Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ezgif 2 a2d6ac93b362

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Σάββατο, 16 Μάρτιος 2019 08:27

Γέφυρα θα αντικαταστήσει επικίνδυνη ιρλανδική διάβαση στον ποταμό Λίσσο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημοπράτηση της πρώτης σύγχρονης γέφυρας στον ποταμό Λίσσο, σε αντικατάσταση επικίνδυνης ιρλανδικής διάβασης. Με ομόφωνη απόφαση σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενέκρινε τους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας, την προκήρυξη σύμβασης και τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού για το Υποέργο «Κατασκευή γέφυρας Λίσσου και προσβάσεων επί της επαρχιακής οδού Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά» προϋπολογισμού 5.152.000,00€ (με Φ.Π.Α.) σε βάρος των πιστώσεων του έργου «Βελτίωση επαρχιακής οδού Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά».

Το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 5.152.000,00 ευρώ και βασικό αντικείμενο την κατασκευή γέφυρας στον Λίσσο Ποταμό.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εξής υποέργα και τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τους:

Κατασκευή γέφυρας Λίσσου και προσβάσεων επί της επαρχιακής οδού Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά – 4.900.000 ευρώ Έργα δικτύων Ο.Κ.Ω. – 30.000 ευρώΑπαλλοτριώσεις – 40.000 ευρώ Επιτάξεις – 30.000 ευρώ

Σημειώνεται στο «Υποστηρικτικό τεύχος διαβούλευσης για την εκπόνηση του 2ου παραδοτέου» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Π.Α.Μ.Θ., το υποέργο της κατασκευής της γέφυρας Λίσσου \ είχε αξιολογηθεί και ιεραρχηθεί με α/α 3 στον πίνακα των ιεραρχημένων παρεμβάσεων της ΠΑΜΘ, με την ακόλουθη αιτιολόγηση: «Το έργο παρουσιάζει ωριμότητα και αποτελεί αξιόλογη προτεραιότητα κατά το ΟΣΟΑ-ΠΑΜΘ, δεδομένου ότι ενισχύει την περιφερειακή προσβασιμότητα μέσω της σύνδεσης δευτερευόντων και τριτευόντων κόμβων με το δίκτυο υποδομών. Πρόκειται για έργο αρκετά σημαντικό με αξιόλογο αντίκτυπο στον πληθυσμό και στις παραγωγικές δομές και εμφανίζει σημαντική συγκριτική προτεραιότητα σε σχέση με άλλα έργα».

Το κυρίως έργο, μετά και την απόφαση, της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφορά στην κατασκευή γέφυρας 153 μέτρων στον ποταμό Λίσσο επί της επαρχιακής οδού Κομοτηνή – Κάλχας – Γρατινή – Φιλλύρα – Αρριανά. Η γέφυρα θα εδράζεται επί έξι βάθρων (δύο ακρόβαθρα και τέσσερα μεσόβαθρα). Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου έργου, προβλέπεται η κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων για την προσαρμογή της υφιστάμενης οδού με τη νέα χάραξη.

Η γέφυρα αναμένεται να χτιστεί σε σημείο κοντά στην υπάρχουσα ιρλανδική διάβαση Λίσσου και θα εξυπηρετεί τους κατοίκους του Δήμου Αρριανών κι όχι μόνο. Σήμερα οι κάτοικοι κάνουν χρήση της ιρλανδικής διάβασης που διέρχεται μέσα από τα ορμητικά νερά του Λίσσου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και τα οχήματά τους.

Η εναλλακτική δίοδος που υπάρχει σήμερα κοστίζει σε χιλιόμετρα (σ.σ. περισσότερα καύσιμα και χρόνος), με αποτέλεσμα η ιρλανδική διάβαση να είναι πρώτη στην προτίμηση των οδηγών. Όμως τα νερά του Λίσσου διατρέχουν τη συγκεκριμένη διάβαση καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγοί εγκλωβίστηκαν, ενώ στο παρελθόν θρηνήσαμε και θύματα όταν οδηγοί παρασύρθηκαν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την υπογραφή της Σύμβασης.

PA

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2