Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 08 Ιούλιος 2020 06:55

Ανοιχτά σύνορα στην Περιφέρεια ΑΜΘ ζητούν οι Δήμαρχοι. – Κοινό ψήφισμα στάλθηκε στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης

Στην έκδοση κοινού ψηφίσματος – διαμαρτυρίας με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων της Περιφέρειας και την εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και την κάθοδο αντιπροσωπείας στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στα αρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜΘ κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Ιουλίου.

Έτσι αναμένεται άμεσα η κάθοδος στην Αθήνα κλιμακίου, με επικεφαλής τον πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη, για συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Ανάπτυξης, ώστε να λυθεί το συντομότερο το θέμα και να βρεθούν τρόποι για την οικονομική ανακούφιση όλων όσων πλήττονται από αυτή την κίνηση.

Αυτά τα αιτήματα περιλαμβάνουν να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στους Δήμους, ώστε να μην πάρουν τα ανταποδοτικά από τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αυτό τον τομέα και πλήττονται από το κλείσιμο των συνόρων, καθώς και ενίσχυσή τους.

 

Ψήφισμα Δήμάρχων ΑΜΘ

Μετά την σύσκεψη, αποφασίστηκε η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Την Δευτέρα 06-07-2020, οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε έκτακτη και κατεπείγουσα τηλεδιάσκεψη με θέμα την απαγόρευση διέλευσης τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας, συντάξαμε και αποστέλλουμε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το παρακάτω ψήφισμα:

Οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκφράζοντας το σύνολο των τοπικών κοινωνιών μας, έχουμε πλήρη συναίσθηση της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας στις συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία COVID19. Άλλωστε, μαζί με όλους τους συναδέλφους της Πατρίδας μας, έχουμε εξαρχής θέσει το σύνολο των δυνάμεων και των πόρων της αυτοδιοίκησης στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης.

Ωστόσο, αδυνατούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση, για την ανακήρυξη του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα Σερρών, ως μοναδικής οδικής πύλης εισόδου βαλκάνιων (κυρίως) τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση αυτή προσκρούει σε όποια κοινή λογική και δεν μπορεί να σταθεί σε κάθε καλόπιστη κριτική. Και προφανώς δεν μπορεί κανείς στην Ελλάδα του 2020, να επικαλείται την αδυναμία συγκρότησης 2-3 κλιμακίων ελέγχου, ως αντίβαρο της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων και χιλιάδων εργαζόμενων της Περιφέρειας μας.

Δυστυχώς, οι καταστροφικές επιλογές έχουν και συνέχεια: ενώ στους μεθοριακούς σταθμούς της Περιφέρειας μας απαγορεύεται η είσοδος τουριστών, επιτρέπεται το πήγαινε-έλα των Ελλήνων πολιτών στις όμορες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία), σε αντίθεση με όποια υγειονομική λογική, αλλά και σε επίταση της οικονομικής καταστροφής των παραμεθόριων επιχειρήσεων μας. Για τους παραπάνω λόγους, αποφασίσαμε ομόφωνα και ζητούμε από την Κυβέρνηση μας, τα εξής:

Διατήρηση κλεισίματος Τελωνείου Καστανέων στην παρούσα χρονική στιγμή

Απαγόρευση εξόδου Ελλήνων πολιτών (εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις) από το Τελωνείο Κήπων.

Άμεσο άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και σταδιακό άνοιγμα των υπολοίπων συνοριακών σταθμών με Βουλγαρία.

Άμεση τοποθέτηση Κλιμακίων του ΕΟΔΥ στους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας ή εναλλακτικά Κλιμάκια του Ελληνικού Στρατού πλήρως εξοπλισμένα ιατρικά.

Οικονομική ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους 22 Δήμους της Περιφέρειάς ΑΜΘ, λόγω στέρησης εσόδων (τέλος παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη από Καφέ-Εστίαση κ.λπ.)

Ελεύθερη διέλευση εργατών γης, με υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Παράλληλα, αποφασίσαμε τον άμεσο καθορισμό συναντήσεων με τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και την ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και των Βουλευτών της Περιφέρειας μας και την πρόσκληση τους σε έναν κοινό αγώνα ανατροπής της ζοφερής τουριστικής και όχι μόνο, προοπτικής, για την οικονομία των συμπολιτών μας».

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2