα γνωρίσματά του και τον τρόπο που επηρέασε τη στρατηγική του ελληνικού κράτους για τη Θράκη. Επίσης, ο τιμώμενος, Μανόλης Γ. Βαρβούνης,\ Καθηγητής Λαογραφίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στις
«Μορφές του σύγχρονου αστικού λαϊκού πολιτισμού της Κομοτηνής», χρησιμοποιώντας τέσσερις κατηγορίες, που αφορούν τη συγκρότηση του χώρου και της κοινωνίας, την εθιμική και τελετουργική ζωή, τον υλικό πολιτισμό και τις εκφράσεις του έντεχνου λαϊκού λόγου. Στην ίδια ημερίδα, η Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ, έθεσε προβληματισμούς για τους πολλαπλούς ρόλους των σύγχρονων μουσείων και την ερευνητική πρόταση να μετεξελιχθεί το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής και σε Πανεπιστημιακό Μουσείο, στην ομιλία της «Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής και η σύνδεσή του με την ακαδημαϊκή ζωή».
—Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος είναι το Φωτογραφικό Παράρτημα.

Νάγια Δαλακούρα
Λαογραφικά μουσεία και μάθηση ενηλίκων –Δράσεις μνήμης, ταυτοτήτων, τοπικής ιστορίας και δημιουργικής γραφής στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής

Έτος Έκδοσης 2023-Αριθμός Σελίδων 176
ISBN EBOOK 978-618-86778-2-1
ISBN ΕΝΤΥΠΟΥ 978-618-5709-37-2
Σχήμα Βιβλίου 16×23
Επιμέλεια Έκδοσης Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη

Περιγραφή βιβλίου

Γιατί η Ιστορία δεν είναι ένα κλειστό αντικειμενικό αφήγημα χρονολογικών γεγονότων, αλλά μια εξελισσόμενη διαδικασία…

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, ένα εμβληματικό μουσείο της Κομοτηνής, ιδρύθηκε το 1973 και στεγάζεται στη σημερινή του τοποθεσία από το 1989. Ωστόσο, η συλλογή του, που περιλαμβάνει αντικείμενα λαϊκής τέχνης, παραδοσιακών ενδυμασιών και αρχειακού υλικού, ξεκίνησε να διαμορφώνεται, από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής, ήδη από τη δεκαετία του ’60.
Η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα, με μελέτη περίπτωσης το συγκεκριμένο Μουσείο, καταθέτει μια νέα πρόταση προσέγγισης των εκθεμάτων ενός εθνογραφικού μουσείου, με βασικά εργαλεία την  πολυαισθητηριακή, βιωματική μάθηση και τη δημιουργική γραφή, υλοποιεί δε την πρώτη μουσειακή εκπαιδευτική πράξη για ενήλικες στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, στο εκθεσιακό πλαίσιο του Μουσείου, ενήλικες εκπρόσωποι έξι τοπικών συλλόγων συμμετείχαν στη διαδικασία μιας άλλης προσέγγισης του μουσειακού αποθέματος, μέσα από την τροφοδότηση της μνήμης των αισθήσεων και της πρόσληψης των εκθεμάτων ως ομιλούντων «υποκειμένων».

Με την καθοδήγηση της μουσειοπαιδαγωγού, στο πλαίσιο της μάθησης ενηλίκων και της μετασχηματίζουσας πολυαισθητηριακής γνώσης, ασκούμενοι στις τεχνικές της δημιουργικής γραφής, παρήγαγαν πρωτότυπα κείμενα και
ανέτρεψαν την παγιωμένη μουσειακή επιλογή τής από μακράν θέασης των εκθεμάτων, αποδεικνύοντας ότι τα μουσεία είναι δυνατόν να καταστούν χώροι καλλιέργειας της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, πεδία αλληλεπίδρασης και
δημιουργικότητας.

Βιογραφικό συγγραφέα
Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή.  Από το 2003 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολόγος-μουσειολόγος, συνεργάζεται με πολλά εθνογραφικά μουσεία και δραστηριοποιείται ενεργά
στη μουσειακή εκπαίδευση, σχεδιάζοντας και ερμηνεύοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού.  Έχει εκπονήσει πολλές μουσειολογικές μελέτες και συμμετείχε στην οργάνωση περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν, κυρίως, στο πεδίο της εθνομουσειολογίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό