«Εφιαλτική» μελέτη για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό !
Μελέτη αποκαλύπτει επικίνδυνη μακροπρόθεσμη επίδραση του Covid-19 σε όσους νόσησαν
Ο Covid-19 μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε ζωτικά όργανα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της νόσου και ανεπάρκειας οργάνων.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Stem Cell την Παρασκευή, μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν τα νεφρά ενός ασθενούς.
«Ο SARS-CoV-2 μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και σχετίζεται με αυξημένη νεφρική ίνωση σε δείγματα νεκροψίας ασθενών», διαπιστώνει η μελέτη, αναγνωρίζοντας ότι ενώ η νεφρική ανεπάρκεια «παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια και μετά τον COVID-19», προηγουμένως ήταν ασαφές ως προς το «αν αυτό είναι μια άμεση επίδραση του ιού».
Η ίνωση των νεφρών χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ουλώδους ιστού στο όργανο και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Μετά τη μόλυνση ενός δείγματος νεφρού με τον ιό, οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Covid-19 μπορεί «να μολύνει άμεσα τα κύτταρα των νεφρών και να προκαλέσει κυτταρικό τραυματισμό με επακόλουθη ίνωση».
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συχνότητα βλάβης των νεφρών σε άτομα με Covid-19 και την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου σε όσους πάσχουν μακροχρόνια από Covid.
Οι επιστήμονες έχουν από καιρό παρατηρήσει προβλήματα στα νεφρά σε ασθενείς με Covid-19, παρά την εντύπωση ότι ο ιός βλάπτει κυρίως τους πνεύμονες.
Πέρυσι, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, C. John Sperati, προειδοποίησε ότι είναι προς το παρόν άγνωστο εάν οι ασθενείς με Covid-19 που υποφέρουν από νεφρική βλάβη θα αναρρώσουν από τα τραύματά τους.
Η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι η εμφάνιση νεφρικής βλάβης σε ασθενείς με Covid-19 μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με τον ιό υπέφεραν από προϋπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου.
Πηγή : NewsBreak