Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 10 Μάιος 2018 07:48

Ζωντανεύει την Κυριακή η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ

Γράφτηκε από τον

Το ραντεβού για την πολεμική αναμέτρηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Κυριακή. Κινητικότητα επικρατεί στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, το ελληνικό και το γερμανικό. Οι στρατιώτες πηγαινοέρχονται, ετοιμάζουν τα όπλα τους, τοποθετούν τα άρματα στη σωστή θέση και ελέγχουν την επάρκεια των πυρομαχικών. Όλοι γνωρίζουν πια ότι σε λίγες ώρες η περιοχή θα συγκλονιστεί από εκρήξεις, μάχες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σε μια προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρό – σύμβολο στο Ρούπελ των Σερρών, στις στιγμές του ηρωισμού και της αυτοθυσίας άλλων οχυρών της «Γραμμής Μεταξά».

Η αντίσταση όμως θα είναι ισχυρή και λίγο αργότερα, ο εχθρός θα μετακινηθεί στα δυτικά, ώστε να προσπαθήσει να εισέλθει στα στενά του Στρυμόνα. Η εισβολή τελικά θα γίνει μέσω της κοιλάδας του Αξιού και τα γερμανικά στρατεύματα θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Είναι τότε που Γερμανός αξιωματικός – αγγελιοφόρος θα επισκεφθεί τον διοικητή του ελληνικού σώματος, Γιώργο Δουράτσο, στο Ρούπελ για να του ζητήσει την παράδοση των οχυρών. Η απάντηση θα είναι αποστομωτική: «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται». Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης θα αποφασιστεί η παύση των εχθροπραξιών και οι εισβολείς θα αποδώσουν τιμή στη φρουρά του Ρούπελ που θα αποχωρήσει αήττητη.

Τα παραπάνω προβλέπει το σενάριο της αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων της μάχης του οχυρού του Ρούπελ από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941, η οποία θα γίνει φέτος για τρίτη χρονιά στην περιοχή, μπροστά στα μάτια των θεατών, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και προώθησης του ιστορικού τουρισμού. Εκτός όμως από το κεντρικό δρώμενο της αναπαράστασης, στην οποία θα λάβουν μέρος 50 αναβιωτές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι επισκέπτες του κορυφαίου φεστιβάλ αναβίωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 12 και 13 Μαΐου, θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στα δύο στρατόπεδα που θα στηθούν, να φωτογραφηθούν στις στρατιωτικές σκηνές, να κρατήσουν στα χέρια τους τα όπλα,να έχουν μια πραγματική αίσθηση του χώρου όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα.

Επιπλέον, θα ταξιδέψουν στο χρόνο σε μια παρέλαση οχημάτων του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία Σιδηροκάστρου, αλλά και στη χοροεσπερίδα της δεκαετίας του ’40, που θα λάβει χώρα αμέσως μετά στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου, με χορούς, σκηνικό αλλά και ρούχα εποχής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος Σιντικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση με γράμματα στρατιωτών, σελίδες ημερολογίων και εφημερίδες της εποχής που βρέθηκαν πριν δύο χρόνια στο εγκαταλελειμμένο οχυρό Καρατάς στο όρος Άγκιστρο, εκθέσεις μοντελισμού, φωτογραφίας, γελοιογραφιών και σκίτσων και παρουσιάσεις κειμηλίων της «μάχης των οχυρών» από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη.

«Οι ιστορικές αναβιώσεις ή αναπαραστάσεις είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό και σχετίζονται με πολεμικά γεγονότα από τη Μάχη του Βατερλώ στο Βέλγιο ως την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μάλιστα, έχουν εξελιχτεί σε θεσμό και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία» εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου της διοργάνωσης, Παναγιώτης Σαββίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «οι εκδηλώσεις αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων θα κορυφωθούν τη στιγμή που τα γερμανικά άρματα πλησιάζουν στο οχυρό και αφού δεν κατάφεραν να το καταλάβουν, αποδίδουν τιμές στους Έλληνες στρατιώτες. Εκείνοι με τη σειρά τους, αφού δεν έχουν θεωρηθεί αιχμάλωτοι πολέμου, αφήνονται ελεύθεροι και ο ένας μετά τον άλλον αποχωρούν». Όπως λέει, μέσω της διοργάνωσης, γίνεται μια προσπάθεια να σταλούν σε κάθε κατεύθυνση φιλειρηνικά μηνύματα.

Τους Γερμανούς θα υποδυθούν Βούλγαροι και Ρουμάνοι αναβιωτές και τους Έλληνες στρατιώτες Έλληνες αναβιωτές, σημειώνει από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιντικής, Φώτης Δομουχτσίδης. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η αναβίωση της μάχης ήταν ένα όνειρο που είχε προτού γίνει δήμαρχος, με την ελπίδα να εξελιχθεί σε θεσμό και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. «Την πρώτη χρονιά οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 5.000, τη δεύτερη τις 6.000 και φέτος περιμένουμε πάνω από 10.000 θεατές» προσθέτει.

Πηγή : «neaselida»

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2