Επιταγή ακρίβειας: Έρχεται νέο επίδομα;– Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πόσα θα πάρουν

Επιταγή ακρίβειας: Έρχεται νέο επίδομα;– Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πόσα θα πάρουν

Επιταγή ακρίβειας: Η επανάληψη της επιταγής ακρίβειας – αντίστοιχης με εκείνη που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα του 2022 – είναι ένα σενάριο για το οποίο, ωστόσο, η κυβέρνηση τηρεί… σιγή ιχθύος.

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αφήνει η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, η οποία καταγράφεται στο 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2023.

Όπως έχει ανακοινώσει ήδη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι πιθανό να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για κάποιες περιορισμένες παροχές ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κάτι που σημαίνει πως είναι εξασφαλισμένοι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας.

Πιο συγκεκριμένα – και βέβαια πριν την λαίλαπα των πυρκαγιών – καταγράφονταν μια σειρά από ευνοϊκές συνθήκες:

  • Αύξηση των φορολογικών εσόδων του 7μήνου
  • Αύξηση των εσόδων από την είσπραξη του ΦΠΑ
  • Αποδόσεις από τους καλοκαιρινούς ελέγχους
  • Υψηλές εισπράξεις τουριστικής περιόδου
  • Πλεόνασμα ύψους 3,555 δις ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, οι παροχές που εξετάζονται για τους ευάλωτους είναι:

  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
  • Ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος
  • Νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και ανέργους
  • Επέκταση του Market pass ως το τέλος του χρόνου
  • Νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει περσι πριν από τα Χριστούγεννα 1 εκατ. συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο ήταν 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών.

Παράλληλα, περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο έλαβαν διπλή δόση.

Επίσης, 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού έλαβαν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση αφορούσε και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες.

Επιταγή ακρίβειας: Τι αλλάζει με το επίδομα ανεργίας

Αύξηση και μάλιστα… ραγδαία σε μερικές περιπτώσεις, έρχεται στο επίδομα ανεργίας.

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και σύνδεσή του με τον μισθό που ελάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του πριν την έξοδό του στην ανεργία, θα περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα βγει τις επόμενες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και το θέμα της αλλαγής του επιδόματος ανεργίας, ώστε να συνδεθεί με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Στις προτάσεις που εξετάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας είναι και η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία.

Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φτάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν.

Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει.

Του πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.

Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Δείτε στο xristika.gr όλες τις παροχές που εξασφαλίζει η Κάρτα Ανεργίας.

Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 ευρώ για διάστημα από 80 έως 300 μέρες, συν τις ενισχύσεις εορτών.

Για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ που είτε 1) έχουν απολυθεί, 2) έχουν λήξει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή 3) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και πληρούν τις προϋποθέσεις των ημερών ασφάλισης. Επιδοτούμενοι άνεργοι της ΕΕ μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα το επίδομα τους για διάστημα έως 3 μήνες.

Πηγή: xristika.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό