Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ezgif 2 a2d6ac93b362

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 07:28

Aνάλυση συμπεριφορών οδηγού κάτω από γνωστικούς, συναισθηματικούς, αισθητηριοκινητούς και μικτούς στρεσογόνους παράγονες

Aνάλυση συμπεριφορών οδηγού κάτω από γνωστικούς, συναισθηματικούς, αισθητηριοκινητούς και μικτούς στρεσογόνους παράγονες

(Dissecting Driver Behaviors Under Cognitive, Emotional, Sensorimotor, and Mixed Stressors)

Ομιλία του καθ. Ιωάννη Παυλλιδη - Τετάρτη 17.10 στο Αμφιθέατρο Α2
 

Περίληψη Εργασίας:
Στα πλαίσια πειραματικής προσομοίωσης μελετήσαμε τις επιδράσεις των γνωστικών, συναισθηματικών, και μικτών στρεσογόνων παραγόντων στη διέγερση και την απόδοση του οδηγού σε σχέση με την βασική γραμμή.

Σε ένα δείγμα 59 οδηγών, ισορροπημένο από την άποψη της ηλικίας και του φύλου, διαπιστώσαμε ότι όλοι οι παράγοντες άγχους επέφεραν σημαντικές αυξήσεις στη μέση συναισθηματική διέγερση συνοδευόμενες από σημαντικές αυξήσεις στη μέση απόλυτη πλοήγηση του αυτοκινήτου. Το τελευταίο μεταφράζεται σε σημαντικά μεγαλύτερο εύρος εκτροπών από τις λωρίδες μόνο στην περίπτωση των αισθητοκινητικών και μικτών στρεσογόνων παραγόντων, δείχνοντας ένα ποιο επικίνδυνο τρόπο οδήγησης σε σχέση με την βασική γραμμή . Στην περίπτωση των γνωστικών ή συναισθηματικών στρεσογόνων παραγόντων, συχνά παρατηρήθηκε μικρότερο εύρος εκτροπών, γεγονός που υποδεικνύει ασφαλέστερη οδηγική συμπεριφορά σε σχέση με την βασική γραμμή.

Αυτό το παράδοξο εισηγείται έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης, ο οποίος αντισταθμίζει τις λανθασμένες αντιδράσεις που προκαλούνται από γνωστικές ή συναισθηματικές συγκρούσεις. Αυτός ο μηχανισμός όμως ξεφεύγει όταν ο βρόχος ανατροφοδότησης αποκόπτεται από αισθητοκινητικές διαταραχές. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μικτοί παράγοντες άγχους δεν επηρέασαν τα ποσοστά συντριβής σε αναπάντεχα συμβάντα, υποδηλώνοντας ότι η κλίμακα αντιστάθμισης του μηχανισμού αντιμετώπισης είναι πάνω από το φάσμα της νευροφυσιολογικής λανθάνουσας κατάστασης.


Σημείωση:

Η πλήρης δημοσίευση βρίσκεται στο http://www.nature.com/articles/srep25651

Βιογραφικό ομιλητή:
Ο Ιωάννης Παυλίδης είναι καθηγητής Eckhard-Pfeiffer στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και διευθυντής του εργαστηρίου Υπολογιστικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χιούστον. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή και είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η έρευνα του χρηματοδοτείται από πλήθος οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των Η.Π.Α, οργανισμών μεταφορών και ιατρικών οργανισμών. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στους τομείς της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή, της υπολογιστικής φυσιολογίας και της φυσιολογικής βάσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Είναι γνωστός για το έργο του σχετικά με τον ποσοτικό προσδιορισμό του στρες και την επίδρασή του στις κρίσιμες ανθρώπινες αντιδράσεις, το οποίο εμφανίστηκε σε σειρά άρθρων στο Nature, Lancet και στο Scientific Reports. 

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2