Έρχονται αλλαγές στις ρυθμίσεις δανείων – Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Έρχονται αλλαγές στις ρυθμίσεις δανείων – Το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν με νομοσχέδιο που θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Δ. Χριστούλια στο enikonomia.gr, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους καθώς και εκπρόσωποι των servicers, δηλαδή των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν ξεκινήσει ήδη μια σειρά επαφών προκειμένου

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ληφθούν, μεταξύ άλλων, υπ’ όψιν ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και προτάσεις που θα κάνουν Έλληνες νομοθέτες. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «R», οι βελτιώσεις που εξετάζονται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος οφειλών είναι οι εξής:

1Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των servicers

Με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, οι servicers θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Επίσης θα προβλέπονται ποινές όταν οι servicers δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν ομαλή και ουσιαστική επικοινωνία με τους servicers, με στόχο τη ρύθμιση του δανείου.

2Καλύτερες παρεμβάσεις

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνονται καλύτερες ρυθμίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν αλλαγές και στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μέσα από τον οποίο προκύπτουν ο αριθμός και το ύψος των δόσεων, το επιτόκιο και το «κούρεμα» της οφειλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο είναι 18% και προς τις τράπεζες 26%.

3Κυρώσεις για όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R», εξετάζεται να αλλάξει και το νομικό καθεστώς για όσους έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και σταματούν να πληρώσουν τις δόσεις, για τις περιπτώσεις ωστόσο που δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση. Οι νομικές συνέπειες θα αφορούν όσους οφειλέτες χρησιμοποιούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για να κερδίζουν χρόνο έτσι ώστε να αποφύγουν τον πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται να αποτελεί εκτελεστό τίτλο η σύμβαση που πραγματοποιεί ένας οφειλέτης μπαίνοντας στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα στους servicers να προχωρούν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών, δηλαδή σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ένας οφειλέτης βγαίνει εκτός της ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον δεν πληρωθούν τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για οφειλέτες που η οικονομική κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί, οι οποίοι θα πρέπει να προβούν στις ανάλογες νομικές ενέργειες που να το αποδεικνύουν.

4.Χρηματοδοτήσεις

Όπως έχει αποκαλύψει η «R», τα δάνεια που έχουν πωληθεί σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα μπορεί ο δανειολήπτης να τα εξαγοράζει αφού λάβει χρηματοδότηση από μη τραπεζικά ιδρύματα. Με τον τρόπο αυτόν, θα εξασφαλίζει αξιοσημείωτο «κούρεμα» της οφειλής. Ειδικότερα, με τη χρηματοδότηση, χιλιάδες δανειολήπτες που δεν ανήκουν αποκλειστικά στουςευάλωτους, αλλά είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, θα μπορέσουν να εξυγιανθούν, οδηγώντας κατ’ επέκταση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω δανειολήπτες δεν έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, καθώς τα δάνειά τους έχουν ρυθμιστεί και πωληθεί, ενώ πλέον βρίσκονται στις λίστες του «Τειρεσία». Ουσιαστικά, ένας οφειλέτης θα
μπορεί να λάβει ένα καινούργιο δάνειο για να αποπληρώσει τις οφειλές του στους servicers, ώστε να έχει πρόσβαση πλέον στον τραπεζικό δανεισμό ή να πετύχει μεγαλύτερο «κούρε-
μα». Για παράδειγμα, οι εταιρείες διαχείρισης (Intrum, doValue, Cepal) μπορούν να ζητήσουν από τον δανειολήπτη ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να διαγράψει το 50%- 60% του δανείου. Ο δανειολήπτης δεν έχει το ποσό αυτό, άρα θα μπορεί να προχωρήσει στη διευθέτηση με χρηματοδότηση από τις εταιρείες ειδικού σκοπού. Σημειώνεται ότι για τη σύσταση των μη τραπεζικών εταιρειών ειδικού σκοπού θα λαμβάνονται εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

5.Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Στο νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση θα έρθουν αλλαγές και ως προ τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων εντός του 2024. Ο φορέας θα αγοράζει την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και θα υποχρεούται να τη μισθώσει στον πολίτη για 12 έτη. Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγεται η έξωση, που θα επερχόταν εάν αποκτούσε τρίτος το ακίνητο. Ο φορέας, κατά τη διάρκεια της 12ετούς μίσθωσης και μέχρι τη λήξη αυτής, υποχρεούται να επαναπωλήσει την κατοικία στον πολίτη, εφόσον αυτός ανακάμψει οικονομικά και εφόσον είναι συνεπής ως προς την καταβολή του μισθώματος. Σημειώνεται, επίσης, ότι για τους ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπεται μηνιαίο επίδομα ενοικίου, το οποίο κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό