Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Σάββατο, 24 Οκτώβριος 2020 07:05

Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα - ΣΤ' Κύκλος Διαλέξεων - Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Γράφτηκε από τον

Είναι άνδρας, ηλικίας κυρίως 17 με 35 χρόνων, δεν φορά ζώνη ασφαλείας ενώ οδηγεί, ταυτόχρονα πίνει, παραβιάζει  όριο ταχύτητας και STOP, μιλά στο κινητό, στέλνει μηνύματα, ενώ τέλος δεν ξέχνα να παρκάρει παράνομα !

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του  Έλληνα παραβάτη οδηγού , που ευθύνεται σημαντικά για τα τροχαία, το προφίλ του οποίου σκιαγραφούν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που παρουσιάστηκαν χτες βράδυ στη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων.

Μερίδιο ευθύνης στα τροχαία ατυχήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία έχουν και οι γυναίκες οδηγοί, οι οποίες σε μερικές παραβάσεις φαίνεται να «συναγωνίζονται» τους άνδρες.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος και να σβήσουμε -όπως κάναμε με το κάπνισμα- τη  θλιβερή πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό είναι το πρώτο δείγμα γραφής» τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, κατά την παρουσία των στοιχείων της πανελλήνιας έρευνας.

«Η επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι στην διάθεση της   Πολιτείας, φορέων αλλά κι οποιουδήποτε θέλει να βοηθήσει στην επίλυση  του προβλήματος» ανέφερε ο κ Μπεχράκης απευθυνόμενος προς τον Υφυπουργό  Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στη διαδικτυακή εκδήλωση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 28/8/2020 έως 9/9/2020  και συμμετείχαν 1.600 άτομα (Άνδρες και γυναίκες) ηλικίας 17 ετών και άνω από το σύνολο των αστικών και αγροτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας .

Βασικό ερώτημα στους συμμετέχοντες ήταν  πόσες φορές τους τελευταίους τρείς μήνες παραβίασαν τις διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας όσον αφορά: 

Tη   χρήση ζώνης ασφαλείας; Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αναγωγή επί του συνόλου των οδηγών της χώρας, 1,260,000  δηλαδή το 24% οδήγησαν από μια έως δέκα φορές χωρίς ζώνη ασφαλείας! Τα πρωτεία έχουν οι επαγγελματίες οδηγοί!

Υπέρβαση ορίου ταχύτητας: Το παραβίασαν 2.800.000 ,δηλαδή το 49%, με πρώτους τους μοτοσικλετιστές και δεύτερους τους επαγγελματίες,

Επιτάχυνση για να περάσουν με πορτοκαλί φανάρι: Πάτησαν γκάζι, αντί για φρένο 3.116.000, πάνω από τους μισούς  το 54%. Από αυτούς το 56% ήταν άνδρες και 52% γυναίκες,

Παραβίαση STOP: 346.000 οδηγοί, ποσοστό 6%. Δυστυχώς οι περισσότεροι ήταν επαγγελματίες,

Τη χρήση αλκοόλ: 750.000  οδήγησαν έχοντας κάνει χρήση πάνω από ένα ποτό, δηλαδή το 13%!,

 Κινητό και οδήγηση: 2.827.000 μιλούσαν και οδηγούσαν κρατώντας το κινητό στο χέρι,  ποσοστό 49% . Οι  μοτοσικλετιστές πρώτοι με δεύτερους τους επαγγελματίες,

Να στέλνει ή να διαβάζει μήνυμα στο κινητό: 577.000  είχαν...αφήσει το τιμόνι και ασχολούνταν με το κινητό, ποσοστό 10% ,

Προγραμματισμός GPSκατά την οδήγηση: 1.038.000  το… ξέχασαν πριν ξεκινήσουν,  ποσοστό 18% ,

Παραβίαση λωρίδας έκτακτης ανάγκης: 404.000 ήταν οι «έξυπνοι» ποσοστό 7%,

Οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς κράτος: 180.000 ,ποσοστό 35%,

Παράνομο παρκάρισμα: 865,000 , ποσοστό 15% , ενώ 1.211.000 ανέφεραν ότι διπλό-πάρκαραν,  ποσοστό 21% ! 

