Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ezgif 2 a2d6ac93b362

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 07:39

Προάσπισε το Νερό - #ProtectWater η νέα καμπάνια για το νερό, την πολιτική των υδάτων σε συνέχεια της διαβούλευσης της ΕΕ για την Οδηγία 2000/60/ΕΚ

Για την παραγωγή της μπύρας χρειάζονται πολλά συστατικά. Αλλά όλα ξεκινούν από το νερό καλής ποιότητας. Χωρίς καθαρό νερό καλής ποιότητας, δεν θα υπάρχει η μπύρα όπως τη γνωρίζουμε. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη δημόσια διαβούλευση με θέμα την Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό (2000/60/ΕΚ) στις 17 Σεπτεμβρίου 2018. To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μαζί με περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, συμμετέχουν στην εκστρατεία «Προάσπισε το Νερό», ως απάντηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει αν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της πολιτικής των υδάτων πρέπει να αλλάξει. Η εκστρατεία θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των προβλέψεων των ευρωπαϊκών νόμων - και συγκεκριμένα της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων. Υποστηρίζουμε ότι η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό είναι κατάλληλη για το σκοπό της και έχει στόχο να επιτύχει την προστασία και αποκατάσταση των υδάτων για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, δηλαδή είναι αποτελεσματική, αποδοτική, συναφής, συνεκτική και επωφελής.

Έτσι, εκφράζουμε την αντίθεση μας στην υποβάθμιση της Οδηγίας, η οποία αποτελεί μια σημαντική βάση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων μια και ζητούμε να διατηρηθούν τα υψηλά της πρότυπα όπως αυτά ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Καθώς επί του παρόντος, τα κράτη-μέλη δείχνουν ελάχιστη θέληση ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό, κάτι που αποδεικνύεται από τα αναποτελεσματικά Σχέδια Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας μου, τα ολοκληρωμένα προγράμματα μέτρων που δεν εφαρμόζονται, την ανεπαρκή χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους καθώς και την υπερβολική χρήση (και κατάχρηση) διαφόρων τύπων απαλλαγών που προβλέπονται στο πλαίσιο της Οδηγίας, ζητούμενο δεν είναι απλά να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στη χώρα μας.

Η επιτυχία στην εφαρμογή πολιτικής για τα ύδατα, όπως έχει πάγια υποστηρίξει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, εξαρτάται από τη στενή συνεργασία και τη συνεπή δράση στο επίπεδο της ΕΕ, των κρατών μελών και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και από την πληροφόρηση, τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων και τη συμμετοχή του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών.

Χρήσιμα στοιχεία:

- Η Οδηγία οδήγησε στην Ελλάδα στην υιοθέτηση αυστηρότερων εθνικών νόμων για την προστασία των υδάτων και η πολιτική αυτή της ΕΕ οδήγησε στην ορθολογική διαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων, που δεν γνωρίζουν σύνορα.

- Όταν εφαρμόζεται σωστά, η Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό (2000/60/ΕΚ) έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης, την προστασία και βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων, τη προώθηση της βιώσιμης χρήσης του νερού και συμβάλλει στο μετριασμό των επιπτώσεων από πλημμύρες και ξηρασίες.

- Η τρέχουσα κακή κατάσταση των υδάτων στην Ελλάδα οφείλεται στην έλλειψη οράματος και πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των κυριότερων ζητημάτων που αφορούν τα ύδατά μας. Αυτό ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα των νομικών διατάξεων της Οδηγίας και της προσέγγισης στη διαχείριση των υδάτων.

- Η Οδηγία εξακολουθεί να είναι σημαντική για την αντιμετώπιση των ποικίλων πιέσεων που αντιμετωπίζουν τα ύδατα της ΕΕ και των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που συνδέονται με το νερό [συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking)].

- Η καταγραφή της ποιότητας και ποσότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων βάσει ενιαίων αρχών και μέτρων παραμένει κρίσιμη, όπως συμβαίνει και με τη τιμολόγηση του νερού, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

- Εκτός από την προστασία των εσωτερικών επιφανειακών, των μεταβατικών, των παράκτιων και των υπόγειων υδάτων, η Οδηγία είναι επωφελής για την υγεία των ανθρώπων, για τη διαφύλαξη της ασφάλειάς τους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αποφέρει πρόσθετα κοινωνικά οφέλη (π.χ. αποφεύγοντας το κόστος της επεξεργασίας του νερού, αποτρέποντας τις οικονομικές απώλειες λόγω ξηρασίας και πλημμύρας).

Ανάλαβε δράση:

https://www.livingrivers.eu/el/iframe/p340002

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας με ελληνικούς υπότιτλους:

 

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2