Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 28 Οκτώβριος 2020 20:24

Στο δεύτερο κύμα, με όλα χύμα… και μόνη ελπίδα την …μάσκα

Γράφτηκε από τον

Απαντώντας σε κριτική, προ ημερών στη βουλή για την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τους χάρτες του ECDC που δείχνουν ότι «η Ελλάδα μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες είναι στην καλύτερη θέση της Ευρώπης στα κρούσματα. Ως προς τον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα είναι στον Μ.Ο με τις καλύτερες Ευρωπαϊκές Χάρτες. Ως προς το δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα είναι στο 3,6% και πράσινη, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Και ως προς το χάρτη θνητότητας, η Ελλάδα είναι καλύτερη χώρα από όλες».

Οι χάρτες του ECDC ήταν προηγούμενων ημερών, αν και πάλι η θετικότητα των τελευταίων 5 ημερών είναι στο 4,5 με 5%. Ειδικά χθες με τα πολλά κρούσματα, ήταν στο 5%. Άλλο είναι το θέμα. Και προφανώς όχι αν υπάρχει ή όχι κορώνα. Το ζήτημα είναι πως αντιμετωπίζεται και η επικοινωνιακή τακτική, καθώς και θέματα επιστημονικής βάσης.

Στη χθεσινή ενημέρωση ο Μαγιορκίνης ανέφερε 75 κρούσματα στη Ροδόπη και μετά, στο γραπτό report τα κρούσματα ήταν 73. Στην Κομοτηνή βέβαια, πολλοί γνώριζαν ότι δεν γίνεται από τα 20 και 20 δυο ημερών να πάμε στο 1, προχθές, και όντως τα έβαλαν όλα μαζί και φτάσαμε τα 73. Πάντως ο Μαγιορκίνης σώθηκε, επιστημονικά, ερμηνεύοντας την αύξηση των κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα, λόγω καιρικών συνθηκών και δραστηριότητας νεολαίας, αν και πάλι, η επιτροπή δείχνει να αγνοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, μια ημέρα πριν ο Βατόπουλος έλεγε ότι μπορεί να φταίνε αυτοί που μπαίνουν από τα βόρεια σύνορα, όταν εδώ και μήνες δεν μπαίνουν ξένοι και εδώ και πολύ καιρό ούτε έλληνες που ταξιδεύουν ημερησίως σε Βουλγαρία ή και Τουρκία. Επιπλέον, ο Τσιόδρας μίλησε σαν ιεροκήρυκας, ή και κάτι σαν πατερούλης, λες και έχουμε ανάγκη από τέτοιους. Ο Χαρδαλιάς έκανε λόγο για πάνω από 25 χιλιάδες τεστ την Δευτέρα, όταν ο ΕΟΔΥ ανέφερε 23.147, μοριακά και γρήγορα.

Επιπλέον, ενώ κρούσμα είναι άτομο με εκδηλωμένη νόσο και φορέας άτομο που φέρει τον ιό αλλά χωρίς συμπτώματα και εκδηλωμένη νόσο, έχει εισαχθεί ο όρος «ασυμπτωματικά κρούσματα», ο οποίος δεν έχει επιστημονική βάση. Στα κρούσματα, προφανώς συμπεριλαμβάνονται και οι φορείς, «ασυμπτωματικοί», χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό. Πιθανόν, η επιτροπή να γνωρίζει που γίνονται τα τεστ, ανά περιφέρεια, ΠΕ και δήμο, αλλά δεν το ανακοινώνει. Αν το γνωρίζει. Γενικότερα, όσα περισσότερα τεστ θα γίνουν, περισσότερα θα είναι τα θετικά αποτελέσματα. Έτσι, με πολύ λίγα τεστ, «σωθήκαμε» τους πρώτους μήνες της επιδημίας και μετά ζήσαμε «ήσυχοι» το ελληνικό καλοκαίρι, εμείς και οι ξένοι, για να μην χάσει η δήθεν βαριά βιομηχανία του τουρισμού.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σύγχυση και αβεβαιότητα στον πληθυσμό, εντείνοντας τις αμφιβολίες για το τι πραγματικά συμβαίνει, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ακόμη, η ενημέρωση του τρόμου, με κραυγές, κουκουλοφόρους και με αλλοιωμένη φωνή σε ρεπορτάζ, η πολιτική-κομματική χροιά που προσλαμβάνει η προσπάθεια αντιμετώπισης του κορώνα, χειροτερεύουν τα πράγματα. Για παράδειγμα, ας διευκρινιστεί αν το μοριακό τεστ βρίσκει τον covid-19 και όχι οποιονδήποτε κορωνοιό. Δεν το κάνουν και έτσι οι αμφιβολίες γίνονται εντονότερες.
Παρόλα αυτά, τα ίδια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δεν εμφανίζουν την κατάσταση ως τραγική, καθώς σύμφωνα με αυτά, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Προσβάλλονται οι νέοι, με κοινωνική-εργασιακή δραστηριότητα και πεθαίνουν οι υπερήλικες έχοντας ένα ή και περισσότερα σοβαρά νοσήματα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα περισσότερα άτομα που θα προσβληθούν από τον ιό COVID- 19 θα εμφανίσουν ήπια έως μέτρια αναπνευστική νόσο και θα αναρρώσουν χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι, και όσοι έχουν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη, χρόνια αναπνευστική νόσο και καρκίνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.
Εδώ να σημειωθεί πως ο ΕΟΔΥ κάνει λόγο για θανάτους «με κορώνα» και όχι «από κορώνα», όπως λανθασμένα αναφέρουν Τύπος και ΜΜΕ. Η διαφορά είναι προδήλως κολοσσιαία...
Ο Ποπολάρος το έχει πει και πριν καιρό, η επιτροπή των λοιμοξιολόγων χρήζει αναδιάρθρωσης, με ένα στενό πυρήνα ιατρών και αναλυτών, ενώ το πρόσωπο που θα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος θα είναι και τα μοναδικό που θα παρέχει την επίσημη ενημέρωση. Ας βγαίνει όποιος θέλει στα ΜΜΕ, αλλά ένας να είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας. Ποιος θα είναι αυτός; Μια καλή περίπτωση είναι η διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου. Με λόγο συνετό, επιστημονικό, μακριά από χαρακτηριστικά ιεροκήρυκα, κυρίως δε με λόγο που απορρέει ελπίδα, στήριξη στους ανθρώπους και όχι τρόμο.

