Επανεξετάζει Πράσινη Γεωργία και καθεστώς αγρανάπαυσης η ΕΕ για να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή
Μεγάλες ανατροπές στην αγροτική ατζέντα της Ευρώπης φέρνει ο πόλεμος της Ουκρανίας, αρχής γενομένης από της εαρινές σπορές που ξεκινούν αυτές τις ημέρες, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να βγουν εκτάσεις από την υποχρεωτική αγρανάπαυση που ορίζεται ως όρος για το πρασίνισμα.
Δεδομένη θεωρείται και η αναβολή της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς προφανώς πλέον προτεραιότητα έχει η επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, που ανατρέπεται από την δίνη του πολέμου.
Οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκτακτη Συνεδρίαση το απόγευμα της 2ας Μαρτίου, από κοινού με την Κομισιόν να θέτουν τρεις κομβικούς στόχους για το άμεσο μέλλον οι οποίοι θα ορίσουν την αγροτική παραγωγή του μπλοκ για τουλάχιστον ένα έτος:
Εκμετάλλευση όλου του παραγωγικού δυναμικού των κρατών μελών. Για παράδειγμα η σπορά πρωτεϊνούχων καρπών πρωτεινούχους καρπούς άμεσα χρησιμοποιώντας εκτάσεις σε αγρανάπαυση.
Κινητοποίηση ομάδας ειδικών για έκτακτη ενίσχυση αγροτών και για διαχείριση κρίσεων. Στήριξη ειδικά σε παραγωγούς πουλερικών και χοιρινού κρέατος.
Ανακοίνωση της Κομισιόν για ειδικά μέτρα στήριξης της αγοράς, που θα διαμορφωθούν το συντομότερο δυνατό.
Μένει να φανούν και οι επιπτώσεις που οι αποφάσεις αυτές θα έχουν στα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ, αφού πολλά κονδύλια έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της Πράσινης Συμφωνίας. Δεν είναι απίθανο να αλλάξουν οι ισορροπίες, ειδικά στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, με καθεστώτα όπως τα ecoschemes να παραγκωνίζονται για χάρη των συνδεδεμένων, ειδικά στον τομέα των δημητριακών, των οσπρίων και των ζωοτροφών.
Το βασικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, είναι ότι «πρέπει να θρέψουμε τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο προεδρεύων, υπουργός γεωργίας της Γαλλίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί. Την ερχόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου η επιτροπή θα ανακοινώσει μέτρα για την εισαγωγή των ζωοτροφών και των λιπασμάτων. «Σκεφτόμαστε να λάβουμε μέτρα παρέμβασης για τον τομέα της χοιροτροφίας, όπως είναι η ιδιωτική αποθεματοποίηση και η αξιοποίηση του αποθεματικού κρίσης» συμπλήρωσε ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, 10,5 δισ. ευρώ εισαγωγών σιτηρών βρίσκονται στον αέρα, εξαιτίας της πολιορκίας που υφίστανται τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της Ουκρανίας, όσο παράλληλα η Θάλασσα του Αζόφ είναι αποκλεισμένη από το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας.
Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:
Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.
Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης μας από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
Την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ (Κοινής Οργάνωσης Αγορών) και συγκεκριμένα των άρθρων 219 – 222, για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεασθούν οι εξαγωγές τους.
AgroNews