Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2019 07:17

Κοινή εκδήλωση των Αρβανίτη και Κούλογλου στις 20 Νοεβρίου στις Βρυξέλλες με θέμα την εξόρυξη χρυσού. Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: "Το μεγάλο ναι στη ζωή και το όχι στην εξόρυξη χρυσού θα φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, βουλευτών, ακτιβιστών και πολιτών από τη Χαλκιδική και τη Θράκη θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, με θέμα τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τις δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού.

Θέλοντας να σπάσουν την απομόνωση των τοπικών κοινωνιών της Χαλκιδικής και της Θράκης, οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσκαλούν τοπικούς παράγοντες και πολίτες των δύο περιοχών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μεταφέρουν στην καρδιά της Ευρώπης το μήνυμα του τί πραγματικά σημαίνουν για το περιβάλλον, τη ζωή των κατοίκων των περιοχών, αλλά και για τις επόμενες γενεές, οι επενδύσεις εξορύξεων χρυσού. Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η ενημέρωση και η διεθνοποίηση του προβλήματος και αφετέρου η ανάδειξη άλλων παρόμοιων διεθνών εμπειριών από τη
Ρουμανία και την Τουρκία με καλεσμένους που θα μιλήσουν για τις συνέπειες αντίστοιχων επενδύσεων στις χώρες αυτές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει εξ’ αρχής την πρόθεσή της να επανεκκινήσει τις παγωμένες διαδικασίες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και την επέκτασή τους στη Θράκη. Πρόσφατα, με ευνοϊκή διάταξη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση απαλλάσσει την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της. Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να επιστήσουν την προσοχή της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης σε κάτι που θεωρούν ότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, χωρίς να έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά το περιβάλλον, την προστασία της ομορφιάς της πατρίδας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι ένα θέμα που αξίζει να το δούμε σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο και να εξετάσουμε εμπειρίες άλλων χωρών», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εξετάσουμε ποιά είναι τα πραγματικά θετικά και αρνητικά αυτής της υπόθεσης. Η θέση μας είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, ενώ οικονομικά είναι ελάχιστα ή καθόλου αποδοτικές».

Από την πλευρά του, ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε: «Στις Σκουριές συντελείται ένα έγκλημα. Ήδη μεγάλο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος έχει καταστραφεί και αντικατασταθεί με ένα απέραντο εργοτάξιο. Πολύ πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στην Καναδική Eldorado τις απαραίτητες άδειες για να συνεχίσει κανονικά την εξόρυξη. Η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη, φρικτή, μη αναστρέψιμη».

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Μάλαμα Κυριακή, Δημήτρης Χαρίτος, Νατάσσα Γκαρά, η πρώην βουλευτής Αικατερίνη Ιγγλέζη, καθώς και ο Δήμαρχος Σαπών,  Ντίνος Χαριτόπουλος και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ιωάννης Ζαμπούκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 20 Νοεμβρίου, ώρα 18.30 στην αίθουσα ΑSP 1G2.

 

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: "Το μεγάλο ναι στη ζωή και το όχι στην εξόρυξη χρυσού θα φτάσει στην  καρδιά της Ευρώπης, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο"

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από την Τρίτη 19 έως την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, συμμετέχοντας στο φόρουμ που διοργανώνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της ίδιας της ζωής. Ένα φόρουμ κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού σε χώρες της Βαλκανικής, στην χώρα μας και στην περιοχή της Θράκης.

Ο βουλευτής, ενόψει της συμμετοχής του στο φόρουμ στις Βρυξέλλες, ανέφερε: «Ο λόγος θα δοθεί σε κινήματα και κινήσεις πολιτών από όλες της χώρες της Βαλκανικής. Θα συμμετέχει η εθνική επιτροπή «Όχι στο κυάνιο» από την Βουλγαρία, που έχει αναπτύξει εξαιρετική δραστηριότητα ενάντια στις εξορύξεις, η κίνηση «Πολίτες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» από την Τουρκία, που δραστηριοποιείται κυρίως στα παράλια όπου γίνονται προσπάθειες εξόρυξης και ακτιβιστές από την Ρουμανία, μετά τις αρνητικές εξελίξεις από την δραστηριότητα των εταιρειών στην χώρα τους λόγω της διαφυγής κυανίου. Σημαντικό λόγο θα έχουν τα κινήματα και οι κινήσεις από την Ελλάδα, αναφέρομαι στην Επιτροπή Αγώνα κατά του χρυσού Χαλκιδικής και στη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού, που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τα ζητήματα της εξόρυξης χρυσού στις περιοχές τους.

Σημαντική συμβολή θα έχουν πανεπιστημιακοί επιστήμονες και ερευνητές, που έχουν αναδείξει τις αρνητικές συνέπειες και τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού στο φυσικό περιβάλλον. Από τον χώρο της πολιτικής, μαζί με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ευρωβουλευτής από το Die Linke της Γερμανίας, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Ροδόπη, Έβρο και Χαλκιδική. Από τον χώρο της αυτοδιοίκησης θα είναι οι δήμαρχοι Μαρωνείας – Σαπών  και Αλεξανδρούπολης».

Ο βουλευτής, συνέχισε, λέγοντας: «Αυτή η εκδήλωση θα είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία ώστε η καθολική αντίθεση, η διαμαρτυρία που εκδηλώνεται από την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου κατά του χρυσού, να ξεφύγει από τα στενά όρια της Θράκης, ακόμη και αυτά της Ελλάδας και να φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτό σημαντικός αναδεικνύεται ο ρόλος των εκπροσώπων των επιτροπών, των κινημάτων και όσων θα συμμετέχουν στο φόρουμ». Ο βουλευτής συνεχάρη τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συμβάλλει στην συνολική προσπάθεια που αναπτύσσουν οι παραγωγικοί, κοινωνικοί φορείς, η αυτοδιοίκηση, για να ανακοπεί η αρνητική εξέλιξη επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Θράκη». Ο βουλευτής σημείωσε, τέλος, ότι «με τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούμε να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για μία βιώσιμη, φιλική με το περιβάλλον, ανάπτυξη για την περιοχή, που προφανώς δεν περιλαμβάνει την εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού».

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2