Κατά τα λοιπά, όπως είπε ο Τσιόδρας, «είναι αδύνατον να ελεγχθεί η πανδημία, με βάση τα δεδομένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά την επέλαση του δεύτερου κύματος του ιού». Και πως, ουσιαστικά, η μάσκα είναι η μόνη μας επιλογή. Ναι, η καραντίνα δεν είναι πλέον επιλογή, δεν την αντέχει η οικονομία, όπως λέει ο πρωθυπουργός, αλλά τον Μάρτιο μας έλεγε ότι προέχει η υγεία... Τώρα, άλλαξαν τα δεδομένα και προέχει η οικονομία; Αυτά τα δεδομένα αλλάζουν κατά το δοκούν των πολιτικών και πάντα, οι επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, είναι κρίσιμη χρονική περίοδος. Ο κόσμος ωστόσο δείχνει να έχει κουραστεί και το χειρότερο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εξαντληθεί οικονομικά. Άλλοι έχασαν την δουλειά τους, άλλοι σε αναστολή εργασίας με αβέβαιο μέλλον, καταστήματα που έκλεισαν και θα συνεχίσουν να κλείνουν, ενώ λόγω και της ύφεσης των προηγούμενων ετών, θα αργήσουμε να δούμε πραγματική ανάπτυξη. Πάντως και στην περίπτωση του κορώνα, δεν είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Άλλοι στην πρώτη θέση και μάλιστα κερδίζοντας από την πανδημία, άλλοι στην δεύτερη, χωρίς απώλειες εισοδήματος και κάνοντας σχεδόν διακοπές και άλλοι, πολλοί, στο αμπάρι... Όχι πως οι άλλες χώρες τα πάνε καλύτερα... Σίγουρα όχι σε ότι αφορά στον κορώνα, ωστόσο έχοντας καλύτερες οικονομίες, θα επανέλθουν ταχύτερα.
Και μια τελευταία αναφορά για τα εμβόλια. Όπως και το εμβόλιο της γρίπης, προφανώς θα πρέπει να τα κάνουμε κάθε χρόνο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται και βγαίνει νέο εμβόλιο.
Εκτός, λοιπόν, και αν ο κορώνα δεν «εξαφανιστεί» από μόνος του ή δεν τον «ξεχάσουμε», θα πρέπει να ζούμε με αυτόν. Και με ένα σύνολο της ελληνικής πολιτείας, αυτών που κάνουν τα κουμάντα, που αντί για παιδικές μάσκες για τους μαθητές, ξόδεψαν 6 εκατομμύρια ευρώ και έκαναν ...σεντόνια. Πραγματικά, όλα χύμα...

Τέλος σήμερα, με 20123 μοριακά τεστ και 4128 γρήγορα, σύνολο 24251, είχαμε 1547 κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας στο 6,4%, έναντι 5% χθες.

Για την ΠΕ Ροδόπης, από αύριο στο επίπεδο 3, με νέα αυστηρότερα μέτρα και με 171 κρούσματα σε πέντε ημέρες, όταν τον Σεπτέμβριο πανηγυρίζαμε για 35 ημέρες χωρίς κρούσμα. Ε, μετά ήρθαν οι φοιτητές, άρχισαν οι αθλητικές εκδηλώσεις, η αλλαγή του καιρού, κάπως τα σχολεία, η γνωστή νύχτα της Κομοτηνής, έστω και σε περιορισμένο ωράριο... Ενδιαφέρον πάντως θα είχε να γνωρίζαμε την κατανομή των κρουσμάτων ανά δήμο και κατά ηλικία, αλλά είπαμε, ακόμη ζουν και βασιλεύουν οι νομαρχίες, έστω και στην μορφή των περιφερειακών ενοτήτων.

Ο Ποπολάρος

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2