Εξοπλισμός προσβασιμότητας σε παραλίες του Δήμου Κομοτηνής για άτομα με αναπηρία
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του Έργου «Προμήθεια & Τοποθέτηση εξοπλισμού για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και άλλων κατηγοριών με κινητικά προβλήματα σε παραλίες του Δήμου Κομοτηνής», συνολικού προϋπολογισμού 239.909 ευρώ, με πόρους του Ταμείου πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε τέσσερα σημεία στις παραλίες Φαναρίου και Μέσης του Δήμου Κομοτηνής.
Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρία και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης ειδικής κατηγορίας τουρισμού. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», του Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020.
Ο εξοπλισμός αφορά σε: Σύστημα αυτόνομης διάταξης πρόσβασης, ολοκληρώνοντας την αλυσίδα προσβασιμότητας από το σημείο στάθμευσης οχημάτων έως τη θάλασσα για άτομα με κινητικά προβλήματα και άτομα με προβλήματα όρασης.
Η τοποθέτηση του εξοπλισμού καινοτόμων συστημάτων πρόσβασης θα είναι μη μόνιμου χαρακτήρα, θα γίνεται με απλή στερέωση, από κατάλληλα υλικά που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον. Στα συγκεκριμένα σημεία θα αναπτυχθεί ένα ειδικά διαμορφωμένο δίκτυο κύριων και δευτερευόντων κινητών διαδρόμων, διαφορετικού μήκους σε κάθε ένα σημείο παρέμβασης, από την έναρξη της παρέμβασης μέχρι τη θάλασσα και θα γίνει προμήθεια ειδικού εξοπλισμού προσβασιμότητας για επιμέρους κατηγορίες ανάπηρων.
Για παράδειγμα, το σύστημα αυτόνομης καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης θα τους επιτρέπει να εισέρχονται στη θάλασσα ανεξάρτητα από το βάθος και να κολυμπούν με ασφάλεια, χωρίς την ανάγκη παρουσίας συνοδού, με τη χρήση συγκεκριμένων εξαρτημάτων:
Πίνακας καθοδήγησης εδάφους με εκπομπή σημάτων ήχου και αφής, που θα δίνουν πληροφορίες για την ασφαλή μετακίνηση προς την παραλία κατά την έξοδο από το νερό.
Φάροι εδάφους, που θα επιτρέπουν στους χρήστες να βρίσκουν τη θέση τους στην παραλία, με αισθητήρα αφής από εύκολα αναγνώσιμα σύμβολα, για να επιτρέπεται στον χρήση ο εύκολος εντοπισμός του και η ένδειξη κατειλημμένου.
Σημαδούρα προσανατολισμού θαλάσσης με μηχανισμό ηχητικών σημάτων.
Αδιάβροχος τηλεχειριζόμενος πομπός που σε συνδυασμό με τον πίνακα παραλίας και τις σημαδούρες θάλασσας επιτρέπει στον χρήστη τον εύκολο προσανατολισμό του.
Φορητή μονάδα λήψης σημάτων προειδοποίησης κινδύνου με επιτραπέζια κεραία λήψης σημάτων, η οποία θα λαμβάνει σήματα κινδύνου, σε περίπτωση κλήσης από έναν χρήστη.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το έργο θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε σημεία σκίασης και ανάπαυσης, με κινητά πάνελ. Επίσης το έργο περιλαμβάνει αμφίβιο αμαξίδιο για άτομα με κινητικά προβλήματα και μη αυτοεξυπηρετούμενα. Εξάλλου, οι ειδικοί διάδρομοι θα παρέχουν εύκολη πρόσβαση όχι μόνο σε άτομα με αναπηρία, αλλά μεταξύ άλλων σε γονείς με καροτσάκια, άτομα τρίτης ηλικίας, εγκύους, άτομα με ασυνήθεις σωματικές διαστάσεις και βέβαια σε όσους χρησιμοποιούν οποιουδήποτε τύπου αμαξίδιο.
Το σχέδιο επίσης περιλαμβάνει χώρους υγιεινής ΑμεΑ και ειδικούς κάδους απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε πως: «Ο Δήμος Κομοτηνής καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων σε δομές της καθημερινότητας αλλά και σε χώρους αναψυχής και άθλησης όπως είναι οι παραλίες.
Η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και χρόνια και θα διαρκέσει μέχρις ότου ο κάθε πολίτης αισθανθεί ισότιμο μέλος της κοινωνίας, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.
Η ευρωπαϊκή διάκριση προσβασιμότητας για την Κομοτηνή δεν είναι παρά ένας σταθμός σ’ αυτή τη διαδρομή.
Στόχος μας τα ίσα δικαιώματα όλων των δημοτών και ταυτόχρονα η χάραξη μιας στρατηγικής τουρισμού για άτομα με αναπηρία».
Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Κομοτηνή, συγκαταλέχθηκε στις έξι φιναλίστ ευρωπαϊκές πόλεις του δεύτερου γύρου του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ!
