maroneiawebradio

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

Τρίτη, 14 Ιούλιος 2020 06:30

Πρωτοβουλία ΤΕΕ για την Αγία Σοφία – Επιστολή σε διεθνείς φορείς και ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής

Το μείζον ζήτημα της προστασίας της Αγίας Σοφίας, ως Μουσείου και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναδεικνύει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενημερώνοντας διεθνείς φορείς των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου, στους οποίους συμμετέχει, ζητώντας και τη δική τους υποστήριξη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε συνέχεια και της σχετικής δήλωσης της UNESCO, ζήτησε από τις διοικήσεις διεθνών φορέων – οργανισμών των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου να συνυπογράψουν κείμενο για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη διατήρηση του καθεστώτος Μουσείου.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση, την προηγούμενη εβδομάδα, των διεθνών οργανισμών αυτών, για τις εξελίξεις και το σχετικό ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ που έχει ως εξής:

/Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου να τη μετατρέψει σε Ισλαμικό Τέμενος./

//

/Η Αγιά Σοφιά αποτελεί κηρυγμένο από την UNESCO Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς απαιτεί το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας  το 1934 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, αναγνώριζε την απόλυτη αυτή επιταγή της UNESCO. /

//

/Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία και συντήρησης της Αγιά Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά το μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999./

//

/Παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας γα την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά./

//

/Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς που συνεργάζεται, να αποδοκιμάσει κάθε απαξία, όπως αυτές που μεθοδεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγιά Σοφιάς, κάθε εμπρηστική ενέργεια για τη συνεργασία των λαών της Μεσογείου, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, κάθε αναίρεση της ίδιας τελικά της Σύγχρονης Τουρκίας, του Συντάγματος και των κυρωμένων από τη Βουλή διακρατικών συνεργασιών της./

//

/Υψώνουμε τη φωνή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιά Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο, άνω θρώσκοντα»./