Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Κυριακή, 11 Αύγουστος 2019 10:24

Η γιορτή της θυσίας και της αγάπης για τους μουσουλμάνους της Θράκης

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ (η Γιορτή της Θυσίας), τη μία από τις δύο μεγάλες γιορτές τους γιορτάζουν σήμερα οι μουσουλμάνοι. Η μουσουλμανική μειονότητας της Θράκης κρατάει τις παραδόσεις και τα έθιμα μέσα σε πλήρη ελευθερία και ανεξαρτησία.

Το Ιντ αλ-αντχά ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών (Αραβικά: عيدالأضحى Ηντ Αλ-Αντχά), και στην Ελλάδα γνωστό ως Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι μια θρησκευτική γιορτή που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ.

Είναι μια από τις δύο κύριες θρησκευτικές γιορτές Μπαϊράμ τα οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ, το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει επίσης μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba). Το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja (ذوالحجة) του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι.

Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από το χότζα.

Την ημέρα της γιορτής οι μουσουλμάνοι συνεστιάζονται σε σπίτια και επισκέπτονται τάφους των αποθανόντων μελών της οικογένειας, ενώ προσφέρονται και δώρα στους επισκέπτες. Πραγματοποιούνται επίσης επισκέψεις στους κοντινούς συγγενείς, όπου αποδίδεται σεβασμός και δίνονται ευχές, ενώ οι μικρότεροι παίρνουν και κεράσματα και λεφτά. Το μεσημέρι πραγματοποιείται το τραπέζι με το κρέας του κουρμπανιού, ενώ μέρος έχει μοιραστεί στους φτωχούς και τους συγγενείς. Τα παιδιά γυρίζουν στα σπίτια όπου λαβάνουν ευχές και καλούδια.

 

Το έθιμο της καμήλας

Στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ροδόπη, την ημέρα της γιορτής, ομάδες μουσουλμάνων ανδρών αναβιώνουν το έθιμο της καμήλας.

Άνδρες μεταμφιέζονται σε νύφη, γαμπρό και με συνοδεία και όργανα γυρνούν τις μουσουλμανικές συνοικίες.

Γυρνώντας δέχονται κεράσματα και χρήματα τα οποία είτε τα προσφέρουν σε φτωχούς είτε τα χρησιμοποιούν για να προικίσουν νεαρές κοπέλες.

Στο τέλος της ημέρας, στήνεται γλέντι  Στο παρελθόν ο θίασος αυτός αποτελούνταν μόνο από άνδρες αλλά σήμερα γίνονται δρώμενα όπου συμμετέχουν και γυναίκες. 

kamila ethimo arxeio

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2