Επίσκεψη του Διευθυντή του Κέντρου Εβραϊκής Κληρονομιάς Θεσσαλονίκης-Ελλάδας, Roni Aranya, στο Δημαρχείο Καβάλας
Με τον CEO του Κέντρου Εβραϊκής κληρονομιάς Θεσσαλονίκης-Ελλάδας, Roni Aranya, και τους συνεργάτες του, Shabtai Hanan και Reuven Emanuel, συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2022 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.
Ο κ. Aranya υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι “ο Δήμαρχος Καβάλας έχει κάνει για τους προγόνους μας, αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Είμαστε πολύ συγκινημένοι από την προσπάθεια του και έχουμε αποφασίσει να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο χρειαστεί στην προβολή και ανάδειξη της ιστορίας των Εβραίων της Καβάλας. Το αποτύπωμα της εβραϊκής κοινότητας στην Καβάλα” όπως είπε ο κ. Aranya “θα προβληθεί σύντομα και στο Ισραήλ, μέσα από τον φορέα που εκπροσωπούμε, ενώ θα κινηθούν άμεσα και οι διαδικασίες για να επισκεφθούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, οι συμπατριώτες μας που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα”.
Ο κ. Μουριάδης τόνισε πως “η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, όπως και των υπολοίπων κοινοτήτων που έχτισαν την Καβάλα, θα παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μουσείο μειονοτήτων, όπου θα προβάλλονται διάφορα στοιχεία και κειμήλια και των Εβραίων που έζησαν στην πόλη μας”.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκτός από τη δέσμευση του κ. Aranya ότι το “Κέντρο Εβραϊκής κληρονομιάς Θεσσαλονίκης-Ελλάδας” θα συμβάλει οικονομικά στη δημιουργία του νέου μουσείου, αποφασίστηκε επίσης να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον Δήμο Καβάλας και τον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο προώθησης νέων επενδύσεων στην περιοχή μας, να δοθούν υποτροφίες σε Καβαλιώτες μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ισραήλ, και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αδελφοποίηση του Δήμου Καβάλας με κάποια πόλη του Ισραήλ.
Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο Διευθυντής του “Κέντρου Εβραϊκής Κληρονομιάς Θεσσαλονίκης-Ελλάδας”, Roni Aranya, συνοδευόμενος από τον αρχιτέκτονα, Daniel Angel, επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας, προκειμένου να δούνε από κοντά τον χώρο που πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο μουσείο μειονοτήτων.
Το “Κέντρο Εβραϊκής κληρονομιάς Θεσσαλονίκης-Ελλάδας” ιδρύθηκε το 2010 από τον κ. Leon Recanati, και εστιάζει στη διατήρηση της κληρονομιάς των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας. Λειτουργεί ως ενεργό σημείο συνάντησης των Ελλήνων που εκπατρίστηκαν στο Ισραήλ, των επιζώντων του ολοκαυτώματος και των επόμενων γενεών που έχουν ρίζες στην Ελλάδα.