Αυτό τόνισε μιλώντας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Κίμων Λεχούδης. Το ενδιαφέρον και η …αγωνία, μεταφέρεται για τις 2 Δεκεμβρίου, όπου περιμένουμε την τελική τριάδα και υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να είναι σε κάποια θέση η Κομοτηνή, η οποία είναι στην κορυφή των πιο προσβάσιμων πόλεων στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως επί θητείας Δημάρχου Γιώργου Παπαδριέλλη και Τάσου Βαβατσικλή, κατασκευάστηκαν πάνω από 600 ράμπες για ΑμεΑ στα πεζοδρόμια και δρόμους της πόλης, τις οποίες χρησιμοποιούν και οι γονείς με τα καρότσια για τα παιδιά τους.
Η αναγνώριση της Κομοτηνής ανάμεσα στις 6 πιο προσβάσιμες πόλεις της Ευρώπης και φτάνοντάς την μια ανάσα από τις τρεις πρώτες θέσεις των βραβείων, την πεισμώνει και την ατσαλώνει θετικά, προκειμένου να στοχεύσει σε μια ακόμα πιο υψηλή θέση, ενισχύοντας τα αδύνατά της σημεία. Επι πλέον θα ακουμπήσει και θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε αρκετές πτυχές και δράσεις, κυρίως στην προσέλκυση γεγονότων,(εκδηλώσεις-συνέδρια), που αφορούν ΑμεΑ.
Επίσης και στο κομμάτι του Τουρισμού, αναμένεται να επιδράσει θετικά, καθώς ένας από τους στόχους είναι η Κομοτηνή να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός για ΑμεΑ. Δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και ο αυτόνομος τρόπος πρόσβασης στη θάλασσα-sea trac η Ελληνική πατέντα του Πανεπιστημίου Πατρών που κατέκτησε τον κόσμο- στην τοποθεσία «Ιουλία» στο Φανάρι και φέτος θα λειτουργήσει και ένα δεύτερο σε κάποια από τις παραλίες της Μαρώνειας.
Αυτό σημαίνει πως και τα δωμάτια και τα ξενοδοχεία στις παραλιακές περιοχές του νομού, θα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές, ως προς την πρόσβαση στο χώρο και τα βοηθητικά που πρέπει να υπάρχουν στο χώρο του μπάνιου και της τουαλέτας για ΑμεΑ.
Η Κομοτηνή έχει το στόχο της να καταστεί ως τουριστικός προορισμός ΑμεΑ και εργάζεται πάνω σε αυτό, σταθερά και αμείωτα!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, Τρύφων Καρούντζος, δήλωσε πως:
«Το θέμα της προσβασιμότητας είναι ένα θέμα πολυπαραγοντικό και ποικιλόμορφο αγγίζει όλες τις αναπηρίες σωματικές (κινητικές αισθητικές όρασης ακοής αλαλίας αφής και νοητικές-ψυχιατρικές), οι οποίες προέρχονται από συγγενείς, ή επίκτητους λόγος.
Με τη διεθνή νομοθεσία του ΟΗΕ και το προαιρετικό πρωτόκολλο της Ευρώπης για τα Α.με.Α του 2012 τα ΑμεΑ έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση της υγείας της παιδείας της κοινωνικής ζωής. Γενικά έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης και οι θεσμοί και οι διοικούντες στον α β και γ διοίκησης υποχρεούνται να παρέχουν τους τρόπους αυτούς ώστε αυτοί η προσβασιμότητα να γίνεται άμεσα. Η πόλη της Κομοτηνής βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα το ονομάζαμε πόλη φιλική για τα ΑμεΑ και των ευπαθών ομάδων άλλα όχι προσβάσιμη προς όλες μορφές της αναπηρίας.
Σύμφωνα με το νόμο 2430/96 η ΕΣΑμεΑ αποτελεί κοινωνικό εταίρο που σημαίνει ότι οι θεσμοί είναι υποχρεωμένες να ζητούν την γνωμάτευση τους όσον αφορά την προσβασιμότητα. Πιστεύω ότι όσον αφορά την πόλη της Κομοτηνής, υπολείπονται ακόμα αρκετά έργα για να μπορέσει να υπάρξει μια συνοχή αλλά και η κατάλληλη οικοδομή για να την πούμε σαν πόλη προσβάσιμη σύμφωνα με τα διεθνή στανταρ. π.χ έλλειψη καταλυμάτων εκτός του seatrac στην τοποθεσία Φαναριού για το προσβάσιμο τουρισμό στη θάλασσα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σαν Σωματείο ΑμεΑ γνωμοδοτούμε όπου και όταν μας ζητηθεί και δεν ξεχνάμε πως η πόλη της Κομοτηνής έχει ένα καλό παρελθόν στο θέμα των ΑμεΑ και δεν μένει πάρα να συνεχίσει για ένα καλύτερο μέλλον».