Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 30 Νοέμβριος 2020 21:46

ΚΙ.ΝΑΛ - Κορωνοϊός: Κάλεσμα στον Πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις

Γράφτηκε από τον

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αντιθέτως, καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού, ενώ αναδείχθηκε πως για μήνες δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Επί οκτώ ολόκληρους μήνες, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις μας, η Κυβέρνηση επέτρεπε συνειδητά σε ιδιωτικά εργαστήρια να αισχροκερδούν σε βάρος πολιτών με την τιμή και την ποιότητα των τεστ για τον κορονοϊό. Ήταν τελικά η κατακραυγή των πολιτών που ανάγκασε την κυβέρνηση με όλη αυτή την καθυστέρηση να προχωρήσει σε διατίμηση, αλλά όχι σε πιστοποίηση εργαστηρίων και αντιδραστηρίων – ευνοώντας ποιους άραγε;

Επίσης, από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των Υπουργών, προκύπτει ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έχει προετοιμασθεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Ένα «lockdown – ακορντεόν» θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Για το ασφαλές άνοιγμα καταθέσαμε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις που τυγχάνουν της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων.

Παράλληλα, το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία, δείχνοντας τον ΕΟΔΥ και κατά συνέπεια το Υπουργείο Υγείας μέσα από δημοσιεύματα. Τα λάθη τους κόστισαν ανθρώπινες ζωές και όμως ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα. Αυτό είναι λοιπόν το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζητώντας απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

Άνοιγμα με ασφάλεια με μαζικά τεστ

Βασικό κριτήριο για κάθε ειδικό της υγείας, ώστε να εκτιμήσει την πορεία της πανδημίας είναι η θετικότητα και η ιχνηλάτηση, δηλαδή ο αριθμός των “ορφανών” κρουσμάτων. Το σύστημα ιχνηλάτησης της Κυβέρνησης απέτυχε. Γιατί τον Αύγουστο τα ορφανά κρούσματα ήταν περίπου τα μισά, ενώ πριν το λοκντάουν φτάσαμε στο 85% και σήμερα περίπου στο 70%. Άρα χωρίς μαζικά τεστ, οι Αρχές δεν μπορούν να δημιουργήσουν υγειονομικό προφίλ σε κάθε περιοχή, άρα δεν μπορούν να ιχνηλατήσουν, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Αν δεν ξέρουν 7 στους 10 πολίτες που κόλλησαν τον ιό, τότε δεν μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο οριζόντιο μέτρο του lockdown, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία.

Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν μπορούμε να κινούμαστε διαρκώς με αυτόν τον τρόπο και να αναβάλλουμε διαρκώς τις ζωές μας. Και ότι πρέπει να δρομολογήσουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύσουμε μια νέα εξάπλωση, όπως λανθασμένα έκανε η Κυβέρνηση με την Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Γι’ αυτό και παρουσιάσαμε το σχέδιο άμεσης εφαρμογής, για το ‘ανοιγμα με ασφάλεια’, που ήδη εφαρμόζεται σε Σλοβακία και Αυστρία και σταδιακά εισάγεται στην συζήτηση και στη χώρα μας από ειδικούς, όπως ο κ. Μόσιαλος.

Το σχέδιο αυτό λέει το εξής: ότι με μαζικά τεστ σε έναν νομό και επανάληψή τους μετά από 20 μέρες, το Κράτος αποκτά πλήρη υγειονομική εικόνα και μπορεί να “στεγανοποιήσει” την περιοχή, επιτρέποντας το εσωτερικό της άνοιγμα. Εφόσον και όμοροι νομοί βελτιώνονται, τότε το άνοιγμα μπορεί να επεκταθεί, πχ, σε όλη την Περιφέρεια ή σε συγκεκριμένες ζώνες. Διατηρώντας τα γενικά μέτρα (μάσκα, περιορισμό κινήσεων, τηλεργασία), μπορούμε σταδιακά να “απελευθερώσουμε” περιοχές ή περιφέρειες που δεν είναι φορτωμένες με κρούσματα.

