Eπιστροφή φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο – Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι
Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής, την επάρκεια αγροτικών προϊόντων, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τη νέα μάχη για τη φέτα μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Είναι πολύ ευχάριστο που η εφοδιαστική αλυσίδα επανέρχεται με την προσπάθεια που γίνεται να εξαχθούν τα αγροτικά προϊόντα από την Ουκρανία. Η έλλειψη των σιτηρών και του αραβόσιτου από την Ουκρανία επηρεάζει σε πολλές χώρες» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Γεωργαντάς.
Αναφορικά με το αν η Ελλάδα κινδυνεύει από επισιτιστική κρίση, λόγω της αύξησης της ζήτησης σιτηρών παγκοσμίως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι «η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να είναι αυτάρκης στην παραγωγή των προϊόντων αλλά σε μια παγκόσμια κρίση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας και η Ευρώπη, από ελλείψεις τροφίμων σε άλλες περιοχές. Είναι πολύ σημαντικό ότι επανέρχεται ο ρυθμός στην εφοδιαστική αλυδίδα»
Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν για τους αγρότες
Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τις αυξήσεις στα αγροεφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές) παραδέχτηκε ότι το πρώτο τρίμηνο μετά τη ρωσική εισβολή όντως υπήρξε διπλασιασμός στις τιμές, υποστηρίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αποκλιμάκωση: «Οι πρώτες ύλες έρχονται από Ρωσία και Ουκρανία. Υπάρχει διπλασιασμός των τιμών. Παρατηρείται σχετική αποκλιμάκωση».
Εκτίμησε δε, ότι όπως συμβαίνει με τα σιτηρά, θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στα αγροεφόδια. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους δήλωσε ότι «από το φθινόπωρο κατεβάσαμε το ΦΠΑ στα αγροεφόδια από το 13% στο 6% και ταυτόχρονα έχουν γίνει πολλές ενέργειες στο κόστος της ενέργειας και στο πετρέλαιο».
Ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι η παρέμβαση από τον Ιούλιο θα φτάνει πάνω από το 90% προκειμένου να ωφεληθούν οι αγρότες και οι μεταποιητές.
«Στο πετρέλαιο κίνησης, εδώ και τέσσερις μήνες, υπάρχει έκπτωση 15 λεπτά στην αντλία. Για πρώτη φορά μετά το 2015 η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου» είπε ο κ. Γεωργαντάς προσθέτοντας ότι η ενίσχυση θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ.
Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε επίσης και στο μαλακό σιτάρι στο οποίο η χώρα μας είναι ελλειματική (εισάγουμε το 85%) αποκαλύπτοντας ότι θα ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, δίνοντας μία επιπλέον βοήθεια στους αγρότες: «Αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους αγρότες για να καλλιεργήσουν μαλακό σιτάρι και να μειωθεί η εξάρτηση».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς, στην ίδια κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για τον αραβόσιτο.
Επιπλέον ενίσχυση στους κτηνοτρόφους
Αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είπε: «Κάναμε μια μεγάλη παρέμβαση 50 εκατ. ευρώ που δόθηκε απευθείας στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών. Προγραμματίζουμε να ενισχύσουμε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Λέγοντας ότι «μας ενδιαφέρει η κτηνοτροφία μας» ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις γιατί γνωρίζει ότι «το ζωικό κεφάλαιο που χάνεται, δύσκολα μπορεί να ανακτηθεί και το επόμενο διάστημα θα δείτε τις προσπάθειες στήριξης που θα γίνουν».
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε επίσης και στη σημαντική νίκη που πέτυχε η Ελλάδα έναντι της Δανίας για τη κατοχύρωση του ονόματος «φέτα», το οποίο είναι ΠΟΠ.
«Είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας. Η απόφαση υποχρεώνει τη Δανία να ελέγχει τις εξαγωγές τυριού προς τρίτες χώρες των λευκών τυριών που είχαν την ονομασία φέτα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