Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2020 07:06

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ

Γράφτηκε από τον

Ο άνθρωπος, όπως άλλωστε είναι γνωστό και αποδεικνύεται εξ αρχαιοτάτων χρόνων, είναι φύσει κοινωνικό ον. Από τη στιγμή της γέννησής του, εντάσσεται στον πυρήνα των κοινωνικών ιστών, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στο θεσμό της οικογένειας.

Εν συνεχεία δεδομένης της πολυδιάστατης υπόστασής του, συναναστρέφεται με τους γύρω του, όπου αναπτύσσει βασικές κοινωνικές αρετές, βάσει των οποίων λειτουργεί και εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν είναι γεννημένος να ζει στην απομόνωση, αλλά ότι όλοι έχουν ανάγκη τον συνάνθρωπό τους.

Μέχρι πρότινος, ο καθένας ήταν ελεύθερος να επιλέξει με ποιόν τρόπο κρίνει ότι θα ήταν ωφέλιμο και σκόπιμο για τον ίδιο να κοινωνικοποιηθεί.

Οι ευκαιρίες ήταν απεριόριστες και καθόλου δεσμευτικές, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας έχουν εκμηδενίσει τις γεωγραφικές αποστάσεις και έχουν καταρρίψει τις αναχρονιστικές και χρονοβόρες μεθόδους. Τα δεδομένα ευτυχώς ή δυστυχώς άλλαξαν και οδεύουμε ολοταχώς προς το έτος 2021.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας όμως τις δυσκολίες του έτους 2020, οι οποίες κάνουν ακόμη και τώρα αισθητή την παρουσία τους.

Ολόκληρη η υφήλιος μηδενός εξαιρετέου, υπέστη σφοδρότατη επίθεση από τον αόρατο αυτό κοινό εχθρό μας.

Στο μέχρι τώρα πέρασμά του έχει αφήσει κάθε λογής προβλήματα, τα οποία βέβαια φαίνονται και είναι τόσο ασήμαντα μπροστά στην πλειάδα των νεκρών συνανθρώπων μας. Για την προστασία της ανθρωπότητας γενικότερα και της εκάστοτε γεωγραφικής κοινότητας ειδικότερα έχουν παρθεί κάποια κοινά για όλους περιοριστικά μέτρα, η αναγκαιότητα μερικών εξ αυτών αμφισβητείται. Απώτερος στόχος αυτών, είναι ο περιορισμός και η αποφυγή αν μη τι άλλο της διασποράς του ιού.

Για την επίτευξη αυτού όμως, προϋποτίθεται η μη άσκοπη παραμονή μας εκτός της ασφάλειας του σπιτιού μας. Τι συνέπειες έχει όμως αυτό για την πηγαία ανάγκη κοινωνικοποίησής μας ; Πώς αυτή έχει επηρεαστεί ;

Ξεκινώντας, σύμμαχος και συνάμα αντίπαλος μας είναι η τεχνολογία. Αναμφισβήτητα, είναι η μόνη απόλυτα ασφαλής δίοδος επικοινωνίας για τη βιολογική υπόστασή μας, αλλά και αυτή όμως εγκυμονεί κίνδυνους.

Η εύκολη, γρήγορη και οικονομική λύση των γραπτών μηνυμάτων αφενός δίνει τη δυνατότητα της διατήρησης των ήδη υπαρχουσών σχέσεων, αφετέρου κοστίζει τον αυθορμητισμό και την αμεσότητα της δια ζώσης επαφής.

Η οθόνη χτίζει ένα τοίχος ασφαλείας, όπου ο καθένας μπορεί να επιλέγει ποιες πτυχές του εαυτού πρόκειται να εκθέσει. Κάθε κίνηση δύναται να είναι προμελετημένη και προκαθορισμένη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι διαδικτυακές αυτές νέες γνωριμίες να είναι στην πραγματικότητα επιδερμικές, λόγω του γεγονότος ότι στην προσπάθεια της επίτευξης της επιδοκιμασίας και του θαυμασμού της άλλης πλευράς δίνεται μία ψευδής στην πραγματικότητα εικόνα.

Παρουσιάζεται ένας εξιδανικευμένος συνομιλητής με πολύ ενδιαφέρον και τη βοήθεια της GOOGLE σε παράλληλο διαδικτυακό παραθυράκι.

Ακόμη, τα ΜΜΕ σε μία απέλπιδα προσπάθειά τους να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα εκθειάζουν και προτείνουν να πιούμε το ρόφημα της επιλογής μας μπροστά από μία κάμερα, από μία οθόνη.

Με αυτόν τον τρόπο ισχυρίζονται μπορούμε να έχουμε και οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, καθώς βλέπουμε μία «ζωντανή» εικόνα.

Πράγματι, είναι μία λειτουργική εναλλακτική προς αντιμετώπιση των έκτακτων και απροβλέπτων αυτών συνθηκών ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Δεν είναι αυτονόητο ότι το κάθε νοικοκυριό διαθέτει τουλάχιστον έναν υπολογιστή ή ότι ο ένας αυτός υπολογιστής μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα μέλη της.

Θα μπορούσε εύλογα κάποιος να σκεφτεί και να ισχυριστεί ότι υπάρχουν τα smartphones και ότι είθισται σχεδόν όλα τα μέλη μίας οικογένειας να διαθέτουν και από ένα, εφόσον αυτό συνάδει με την ηλικία τους.

Παρόλα αυτά όμως, ακόμη και να ισχύει αυτό, που το θεωρώ δύσκολο, ουτοπικό για να ακριβολογώ δε μπορεί κανείς να λάβει ως δεδομένο ότι το κάθε σπίτι διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Εθελοτυφλεί αυτός που τη θεωρεί αυτονόητη παροχή, σε μία εποχή όπου συνάνθρωποί μας πασχίζουν να εξασφαλίσουν την αναγκαία για την επιβίωση και όχι τη διαβίωση τους.

Χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό στην μικρή φοιτητική πόλη της Κομοτηνής, όπου απελπισμένη μητέρα παρακαλεί τον αρμόδιο υπάλληλο να κόψει το ρεύμα μία ώρα αργότερα, διότι το παιδί της παρακολουθούσε τα μαθήματα του σχολείου.

Δηλαδή, θα πρέπει να δεχθούμε ότι η κοινωνικοποίηση έχει χαρακτήρα ταξικό πλέον; Ότι υπάρχουν ανάξιοι αυτής με μοναδικό κριτήριο ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ;

Αρνούμαι, προσωπικώς.

Η υφιστάμενη πραγματικότητα είναι δύσκολη όχι μόνο αναφορικά με το θέμα που σχολιάζεται σε αυτές τις αδρές γραμμές.

Μακάρι η περιθωριοποίηση του ατόμου από την κοινωνία να ήταν ο μοναδικό πρόβλημα.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς.

Ελπίζουμε στη μέρα χωρίς το φόβο του Covid-19.

 

Γράφει η ΚΑΡΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ- Προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2