Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

970x250 mask 1

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 17 Σεπτέμβριος 2019 07:14

4o Θερινό Σχολείο. «Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη-2019» Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, 16-27/9/2019

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε σύμπραξη με το Goethe Institut Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει το 4ο Θερινό Σχολείο «Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη-2019» με τη συνεργασία επιστημόνων του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Στο πλαίσιο του 4ου θερινού σχολείου θα λάβουν χώρα στην Κομοτηνή οι εξής εκδηλώσεις, στις οποίες καλούμε όλα τα Μ.Μ.Ε. να παρευρεθούν:

1) Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη της κ. Χρ. Σιδηροπούλου (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και Υ.Δ. Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ, ειδίκευση: Πιάνο) με θέμα: «Ηχοδραματικά τοπία. Μία πρόταση μετουσίωσης  αρχαίων μουσικών θεμάτων  για βιολί  και  πιάνο και μελωδικών εικόνων για βιόλα και πιάνο» και συναυλία μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Πρόγραμμα Συναυλίας

Α) Δ. Θέμελη: Αρχαϊκή Σουίτα για βιολί και πιάνο

Β) Δ. Δελφινόπουλου: Μελωδικές εικόνες για βιόλα   και πιάνο 

Συντελεστές: Ε. Δελφινοπούλου (βιολί), Δ. Δελφινόπουλος (βιόλα), Χρ. Σιδηροπούλου (πιάνο)

2) Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 στο «Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής» θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργασιών, στην οποία περιλαμβάνονται η επίσημη παρουσίαση εργασιών των φοιτητών, στρογγυλό τραπέζι: «Αποτίμηση του θερινού σχολείου 2019» και  η επίδοση βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να σας υποδεχτούμε στις  παραπάνω εκδηλώσεις.

    Επίκ. Καθηγήτρια Ιωάννα Ν. Παπαδοπούλου                                                                          Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Π. Τσομής

             Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας   ΔΠΘ                                                                                                                                        Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας   ΔΠΘ

  Μέλος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής                                                                                             Μέλος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής   

Συνοπτική παρουσίαση του 4ου θερινού σχολείου

Αντικείμενο: Ήδη από την αρχαιότητα απώτερος στόχος των δραματουργών ήταν ο αντίκτυπος των έργων τους στο θεατρικό κοινό κατά την παράστασή τους, η παροχή «θεάματος» δια του μέλους, του λόγου, της ορχήσεως και της όψεως. Το δεύτερο θερινό σχολείο, εκτός από την εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων κειμένων, προσφέρει μία εκτεταμένη πρακτική πρόσβαση στα δράματα ως σκηνική τέχνη. Υπό την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων σε θέματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές της σκηνικής παράστασης και της από σκηνής επικοινωνίας, καθώς –χωρισμένοι σε ομάδες εργασίας– θα επεξεργαστούν παραστατικά επιλεγμένα αποσπάσματα αρχαίων δραμάτων, μετά την εξάσκησή τους στη θεατρική μετάφραση αρχαιοελληνικών δραμάτων. Παράλληλα, στο θεωρητικό μέρος οι φοιτητές θα ασχοληθούν διεξοδικά και με τις πτυχές του αρχαίου θεάτρου μέσω επιλεγμένων τραγικών και κωμικών έργων, όπως επίσης και με την πρόσληψη και επιβίωση του αρχαίου δράματος στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το σημερινό θέατρο και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει σε κλασικούς φιλολόγους.  

Πρόγραμμα (διάρκεια: 2 εβδομάδες)

- Ενότητες διδασκαλίας στον θεωρητικό τομέα : 7 × 3 ώρες διδασκαλίας (χώρος: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής)

- Ενότητες διδασκαλίας στον πρακτικό τομέα: 10 × 3 ώρες διδασκαλίας (χώρος: Θέατρο Κεντρικών Εστιών Α.Π.Θ. και ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής)

- Συμμετοχή στις εργασίες της 3ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ « (16-20/9/2019)

- 2 εκδρομές σε αρχαία θέατρα/αρχαιολογικούς χώρους:  α) αρχαία Μαρώνεια και αρχοντικό Ταβανιώτη: ξενάγηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου, στην περιοχή της αρχαίας Μαρώνειας και στο αρχοντικό Ταβανιώτη υπό την αιγίδα της ΕΦ.Α. Ροδόπης, και β) Αρχαίο θέατρο Φιλίππων: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο αρχαίο θέατρο και στο μουσείο με ξενάγηση από τον Καθ. κ. Κ. Τσουρή.

Έξοδα συμμετοχής: δεν υπάρχουν.

Διαμονή:  Φιλοξενία στις εστίες του Α.Π.Θ. και του Δ.Π.Θ.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Καθηγητές

Dr. J. Canaris, Επιστημονική Συνεργάτης (Wissenschaftliche Mitarbeiterin) του Ινστιτούτου Γερμανικής Φιλολογίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας (Institut für Germanistik und Vergleichende Literaturwissenschaft) του Παν/μίου Paderborn (Γερμανία).

M. Seibel, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας και καθηγητής υποκριτικής και φωνητικής, M.A. στη σκηνοθεσία θεάτρου και όπερας από το Middlesex University London, υποψ. Διδ. Θεατρολογίας Universität Hildesheim.

Δρ. Ι. Παπαδοπούλου, Μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., γνωστικό αντικείμενο: Κλασική Φιλολογία-Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στο ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή».     

Δρ. Ε. Παπάζογλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, γνωστικό αντικείμενο: Ιστορία, Θεωρία και Πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος.

Χρ. Σιδηροπούλου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και Υ.Δ. Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ, ειδίκευση: Πιάνο.

Δρ. Γ. Τσομής, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., γνωστικό αντικείμενο: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία - Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στη Θεματική Ενότητα «Ελληνικά Γράμματα Ι»- Εντεταλμένος Υφηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Goethe, Frankfurt am Main.

Υποψ. Διδάκτορες

Μ. Αναστασιάδης, φιλόλογος, υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., ειδίκευση: Ελληνιστική Ποίηση.

Χ. Ευστρατίου, φιλόλογος, υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ., ειδίκευση: Αρχαίο Δράμα – θεατρικός παραγωγός.

Στο 4ο θερινό σχολείο συμμετέχουν κατόπιν επιλογής από την Επιστημονική Επιτροπή: 27 φοιτητές και φοιτήτριες του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, αλλά και του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών από το  Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και Οικονομικών Σπουδών του Δ.Π.Θ., τα Τμήματα Φιλολογίας του Ε.-Κ.Π.Α., του Α.Π.Θ και του Παν/μίου Πατρών, τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών και του Παν/μίου Πελοποννήσου, το Τμήμα  Θεάτρου του Α.Π.Θ., το Universidad de Valladolid και το Παν/μιο του Αμβούργου, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τρεις υποψήφιοι διδάκτορες (Δ.Π.Θ., Παν/μιο Πατρών, Παν/μιο Αμβούργου).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την όλη της βοήθεια στο Μέλος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής δρ. Στ. Λάββα, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.

Χορηγοί: Goethe Institut Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εστίες Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δήμος Κομοτηνής-Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής, Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, Δημοκρίτειο Χαρτοβιβλιοπωλείο, «Παρατηρητής της Θράκης».

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2