Ελληνικός Χρυσός: Οι Σκουριές θα λειτουργήσουν στα τέλη του 2025
Με φουλ τις μηχανές, ακολουθώντας τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, δουλεύει η Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές προκειμένου το έργο, που επανεκκινήθηκε πριν από δυο έτη, να ολοκληρωθεί και να μπει σε παραγωγή στο τέλος της επόμενης χρονιάς
Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στη Voria, για το αποτύπωμα της Ελληνικός Χρυσός στην οικονομία της χώρας και την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, η Έρικα Ξηρουχάκη, διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας, με αφορμή την επίσκεψή της στην 88η ΔΕΘ.
Από το 2017 έχουν επενδυθεί περί τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση του μεταλλευτικού έργου των Σκουριών θα απαιτηθεί μια πρόσθετη επένδυση ύψους περί τα 700 εκατ. ευρώ.
Στη φάση της εμπορικής λειτουργίας, όπως ανάφερε η κ. Ξηρουχάκη, εκτιμάται ότι θα παράγει ετησίως 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού ετησίως, ενώ η διάρκεια ζωής του μεταλλείου θα αγγίξει περίπου τα 20 έτη. Ωστόσο ο χρόνος ζωής του μεταλλείου μπορεί να είναι και μεγαλύτερος κάτι που θα διαπιστωθεί στην πορεία της λειτουργίας του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σημασία του χαλκού, για την οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη συζήτηση, είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ηλεκτροκίνηση και να παίξει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση. Το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι ένα από τα ελάχιστα στην ΕΕ που παράγουν χαλκό.
Η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας (που περιλαμβάνει -εκτός από τις Σκουριές- τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών), θα καθιερώσει την Ελλάδα 3η κορυφαία χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, μετά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ενώ θα συμβάλει στη μετάβαση της ΕΕ προς μια κυκλική οικονομία, καθώς θα αποτελέσει νέα πηγή εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε χαλκό που είναι κρίσιμη πρώτη ύλη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μεταλλευτικός κλάδος έχει εισέλθει στη νέα εποχή του Industry 4.0, η εταιρεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού, υιοθετώντας τεχνολογίες αιχμής που βοηθούν στην αύξηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και των επιπέδων ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε το πρωτοποριακό ιδιωτικό υπόγειο δίκτυο 4G/LTE στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, το οποίο με τη σειρά του ξεκλείδωσε την ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογικών εφαρμογών, όπως το σύστημα αερισμού κατ’ απαίτηση, η απομακρυσμένη εξόρυξη, κ.ά., που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ασφάλεια και την παραγωγικότητα.
«Πριν δύο χρόνια εγκαταστήσαμε στα 300 μέτρα κάτω από το έδαφος δύο γραμμές δικτύου 4G. Με τον τρόπο αυτόν δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε απομακρυσμένη εξόρυξη, να οργανώσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγή μας», τόνισε η κ. Ξηρουχάκη.
Μάλιστα η εταιρεία, που είναι θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, έχει προχωρήσει σε επένδυση 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τεχνικού εκπαιδευτικού κέντρου, που διαθέτει δυο προσομοιωτές επαυξημένης πραγματικότητας, όπου εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι και προετοιμάζονται και για το μεταλλείο στις Σκουριές, από το οποίο όπως εξηγεί η κ. Ξηρουχάκη θα περάσουν, ανάλογα και με τις ειδικότητες, σταδιακά όλοι οι εργαζόμενοι.
Συνολικά μέσα στα χρόνια το συγκεκριμένο μεταλλείο απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία του δήμου Αριστοτέλη, με 9 στους 10 εργαζόμενους να προέρχονται από την περιοχή. Αλλά και στην επιλογή των προμηθευτών σημαίνουσας σημασίας είναι η εντοπιότητα.
«Με τη λειτουργία του εκτιμούμε πως θα έχουμε 3.000 σταθερούς εργαζόμενους, ενώ ανάλογα με τις παράλληλες δραστηριότητες ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 5.000» σημειώνει η κ. Ξηρουχάκη.
Προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος
Εκτός από τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης, η Ελληνικός Χρυσός λαμβάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες πρόνοιες για την προστασία του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την προστασία της βιοποικιλότητας και την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Σημειώνεται πως η Ελληνικός Χρυσός πραγματοποιεί πρόγραμμα περιβάλλοντος παρακολούθησης το οποίο καταγράφει, ελέγχει, εξετάζει και μετρά την επίδοση της δραστηριότητας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ως προς 15 περιβαλλοντικές παραμέτρους. Στη σχετική ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βλέπουν, σε πραγματικό χρόνο, τις μετρήσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή κοινωνικές επενδύσεις ύψους 28 εκατ. δολαρίων, ενώ για την επόμενη εικοσαετία θα πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. δολάρια. «Δεν είναι τυχαίο πως το 96% των συνολικών τελών της χώρας προέρχονται από τα δικά μας μεταλλευτικά τέλη, τα οποία αποδίδονται στο ελληνικό δημόσιο», υπογραμμίζει η κ. Ξηρουχάκη.
Πηγή: voria.gr