Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

970x250 mask 1

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 13 Μάιος 2019 11:21

Εκδήλωση Τιμής στον Μέγα Δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη

Ο Προέδρος της ΟΕΕΘ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ στην εκδήλωση τιμής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς τον μεγάλο Θρακιώτη δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη, που διεξήχθη την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στον καλλιτέχνη αλλά και Θρακιώτη που έχει διαφημίσει και προβάλλει την περιοχή μας και την παράδοσή μας όσο κανένας άλλος....

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου κ. Κ. Χατζημιχαήλ:

«Τιμούμε σήμερα τον Χρόνη Αηδονίδη, τον σημαντικότερο εν ζωή Εβρίτη, τον μέγιστο Θρακιώτη άρχοντα, τον μέγα δάσκαλο της θρακιώτικης λαϊκής παράδοσης.

Δεν ξέρω πόσα ακόμη επίθετα θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τον θρύλο της παραδοσιακής μουσικής.

Έναν άνθρωπο μεγάλο, που συνειδητά έχει επιλέξει να στέκεται διακριτικά πίσω από το τεράστιο έργο του...μέσα όμως από την απλότητα και τη σεμνότητα αυτή, αναβλύζει το μεγαλείο του ανδρός και μαζί ο πλούτος της ιστορίας και παράδοσης των Θρακών.

Δεν είμαι σε θέση σας μιλήσω για μουσική. Θα σας πω για την εθνική προσέγγιση και αξιοποίηση της πορείας & του έργου του Αηδονίδη, σε δύο άξονες, όπως την έχω συζητήσει κατ’ ιδίαν μαζί του.

Ο πρώτος άξονας αφορά τα οικονομικά ή επιχειρηματικά αποτελέσματα που παράγει το έργο για την ίδια την περιοχή και εξειδικεύεται  στην ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας και ενίσχυσης του brand name ΘΡΑΚΗ, δημιουργώντας υπεραξία, εθνική και οικονομική.

Στρατηγικά έχουμε επιλέξει να εισάγουμε την παράμετρο του Πολιτισμού στην έννοια της Θράκης, και μάλιστα του Λαϊκού Πολιτισμού των Θρακών, όπως αυτός διασώθηκε και διαδόθηκε από τον ίδιο τον Αηδονίδη, ως ένα πανίσχυρο και μοναδικό συγκριτικό στοιχείο αναγνωρισιμότητας της Θράκης.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος άξονας, για τον οποίο πρώτη φορά κάνω αναφορά δημοσίως,  αφορά στη συμβολή του έργου στην ισχυροποίηση της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων της Θράκης, ιδιαίτερα των παιδιών. 

Μέσα από την διαδικασία μετάδοσης και διδασκαλίας της θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής και των παραδοσιακών χορών της, οι νέες γενιές έρχονται σε επαφή με το παρελθόν, τόσο το ένδοξο όσο και το απλό καθημερινό των προγόνων τους.

Αποκτούν τους αυτονόητους αλλά πανίσχυρους εκείνους δεσμούς με την παράδοση και την ιστορία της πατρίδας και του τόπου.

Σε μία περίοδο μάλιστα όπου ως χώρα έχουμε μερικώς απολέσει ιστορικά και εθνικά κεκτημένα και ενέχει ο κίνδυνος της αποκοπής των νέων γενεών από την ιστορία και την ιστορική συνέχεια τους, το στοιχείο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς ο λαϊκός πολιτισμός καταφέρνει να θωρακίσει αποτελεσματικά τον πληθυσμό της περιοχής και να προσφέρει στα παιδιά όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της θρακικής και ελληνικής ταυτότητας.

Γι’ αυτό και το έργο του Χρόνη Αηδονίδη έχει ανυπολόγιστη εθνική αξία.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διαφύλαξη και διάδοση του πλούτου της λαϊκής μας παράδοσης αλλά και του έργου του Χρόνη Αηδονίδη.

Απόστολε Εφραιμίδη, Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη και όλους του συντελεστές του Αρχείου,

ως πατέρας και ως Θρακιώτης, σας ευχαριστώ από καρδιάς!!!»

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2