Ποιο είναι το κλειδί για να πετύχει το άνοιγμα με ασφάλεια; Τα μαζικά τεστ με μέριμνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για κάθε περιοχή και να απελευθερώνουμε σταδιακά κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η τάση που θα δούμε στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο διαχειρίζονται ήδη την κατάσταση σε Σλοβακία και Αυστρία. Άρα καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την στρατηγική μας και να δώσει ανάσα στους πολίτες και στην οικονομία.

Κόστος τεστ, πλαφόν και συνταγογράφηση: πόσα χρήματα και ασθενείς θα είχαμε γλιτώσει;

Με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα επισημάναμε πρώτοι την αναγκαιότητα των μαζικών τεστ, σε ευθυγράμμιση με την αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Απο τότε, σε κάθε δημόσια παρέμβαση της προέδρου, που αφορά στο υγειονομικό σκέλος διαχείρισης του κορονοϊού, το τρίπτυχο “τεστ τεστ τεστ”, είναι η προμετωπίδα της πρότασης μας. Γιατί; Τότε, για πρώτη φορά αναδεικνύεται και το τεράστιο ζήτημα του κόστους, με τα τεστ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να φτάνουν έως τα 300 ευρώ το τεστ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για διατίμηση στην τιμή των τεστ, με συνέπεια για 8 μήνες τα rapid test που στην χονδρική έχουν τιμή 5-7 ευρώ να πωλούνται 40-60 ευρώ και αντιδραστήρια των μοριακών που στην χονδρική πωλούνται μεταξύ €13-15, να κοστίζουν 70-120 ευρώ τους τελευταίους μήνες, ενώ κατα την πρώτη φάση έφτασαν έως και τα 300€ ανα τεστ. Η κυβέρνηση όμως, δεν κάνει τίποτα. Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου στις 04.09.2020, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Κοντοζαμάνης δήλωνε: «Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα που αναφερθήκατε για τη διατίμηση στις τιμές, το Κράτος παρεμβαίνει όταν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Νομίζω ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά, έχουν εξορθολογιστεί οι τιμές σε σχέση με την αρχική περίοδο. Ακόμα και αν το τεστ αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα έκανε όλος αυτός ο κόσμος τεστ, διότι οι περισσότεροι μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια για να κάνουν τεστ.»

Αυτή η τιμή δημιουργεί δύο μεγάλα προβλήματα. Αφενός, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον έλεγχο της διασποράς. Λαμβάνοντας υπόψη, πως η οικογένεια είναι η κύρια δομή μετάδοσης, μια τετραμελής οικογένεια θα έπρεπε να δώσει μισό μισθό, κατι προφανως αδυνατο για αρκετούς συμπολιτες μας. Αφετέρου, προκύπτει προφανής αισχροκέρδεια με εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν στα χέρια λίγων. Για περίπου δηλαδή 7-8 μήνες, η μέση τιμή των μοριακών τεστ σε ιδιωτικά πολυιατρεία κυμαινοταν από 80 έως 100 ευρώ, και 110 με 130 ευρώ αν οι πολίτες ζητούσαν να έρθει στην κατοικία τους νοσηλευτής που θα τους έκανε το τεστ. Αυτή η ανεπάρκεια, που στοιχίζει στον πλήρη έλεγχο της διασποράς και της ιχνηλάτησης, σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε σε παραιτήσεις. Αυτή η αισχροκέρδεια σε οποιοδήποτε άλλο κράτος θα οδηγούσε στην παρέμβαση της επιτροπής Ανταγωνισμού και της δικαιοσύνης. Υπάρχει, λοιπόν, μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τη ΝΔ, που συμπυκνώνεται στα ακόλουθα ρητορικά ερωτήματα: Πόσοι χιλιάδες ακόμα θα είχαν έγκαιρα πρόσβαση σε τεστ; Πόσα κρούσματα θα βρίσκαμε νωρίτερα; Πόσο πιο έγκαιρα θα είχαμε μέτρα σε Θεσσαλονικη,Σερρες, Δράμα, Λαρισα; Και τελικά, πόσο καλύτερο έλεγχο της πανδημίας θα πετυχαίναμε;

Από το γραφείο Τύπου 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2