ΕΚΚ : “Με διαφορετικές «ταχύτητες» θα δίνετε η άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στους εργαζόμενους του Δημοσίου”
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ : «Με διαφορετικές «ταχύτητες» θα δίνετε η άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στους εργαζόμενους του Δημοσίου»
Η Κυβέρνηση άλλαξε το καθεστώς των αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς παιδιών που νοσούν από COVID-19 ή εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Με διαφορετικές «ταχύτητες» θα δίνετε η άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στους εργαζόμενους του Δημοσίου.
Ενώ μέχρι τώρα ο ν. 4722/21 παρείχε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να απουσιάσουν έως 14 ημέρες από την εργασία τους όταν το παιδί τους νοσήσει από COVID – 19, η οποία ήταν κατά 2/3 πληρωμένη από τον εργοδότη και κατά 1/3 από τον ΕΦΚΑ, αυτό άλλαξε.
Τώρα με την νέα ρύθμιση η κυβέρνηση συρρικνώνει αυτή την άδεια στις 5 ημέρες.
Αν ο εργαζόμενος μπορεί να παρέχει τηλεργασία, θα τηλεργαστεί 5 ημέρες.
Αν όμως δε μπορεί να παρέχει τηλεργασία θα λαμβάνει αυτή τη ειδική άδεια ως εξής:
- Η νέα ειδική άδεια χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ για την 5η ημέρα χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
- Για την 4ήμερη ειδική άδεια λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
Αν νοσεί ο εργαζόμενος δικαιούται:
- Έως 5 ημέρες τηλεργασία
- Αν δεν μπορεί να τηλεργαστεί κάνει χρήση της νέας ειδικής άδειας ασθένειας – Για να την λάβει αρκεί το θετικό rapid test (εφόσον αυτή είναι η οδηγία του ΕΟΔΥ)
- Η 5ήμερη αυτή ειδική άδεια πληρώνεται όπως κάθε άλλη ειδική άδεια από τον εργοδότη και από τον ασφαλιστικό φορέα.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής καταγγέλλει αυτή την πρακτική της κυβέρνησης αφού όποιος εργαζόμενος αναγκαστεί να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού θα υποστεί μείωση των αποδοχών του, αλλά και τα ένσημά του θα είναι μειωμένα κατά 50% για το διάστημα της λαμβανόμενης άδειας ειδικού σκοπού, αλλά δεν προβλέπετε και ανανέωσή της αν νοσήσει άλλο παιδί της οικογένειάς του, οπότε ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να κάνει χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών.