Έκζεμα: Η αιτία του μπορεί να βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουμε-Μερικές σπιτικές θεραπείες που ανακουφίζουν
Οι χημικές ουσίες που εκλύουν τα καυσαέρια των οχημάτων και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μιας σειράς προϊόντων ευρείας χρήσης -από spandex μέχρι στρώματα αφρού μνήμης- θα μπορούσαν να προκαλέσουν έκζεμα στη βρεφική ηλικία, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Η ατοπική δερματίτιδα, ευρύτερα γνωστή ως έκζεμα, είναι μια κνησμώδης, φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος.
Αρχίζει σχεδόν πάντα τον πρώτο χρόνο της ζωής και κορυφώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα αλλεργιογόνα, όπως τα κατοικίδια ζώα, τα αρώματα, οι βαφές και τα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακόμη και σε ενήλικες.
Το έκζεμα οφείλεται σε αντίδραση του οργανισμού όμοια με την αλλεργία, με αποτέλεσμα το δέρμα να παρουσιάζει υπερβολική ευαισθησία σε μπογιές, υφάσματα, σαπούνια κ.α.
Το έκζεμα είναι ιδιαίτερα σύνηθες στα παιδιά και σε αρκετές περιπτώσεις υποχωρεί με την πάροδο των ετών. Στην περίπτωση εκζέματος, το δέρμα κοκκινίζει, παρουσιάζει φλεγμονή, ξεφλουδίζει ή εμφανίζει μικρές πληγές. Όπως και στην ψωρίαση, τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και να συνοδεύονται από την έντονη φαγούρα. Το έκζεμα αντιμετωπίζεται συνήθως με ειδικές κρέμες.
Το τι προκαλεί το έκζεμα παραμένει ένα μυστήριο. Τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά η συχνότητα του εκζέματος έχει αυξηθεί κατά δύο έως τρεις φορές στις βιομηχανικές χώρες από τη δεκαετία του 1970, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ακράδαντα ότι σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες.
«Έχουμε ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ρύποι βρίσκονται πίσω από την αύξηση των περιπτώσεων ατοπικής δερματίτιδας», δήλωσε ο Δρ. Ian Myles, επικεφαλής της Μονάδας Επιθηλιακής Έρευνας στο Εργαστήριο Κλινικής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Ο Μάιλς και η ομάδα του μελέτησαν τα «κόκκινα σημεία» εκζέματος σε όλη τη χώρα, περιοχές όπου οι κλινικές περιέθαλψαν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με έκζεμα, αλλά και τις τοξίνες στο περιβάλλον. Βρήκαν παρόμοιες χημικές ουσίες που ονομάζονται διισοκυανικά και ισοκυανικά άλατα, που ήταν πολύ διαδεδομένες.
Τα διιοκυανικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πολλών προϊόντων πολυουρεθάνης, όπως κόλλες, εύκαμπτους αφρούς, χαλιά και υφάσματα σχεδιασμένα να είναι ελαστικά ή ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.
Εκτός από την έκθεση των εργαζομένων στα εργοστάσια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες σε προϊόντα πολυουρεθάνης, είναι απίθανο να είναι τοξικές, εφόσον αυτά τα προϊόντα έχουν σκληρυνθεί ή στεγνώσει σωστά από τον κατασκευαστή.
Τα καυσαέρια από τα σύγχρονα οχήματα όμως, μπορεί να έχουν προκαλέσει την αύξηση των ποσοστών εκζέματος τα τελευταία 50 χρόνια.
Οι καταλύτες εξαλείφουν πολλές από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στη βενζίνη, παράγουν όμως ισοκυανικά ως υποπροϊόν. Οι καταλύτες έγιναν υποχρεωτικοί για όλα τα οχήματα στις ΗΠΑ το 1975, περίοδος που συμπίπτει με την έναρξη της αύξησης των ποσοστών εκζέματος.
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια, μελετώντας τις επιπτώσεις των ισοκυανικών στο μικροβίωμα του δέρματός τους.
Διαπίστωσαν ότι αναγκάζουν τα υγιή, προστατευτικά βακτήρια να σταματήσουν να παράγουν έλαια που ενυδατώνουν το δέρμα. Παράλληλα, ενεργοποιούν ένα συγκεκριμένο υποδοχέα στο δέρμα, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο για να προκαλέσουν φαγούρα και φλεγμονή.
Η απόδειξη ότι οι χημικές ουσίες προκαλούν αντιδράσεις ατοπικής δερματίτιδας στο δέρμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θεραπειών.
Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances.
Μερικές εύκολες θεραπείες στο σπίτι
Τα συμπτώματα του εκζέματος δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά επηρεάζουν και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, μειώνοντας τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και τη διάθεσή τους.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εύκολες θεραπείες στο σπίτι που βοηθούν στη μείωση του κνησμού και της φλεγμονής που προκαλούνται από το έκζεμα.
1. Δροσερό ντους
Ένα δροσερό ή κρύο ντους μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση και να δώσει στο δέρμα την απαραίτητη υγρασία που χρειάζεται.
Το «κλειδί» για τα άτομα με έκζεμα είναι να διατηρούν το δέρμα τους όσο μπορούν περισσότερο ενυδατωμένο. Για να το βοηθήσετε πρέπει απαραίτητα να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό και να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και Ω3, καθώς δεν αρκεί μόνο μια ενυδατική κρέμα για να κάνει θαύματα.
Μην ξεχνάτε όταν αγοράζετε αφρόλουτρο να προτιμήστε κάποιο που η σύνθεσή του περιέχει γλυκερίνη ή γάλα και μέλι καθώς αυτά τα συστατικά θρέφουν την επιδερμίδα.
Προσπαθήστε, επίσης, να απλώσετε τη λοσιόν σας σε ελαφρώς υγρή επιδερμίδα αμέσως μετά το ντους καθώς έτσι «θα σφραγιστεί» η υγρασία.
Μετά από το μπάνιο ή το ντους, εφαρμόστε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο ή ενυδατική κρέμα στο δέρμα, αλλά αποφύγετε τυχόν λοσιόν που έχουν στη σύστασή τους άρωμα ή άλλα ερεθιστικά συστατικά. Αποφύγετε, επίσης, και τα αρώματα ειδικά αν έρχεται η επιδερμίδα σας σε άμεση επαφή με τον ήλιο.
2. Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας είναι ιδανικό για το δέρμα με τάση για έκζεμα, καθώς μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, ενώ επίσης μπορεί να ανακουφίσει το τράβηγμα της ξηρής επιδερμίδας και τον πόνο.
Κατά την εφαρμογή στο δέρμα, είναι πάντα καλύτερο να επιλέξετε παρθένο ή ψυχρής έκθλιψης λάδι καρύδας που επεξεργάζεται χωρίς χημικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλέλαιο.
3. Μέλι
Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων αλλά και να ενυδατώσει το δέρμα επιταχύνοντας την επούλωσή του. Αν έχετε χρόνο θα μπορούσατε να φτιάξετε μια μάσκα με βάση το μέλι, το γάλα και το αγγούρι που υπόσχεται εν τω βάθει ενυδάτωση.
Θα χρειαστείτε 150ml μέλι, 100ml πλήρες γάλα (το οποίο θα ζεστάνετε τόσο ώστε να μην καίγεται το δάχτυλό σας όταν το βουτάτε μέσα) και 1½ φλιτζάνι τριμμένο αγγούρι.
Ανακατέψτε το μείγμα σε ένα μπολ και στη συνέχεια με ένα πινέλο απλώστε το μέσα στη μπανιέρα στο σώμα σας. Κάντε μασάζ προκειμένου να βοηθήσετε το δέρμα σας να επωφεληθεί από τα συστατικά και να ενυδατωθεί. Μετά από 10′ απολαύστε το ντους σας. Επίσης, μην ξεχνάτε πως υπάρχουν στο εμπόριο πολλές κρέμες ενυδατικές που στα συστατικά τους εμπεριέχεται το μέλι.
Τζελ αλόης βέρα
Το τζελ αλόης βέρα είναι ευεργετικό για τη θεραπεία και την καταπράυνση του εκζέματος, καθώς τα αντιβακτηριακά και αντιμικροβιακά αποτελέσματά του αποτρέπουν τις δερματικές λοιμώξεις, που είναι πιο πιθανό να συμβούν όταν ένα άτομο έχει ξηρό και σκασμένο δέρμα.
Η μεγάλη περιεκτικότητα της αλόης σε νερό σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, συμβάλει στη θρέψη του δέρματος ενώ ανακουφίζει από τον κνησμό και τις εκδορές. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο μια μεγάλη ποικιλία σε σπρέι και κρέμες σε μεγάλο εύρος τιμών ή να φτιάξετε μια κομπρέσα για να ανακουφίσετε την ερεθισμένη περιοχή.
Θα χρειαστείτε ¼ του φλιτζανιού αλόη βέρα, 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο και μια φαρμακευτική γάζα. Στην περιοχή που το σώμα σας παρουσιάζει έκζεμα μπορείτε να τοποθετήσετε την κομπρέσα που θα περιέχει τα προαναφερθέντα συστατικά. Αφήστε την να δράσει 10 λεπτά και σίγουρα θα νιώσετε ανακούφιση.
Φαρδιά ρούχα
Τα άτομα με έκζεμα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν συνθετικά ρούχα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα τους, τραχιά υφάσματα καθώς και πολύ στενά.
Στον αντίποδα προτιμήστε λινό, βαμβάκι και μετάξι, καθώς αυτές είναι καλύτερες επιλογές αφήνοντας το δέρμα να αναπνεύσει. Τέλος, μην φοράτε μάλλινα ρούχα απευθείας στο δέρμα καθώς μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα σας. Με τη χρήση ενός βαμβακερού t- shirt δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος φαγούρας και εμφάνισης αλλεργιών ή εκζέματος.
Πηγή: onmed.gr