Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2018 12:51

Το Ευρωπαϊκό έργο «Ανόρθωση υποβαθμισμένων δασών κωνοφόρων για την περιβαλλοντική αειφορία, αποκατάσταση και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής»

Το Ευρωπαϊκό έργο LIFE14 CCM/IT/000905 "FoResMit" «Ανόρθωση υποβαθμισμένων δασών κωνοφόρων για την περιβαλλοντική αειφορία, αποκατάσταση και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής» άρχισε να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2015 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2019. Στο έργο συμμετέχουν οι φορείς:

                   Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria (CREA), Italy (Συντονιστής φορέας).

                    Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (DUTH).

                    Διεύθυνση Δασών Ξάνθης Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (DAMT).

                   Associated beneficiary: Città Metropolitana di Firenze (PROVIFI).

Η περιοχή μελέτης είναι το περιαστικό δάσος Φλωρεντίας και το περιαστικό δάσος Ξάνθης. (www.lifeforesmit.com)

Περιαστικά Δάση διαμορφώθηκαν σε πολλές πόλεις τις Ευρώπης στην δεκαετία του 50 με σκοπό τηβελτίωση των συνθηκών στις πόλεις, την αποτροπή των διαβρώσεων και την παροχή αναψυχής στους κατοίκους. Η σημερινή κατάσταση των δασών αυτών, αν και επιτελούν ακόμη τον ρόλο τους δεν είναι ικανοποιητική καθώς αποτελούνται από κωνοφόρα δένδρα παρουσιάζοντας φαινόμενα υποβάθμισης και είναι ευάλωτα σε πυρκαγιές.

Τα δάση αυτά παράλληλα μπορούν να προσφέρουν και στη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εάν με διαχειριστικά μέτρα ενισχυθεί η πρόσληψη C και να μειωθούν οι εκπομπές CO2. Τα δάση απορροφούν CO2 με την φωτοσύνθεση και το αποθηκεύουν ως βιομάζα, στην υπέργεια βιομάζα, την υπόγεια βιομάζα, το νεκρό ξύλο, την φυλλάδα και τον οργανικό άνθρακα στο έδαφος. Τα οικοσυστήματα όμως αποδεσμεύουν άνθρακα με την αποσύνθεση του οργανικού υλικού και την αναπνοή των ζωντανών μερών του οικοσυστήματος.

Στο περιαστικό δάσος έγιναν πειραματικές αραιώσεις δύο τύπων, Παραδοσιακές αραιώσεις με απομάκρυνση περίπου 20 % της κυκλικής επιφάνειας και Καινοτόμες επιλεκτικές αραιώσεις με απομάκρυνση περίπου 40 % της κυκλικής επιφάνειας.

Το έργο στοχεύει στον έλεγχο και την επαλήθευση στο πεδίο της αποτελεσματικότητας των επιλογών διαχείρισης για τη μετατροπή των υποβαθμισμένων κωνοφόρων δασών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Το έργο θα παράσχει δεδομένα σχετικά με τη δομή της βλάστησης, την αύξηση της βιομάζας, τη συσσώρευση C σε όλες τις σχετικές δεξαμενές βλάστησης και εδάφους, και CO2 και άλλων αερίων θερμοκηπίου δίνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα των δυνατοτήτων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής με πρακτικές διαχείρισης.

Οι συμμετέχοντες φορείς, ο υπεύθυνος καθοδήγησης και η υπεύθυνος παρακολούθησης του έργου από τις Βρυξέλλες προγραμματίζουν συνάντηση για την πρόοδο του έργου στην Ξάνθη. Στα πλαίσια της συνάντησης θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του έργου, την Πέμπτη 8 Νοέμβριου 2018 ώρα 09:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, (2ος όροφος, Διοικητήριο).

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη

Καθηγήτρια Καλλιόπη Ραδόγλου 

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2