Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2019 13:25

«ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Ν.Δ»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΗΣ OPINION POLL  ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΟΥΠΗ

Η έρευνα αυτή στο πλαίσιο του Βαρόμετρου της OPINION POLL πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 10-14/1/2019. Αυτό σημαίνει ότι « έπιασε » το κλίμα τόσο της πολιτικής αστάθειας, όσο και του διαζυγίου τελικά ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των μετατοπίσεων βουλευτών. 

Τα αποτελέσματά της δείχνουν άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της Ν.Δ κατά 1% σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας του Σεπτεμβρίου. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή χωρίς λευκά , άκυρα , αποχή  ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 15% ( 31.5% έναντι 16.5% ). Η Ν.Δ αυξάνει τις δυνάμεις της κατά 1.6% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0.5%. Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός   11%, ενώ η παράσταση νίκης εμφανίζεται καταλυτική με το 59.6% να εμφανίζεται να θεωρεί ότι θα νικήσει η Ν.Δ , έναντι ενός 17.2% που θεωρεί ότι τελικά θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο πλην αυτού του βασικού πολιτικού ευρήματος, υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα που προκύπτουν:

  1. Διαμορφώνεται ένα  πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πιέζονται ασφυκτικά τα τρία μικρά κόμματα που φαίνεται ότι πλην των βασικών μονομάχων θα μπουν στην Βουλή ( ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, Κ.Κ.Ε, ΚΙΝΑΛ). Και τα τρία κόμματα εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες δημοσκοπικές επιδόσεις σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου με το ΚΙΝΑΛ να παρουσιαζει τις μεγαλύτερες. Ταυτόχρονα, πτώση παρουσιάζει και η Ένωση Κεντρώων, την στιγμή που ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ βρίσκονται σε οριακό σημείο δημοσκοπικής εξαφάνισης. Αντίθετα, αύξηση παρουσιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εν ολίγοις, αναπτύσσεται ένας ισχυρός διπολισμός με την Ν.Δ να αυξάνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να σημειώνεται μια πολιτική κινητικότητα που ευνοεί την μικρή ή μεγάλη ενίσχυση εξωκοινοβουλευτικών σήμερα  σχημάτων.
  2. Υπάρχει μια ήττα σε όλη την ατζέντα και την επικοινωνιακή πολιτική  της Κυβέρνησης. Το 84.25% δεν πιστεύει ότι έχουμε απεμπλακεί από Μνημόνια και μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ το 70% θεωρεί ότι οι Οικονομικές συνθήκες στην χώρα θα χειροτερέψουν, με το 65.3% να εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική  κατάστασή του. Το 70% θεωρεί ότι η χώρα προχωράει σε λάθος κατάσταση και το 65% ζητάει να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα φαίνεται να μην επιδρά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το Κοινωνικό μέρισμα, αλλά και το σύνολο των δεσμεύσεων/ υποσχέσεων όλο το προηγούμενο διάστημα για θετικά μέτρα για την ζωή των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποτυπώνεται ασφαλώς και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα όλου του τελευταίου διαστήματος.
  3. Η Ν.Δ καταφέρνει να αυξάνε τις δυνάμεις της και την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ υπάρχουν ορισμένα σημεία που δημιουργούν προβληματισμούς για την τακτική και την επικοινωνιακή πολιτική της. Ενώ η πρόθεση ψήφου μετά την αναγωγή χωρίς λευκά, άκυρα, αποχή είναι 31.5%, μόνο το 24.9% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Επίσης ο Κ.Μητσοτάκης προηγείται έντεκα μονάδες του Α.Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, όμως πρώτη επιλογή σ΄αυτό το ερώτημα είναι ο Κανένας. Φαίνεται ότι υπάρχει μια αμφισβήτηση της Κυβέρνησης και ένας πεσιμισμός για το μέλλον της χώρας που τροφοδοτεί καθαρά το αίτημα για αλλαγή στην Διακυβέρνηση του τόπου και την ανάγκη ελπίδας που βοηθάει την Ν.Δ.

Ζαχαριας Ζούπης

Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2