Ερώτηση Ν. Γκαρά για τη λίστα χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Τη μεγάλη αναμονή στη λίστα χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, στην οποία ο χρόνος αναμονής φτάνει σε πολλές περιπτώσεις έως τα τρία χρόνια, φέρνει με ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ημερομηνίες χειρουργείων στη λίστα, έχουν αναμονή ένα, δύο, ακόμη και τρία έτη από την ημερομηνία γνωμάτευσης. Τα περιστατικά μάλιστα, χαρακτηρίζονται με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, που η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Το ένα έτος ξεπερνά η αναμονή ακόμη και για επεμβάσεις θωρακοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές. Τίθεται επομένως το ερώτημα, εάν μπορεί κανείς να περιμένει τόσο, όταν η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ως επακόλουθο αυτής της κατάστασης, οι ασθενείς που χρήζουν άμεσης επέμβασης, εφόσον βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, στρέφονται σε ιδιωτικές κλινικές. Αντιθέτως, οι ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, έχουν εγκαταλειφθεί. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση νομοθετεί απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, διαχωρίζοντας πλούσιους και φτωχούς ασθενείς, αποδεικνύοντας ότι για αυτήν η Υγεία είναι εμπόρευμα και όχι δικαίωμα.
Όπως ειδικότερα σημειώνει η κα Γκαρά, οι ιδεοληπτικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αυτές που έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών, με μόνο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του. Τονίζει μάλιστα, ότι η εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης, όπως η απόφαση αναστολής λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε μια ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή όπως ο Έβρος, συνέβαλαν στη ερήμωσή της και στην υγειονομική ανασφάλεια των κατοίκων.
Κλείνοντας υπενθυμίζει, ότι η απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση των εκκρεμών χειρουργείων είναι πανελλαδικό φαινόμενο, το οποίο έχουν επισημάνει με επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες ωστόσο μένουν αναπάντητες.
Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
– Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της τεράστιας αναμονής στα χειρουργεία και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου;
– Προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του ΠΓΝΑ;
– Ποιές επιπλέον ενέργειες θα αναλάβει το Υπουργείο, ώστε να υποστηρίξει τις υγειονομικές δομές στον Νομό Έβρου από περαιτέρω υποβάθμιση;
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Αναμονή πολλών ετών στη λίστα χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»
Περισσότεροι από 2000 είναι οι ασθενείς στη λίστα αναμονής για χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) με το χρόνο αναμονής σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει τα τρία χρόνια. Η απαράδεκτη αυτή, αλλά και επικίνδυνη κατάσταση των εκκρεμών χειρουργείων είναι πανελλαδικό φαινόμενο, το οποίο έχουμε επισημάνει με επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίες μένουν αναπάντητες (Ερώτηση με Αρ.Πρωτ. 7673/30.06.2021, Ερώτηση με Αρ.Πρωτ. 266/12.10.2021, Ερώτηση με Αρ.Πρωτ. 2488/18.01.2022).
Ειδικότερα, για το ΠΓΝΑ, το οποίο είναι και Νοσοκομείο Αναφοράς για τον COVID-19 για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, η λίστα χειρουργείων, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο του Νοσοκομείου (https://pgna.gr) απεικονίζει την πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στην Α΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική για εκτίμηση περιστατικού με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη που η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα και γνωμάτευση την 13.09.2021, η προτεινόμενη ημερομηνία χειρουργείου είναι η 31.01.2024 (αριθμός πρωτοκόλλου στη λίστα 2021003247). Στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική για περιστατικό με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη που η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα και γνωμάτευση την 03.07.2019, ο/η ασθενής έχει προτεινόμενη ημερομηνία χειρουργείου την 18.04.2022 (αριθμός πρωτοκόλλου στη λίστα 2020003676). Η αναμονή για θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις (χειρουργική καρκίνου πνεύμονα) και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις (επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης για αντιμετώπιση κρίσιμης καρδιακής ισχαιμίας λόγω στεφανιαίας νόσου) ξεπερνά το ένα έτος. Ποιος θα περιμένει τόσο χρόνο όταν κινδυνεύει η ζωή του; Η ίδια κατάσταση επικρατεί για όλα τα χειρουργεία, της Β΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής, ΩΡΛ, Πλαστικής Χειρουργικής, Αγγειοχειρουργικής, Παιδοχειρουργικής, Νευροχειρουργικής.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρήζουν άμεσης επέμβασης να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να συμβεί δωρεάν σε δημόσιο νοσοκομείο. Οι ασθενείς όμως που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, έχουν εγκαταλειφθεί, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση νομοθετεί απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, διαχωρίζοντας πλούσιους και φτωχούς ασθενείς, αποδεικνύοντας ότι για αυτήν η Υγεία είναι εμπόρευμα και όχι δικαίωμα.
Πιστή στις ιδεοληπτικές της πολιτικές η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών, με μόνο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του. Ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη και απομακρυσμένη περιοχή όπως ο Έβρος, αντί για την ενίσχυση των δομών υγείας, οι κάτοικοι ζουν στο πετσί τους εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας, και βιώνουν την ερήμωση και την υγειονομική ανασφάλεια.
Επειδή, παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις σε χειρουργεία, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών.
Επειδή, η υγεία οφείλει να παρέχεται προς όλους ανεξαιρέτως ως δικαίωμα και να μη εμπορευματοποιηθεί.
Επειδή, στρατηγικά υποβαθμίζονται από την Κυβέρνηση οι υγειονομικές δομές του Νομού Έβρου.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της τεράστιας αναμονής στα χειρουργεία και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του νοσοκομείου;
- Προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του ΠΓΝΑ;
- Ποιές επιπλέον ενέργειες θα αναλάβει το Υπουργείο, ώστε να υποστηρίξει τις υγειονομικές δομές στον Νομό Έβρου από περαιτέρω υποβάθμιση;
H ερωτώσα Βουλευτής
Γκαρά Αναστασία