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η χώρα μας κατέχει «τη θλιβερή πρωτιά στην  Ευρωπαϊκή Ένωση σε με το υψηλότερο ποσοστό σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι ηλικίας 17 έως 35 ετών» όπως ανέφερε κατά την  έναρξη της ομιλίας του ο Υφυπουργός, κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου(Παγκόσμια Τράπεζα), το οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα ανέρχεται στο 1-3% του ΑΕΠ κάθε κράτους. Στην Ε.Ε. ετησίως δαπανάται ποσό ύψους €160 δισ., το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται ετησίως με δαπάνες άνω των 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ!

Για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να βελτιωθούν συντονισμένα όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα: οδηγός - όχημα - οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα απαιτείται:

Η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των οδηγών,

Η σταδιακή αντικατάσταση των οχημάτων,

Η καθιέρωση του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής,

Η ενίσχυση των μεθόδων τεχνικής επιτήρησης οδικής συμπεριφοράς αλλά και της αστυνόμευσης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων όπως π.χ. ραντάρ,

Περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου,

Η σύσταση ενός ενιαίου φορέα κεντρικού συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Καταλήγοντας ο κ Οικονόμου ανέφερε πως «Σημαντικότερη όμως προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής στην οδική ασφάλεια είναι η καλλιέργεια κουλτούρας Οδικής Ασφάλειας στα παιδιά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει μελλοντικά η κοινωνική αντίληψη για το σοβαρό αυτό πρόβλημα» άποψη με την  οποία συμφώνησε και ο κ. Μπεχράκης τονίζοντας πως «έτσι έγινε και με το κάπνισμα, όταν το παιδί έλεγε μπαμπά μη καπνίζεις, τώρα πρέπει να μάθει να λέει μπαμπά μη τρέχεις …».

Την εκδήλωση προλόγισε  ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως «ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με φορείς έχει ως κύριο στόχο να λάβει μέτρα για τα τροχαία για πρόληψη, προστασία και ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα οδικής ασφάλειας».


Πρόγραμμα ΣΤ' Κύκλου Διαλέξεων: https://bit.ly/3iUNwH2

atix2

                                 

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου εισηγητής σε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα»

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου συμμετείχε, χθες (Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020), ως εισηγητής, σε διαδικτυακή διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με θέμα: «Το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα – Έρευνα συμπεριφοράς οδηγών οχημάτων στην Ελλάδα 2020».

Στη διαδικτυακή διάλεξη συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο κ. Υφυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην οδική ασφάλεια, τονίζοντας ότι: «πέρα από το ότι προστατεύει την ίδια την ανθρώπινη ζωή, αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για κάθε χώρα, δεδομένου ότι, χωρίς αυτή, δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για εμπόριο, για επενδύσεις, για τουρισμό και τελικά για ανάπτυξη.»

Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που εφαρμόζεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μείωση της τάξης του 45% στον αριθμό των νεκρών από τα οδικά τροχαία ατυχήματα, το διάστημα 2010-2019, σημειώνοντας ότι : «στον αγώνα μας για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οδικής ασφάλειας έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.»

Επεσήμανε ακόμη τα ολοκληρωμένα προγράμματα τροχονομικής αστυνόμευσης και τις στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εστίασε στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, μέσω της διαρκούς ενημέρωσής τους (κοινωνικά μηνύματα, διανομή φυλλαδίων, ημερίδες, διαλέξεις σε σχολεία κλ.π.).

Στη συνέχεια ο κ. Υφυπουργός ανέλυσε τους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας και ποια είναι τα «βασικά όπλα» μιας κοινωνίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό τους.

Προσδιόρισε ακόμη τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάθε επιβληθείσα ποινή δηλαδή να είναι «αυστηρή, δίκαιη και εφαρμόσιμη» και ανέπτυξε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιτυχία των στόχων οδικής ασφάλειας.

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός σημείωσε ότι: «η σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής στην οδική ασφάλεια είναι η καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας. Η παιδεία οδικής ασφάλειας, αναφέρεται στην ουσιαστική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ατόμου, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του στον δρόμο.» και ολοκλήρωσε την εισήγησή του με «την βεβαιότητα ότι μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο όραμα: οι πολίτες να μετακινούνται με ασφάλεια σε δρόμους που ενώνουν !»

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2