Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ezgif 2 a2d6ac93b362

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 18:23

Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2018

Για ακόμη μια χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, πραγματοποίησε εκδηλώσεις στο πλαίσιο εορτασμού της «Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών».

Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών που συμμετείχαν, για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους. Η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά.

Τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν το φθινόπωρο από το Βορρά προς το Νότο γιατί όσο πλησιάζει ο χειμώνας, δυσκολεύονται να βρουν την τροφή τους. Για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες, όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν. Την άνοιξη επιστρέφουν στην “πατρίδα” τους. Το δρομολόγιο που πρέπει να κάνουν δεν είναι εύκολο και οι αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν είναι μακρινές. Τα περισσότερα είδη πετούν μόνο την ημέρα και το βράδυ ξεκουράζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν βέβαια και πουλιά “μαραθωνοδρόμοι” που πετούν μέρα και νύχτα χωρίς να σταματούν για ξεκούραση. Οι δυσκολίες που συναντούν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι είναι πολλές και πολλά πουλιά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Αποδημητικά πουλιά της χώρας μας είναι: τα χελιδόνια, οι πελαργοί, οι πελεκάνοι, οι τσαλαπετεινοί, οι πάπιες, τα αηδόνια, τα τρυγόνια, τα ορτύκια, οι μελισσοφάγοι, οι χαλκόκοτες, τα κιρκινέζια, οι κραυγαετοί κ.α.
Ο Φ.Δ. γιόρτασε τη συγκεκριμένη ημέρα και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που λειτουργεί, με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων και μία σειρά από περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας - Ισμαρίδας, με τη συμμετοχή 15 μαθητών από το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Άξιον.
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 στο Κέντρο Πληροφόρησης –Δέλτα Νέστου, με τη συμμετοχή 30 μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Θάσου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενημέρωση των μαθητών, για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών και τις δυσκολίες που συναντούν κατά το ταξίδι τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά, κατασκεύασαν μάσκες πουλιών, τις οποίες και φόρεσαν με ενθουσιασμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με επίσκεψη στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πολλά πουλιά από κοντά, μέσα από τη χρήση τηλεσκόπιου και να τα απολαύσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ορισμένα από τα είδη που είδανε, ήταν τα εντυπωσιακά Φοινικόπτερα, οι μεγαλοπρεπείς πελεκάνοι, οι πολυάριθμοι κορμοράνοι, οι πάπιες που άρχισαν να καταφθάνουν και πολλά άλλα.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2